Hagyomány és haladás, Hajdu

Debrecen és Nyíregyháza között félúton, Téglás határában hozta létre eredetileg hadiipari céllal a Hajdúsági Iparmuveket több mint hatvan évvel ezelőtt a magyar kormány. Mára a HAJDU Hajdúsági Iparművek Rt. három különálló cég, különböző tevékenységekkel, de továbbra is száz százalékos magyar tulajdonban. Folytatva a hagyományt, de felismerve a kor szükségleteit is.

hagyomanyeshaladashajdu 720

A civil termelés 1957-ben, a keverőtárcsás háztartási mosógépek gyártásával indult el a Hajdúsági Iparművekben. Ahogy múltak az évek, bővült egyre a megbízható minőségben piacra bocsátott termékek köre: centrifugák, vízmelegítők, automata mosógépek. A saját fejlesztésű és licencvásárlással honosított gyártmányokkal és a hozzá tartozó géppark kialakításával az 1980-as évekre közepes méretű iparvállalat jött létre, jelentős exporttal. A rendszerváltást követően, 1994-ben az akkori menedzsment fantáziát látott a nagyipari vállalatban, és HAJDU Hajdúsági Iparművek Részvénytársaság elnevezéssel magántulajdonba került. 1996-ban beindították a járműalkatrész-gyártást is, 1997-tol kezdődik a környezetbarát konstrukciók – termékek és technológiák – előtérbe helyezése. Új energiaforrásokat hasznosító termékeket fejlesztettek ki, megszülettek az első gázüzemű forróvíztárolók és a megújuló energiát hasznosító termékek.

Három egységben
2005-ben a HAJDU Hajdúsági Iparmuvek Rt. három különböző tevékenységekre különálló céggé vált szét, de továbbra is a teljes vállalat száz százalékos magyar tulajdonban van. A „hagyományos” HAJDU termékek, tehát az épületgépészeti és háztartási készülékek gyártását és értékesítését a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. (rövid nevén HAJDU Zrt.) viszi tovább.

A HAJDU Cégcsoport másik két tagja: a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. fémmegmunkálással – jellemzően lemezmegmunkálással, lemezalakítással előállított alkatrészeket gyárt. Termékei elsősorban világmárkákba (pl. Mercedes, Volvo, Audi, Ferrari, BMW, stb.) beépülő autóipari alkatrészek, azonban vállalkoznak más jellegű, technológiáikkal előállítható termék gyártására. Ezen kívül gyártóeszközök tervezésével, gyártásával és karbantartásával is foglalkoznak.

A HAJDU Infrastruktúra Szolgáltató Zrt. a vállalatok telephelyéül szolgáló HAJDU Ipari Parkot működteti, amely ideális környezetet és széleskörű szolgáltatásokat biztosít ipari létesítmények üzemeltetéséhez. A betelepülőknek lehetőségük van a telkek és a meglévő létesítmények bérlésére vagy megvásárlására, közműszolgáltatás, iparvágány-használat, raktározás stb. igénybevételére.

A HAJDU Ipari Park területén tavaly megvalósult legújabb beruházás egy egyedi műszerezettségű, inkubátorház jelleggel működő szolgáltató- és innovációs központ, amelyben a korszerű energetikai rendszerek, a megújuló energiák hasznosítása, tesztelése és mérése gyakorlati megismerése válik lehetővé, segítve a vállalkozások ez irányú tevékenységét. Előadó- és kiállítótermei kiváló lehetőséget nyújtanak külső partnerek számára rendezvények megtartására.

Megújuló energiák szolgálatában
A HAJDU Zrt. 1996-ban, az indirekt fűtésű, hőcserélős forróvíztárolók bevezetésével kezdte meg megújuló energiás termékkörének kialakítását. A cég jelenlegi fő stratégiai irányvonalát is e készülékek fémjelzik. A hagyományos termékkörön túl puffertárolók, vegyes tüzelésű és kondenzációs gázkazánok, indirekt és hoszivattyús forróvíztárolók, napkollektorok gyártását, forgalmazását végzik.

E termékek bevezetésével lehetőség nyílt arra, hogy HAJDU készülékekből, egy ház komplett melegvíz-előállítási és fűtési rendszere is összeállítható. A cég országosan teljes körű alkatrész- és szervizellátást is biztosít a termékek karbantartására és javítására, a további fejlesztésekkel pedig ma már kibővített szolgáltatást nyújtanak beruházásokhoz. Elvégzik a műszaki felmérést, tervezést, pályázatírást és kivitelezést, sot, igény szerint vállalják az üzemeltetést és természetesen a berendezések szervizét is. E projektek megvalósításában már kiépített alvállalkozói rendszer segíti a munkát.

Közkedvelt és elismert
Számos díj és elismerés – a többi között a puffertároló-családra elnyert Magyar Termék Nagydíj 2010, az STA típusú, multienergiás fűtésű forróvíztároló-családnak odaítélt Magyar Minoség Háza 2010-díj, az IDE 75 F típusú indirekt futésű forróvíztárolóra kapott E.ON Energiatakarékossági-díj, és a HBKIK által 2014-ben Innovációs- Díjban részesített hoszivattyús forróvíztároló – is igazolja, hogy a cég jó irányt választott. A termékek elismertségén túl a HAJDU márka is közkedvelt és elismert a mai napig, hiszen évek óta elnyeri a Business Superbrands vagy Superbrands, illetve fennállása óta, azaz öt éve a MagyarBrands elismerést.

www.hajdurt.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop