Szakértők
Kérdezzen szakértőinktől
Ingatlan
Balla Ákos ingatlanközvetítés, értékbecslés
Építészet
Dienes Szabolcs építész
Dr. Lányi Erzsébet építészmérnök
Dr. Sárvári Géza építészet
E. Juhász Veronika építészet, műemlékvédelem
Hegedűs Péter építészet, igazságügyi szakértés
Kocsis Csaba építész, vezetőtervező
Marthi Zsuzsa településfejlesztés, -tervezés, ingatlanfejlesztés
Papp Zoltán Tamás építész, városrendezési szakmérnök
Szekér László építészet
Török Szabolcs Bence okl. építészmérnök
Tóth Balázs építészet, téglatechnológia
Velebny József építészmérnök
Épületgépészet
Aranyosi Miklós épületgépész mérnök
Cséki István épületgépészet
Dr. Léderer András épületgépészet, energetika
Gurubi Zsolt párásítás
Harmath Mihály cserépkályhacsempe-gyártás, épületkerámia-gyártás
Kubinyi Antal épületgépészet, felületfűtés/hűtés, esővíz-hasznosítás
Némon Henrik fűtéstechnika (elektromos és fatüzelés)
Skordai István épületelektronika
Szendrey Mihály épületgépész mérnök
Gépjármű
Benák Tibor autókereskedelem-javítás
Farkasdi Károly veteránautó-restaurálás, kereskedelem, bérbeadás
Lévai Zoltán dr. gépjárműtechnika
Tanácsadóink
Balogh Andrea gyermekpszichológus
Dr. Demjén Zsófia állatorvos
Dr. Magyar György ügyvéd
Farkas Tamás lakásszövetkezet, társasházi ingatlankezelés
Kárpáti József építési tanácsadó
Lakatos István befektetések, vagyonvédelem
Mitnyan Zoltán földmérés, térinformatika
Kertészet
Fekete Zoltán kertépítész tervező
Lakberendezés
Balázsi Kata lakberendező
Enczmann Éva feng shui tanácsadó
Kopp Anna lakberendező (akadálymentesítés)
Koronczay Noémi lakberendező, 3D tervező, értékbecslő
Markó Viktória lakberendezés, lakberendezés oktatás
Sápiné Hernádi Nóra lakberendezés
Szabó-Vedress Krisztina okl. lakberendező
Szűcs Klára stúdióvezető, lakberendező
Takács Tinka enteriőrtervező
Zámborszky Éva okleveles lakberendező
Statika
Szabó Zoltán statikus, talajmechanikus, tartószerkezeti szakértő
Török József statikustervező és -szakértő, építésztervező
Szakipar
Baricza Krisztián ácsmester, tetőfedő, bádogos
Czipóth Norbert kőműves
Fazekas Márton kerámiaburkolatok, mozaik
Kékesy Péter építészmérnök, homlokzati hőszigetelés, vakolat
Kovács Renáta árnyékolástechnika
Laska Gyula felületkezelés, bútorfelület-javítás
Mihály András restaurátor
Nagy József ács-állványozó, tetőfedő mester
Németh Anna burkolás, parafaburkolatok
Olasz Tibor
Podmaniczki Attila szobafestő-mázoló
Rahne Eric villamosmérnök, rezgésmérés - gépdiagnosztika, termográfia
Szentesi Mária építészmérnök, műszaki vezető
Szinessy Miklós okl. villamosmérnök
Szlyúka László földtéglagyártó gép gyártása, földtéglaprésgép
Tóth Ervin festő, mázoló, tapétázó, aranykoszorús festőmester
Tóth Tamás okl. szerkezetépítő mérnökCikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.