Ahol múlt és jövő összefonódik

Minőség, mérték, megőrzött múlt. Leginkább e fogalmak jellemzik a házat. Minőségi építőanyagokkal felépített, színvonalasan berendezett modern épületben járunk, amely mégis hamisítatlanul őrzi az itt lakó házaspár múltját.

aholmultesjovoosszefonodik 720

Hosszú járda vezet a bejáratig, és hosszú út vezetett odáig, amíg ez a modern építmény létrejöhetett, hiszen több évtizedes tapasztalat előzte meg a tervezését. A járda végén, közvetlenül a bejáratnál modern virágláda áll szemben egy múltat idéző virágtartóval. Az utca felől a legújabb trendeket követő, az épített környezet és a természet tökéletes kapcsolódását mutató épületet látunk. Látszólagos elzártságát kellemesen oldják a kerítésbe vágott apró ablaknyílások, amelyek egyúttal virágoknak is helyet adnak, így invitálva a látogatót – ahogyan a régi portákon. A zöldben és tarka színekben pompázó növények nem csak kívülről díszítik a kerítést, a színkavalkád a kertben és a teraszokon is folytatódik. A falba vágott ablakocskák a szomszéd felőli kerítésrészen vakablakokká válnak, s a házon belül a lépcsőházban is találkozunk velük. Szerepük többszörös: fényt és levegőt engednek át, virágtartóként is funkcionálnak, beépített LED égői éjszakai fényként is szolgálnak, s amin át a gyakran itt időző unokák csak leszólnak a nagymamának a konyhába: „Ébren vagyunk, kaphatunk reggelit?”

Vendéglátóink nagy tapasztalatra tettek szert az építkezés és lakberendezés terén, mivel már a sokadik házukat lakják. Alapkövetelmény volt a minél kisebb energiafelhasználás, és a beépíthetőség mértéke és a zöldfelületek arányának követelménye eredményezte azt a koncepciót, hogy zöld teraszkert került a garázs és az udvarra néző földszinti terasz fölé is, ahol további növények garmadája gyönyörködteti a szemet. Ez a rész egyébként a tájolás és az árnyékolás miatt is fontos, hiszen ezek segítenek bizonyos keretek között tartani az energiafelhasználás értékeit. A nappali üvegfala és a hatalmas üvegezett ajtók, valamint az energiahatékony ház legtöbb nyílászárója délre nyílik. A 7 kamrás ablakok három rétegűek, egyedi kivitelezésben készültek, és az ajtók is passzívház-követelményűek. Azon túl, hogy a kandalló alapvető hangulati elem és a lakók számára elengedhetetlen berendezési tárgy, a ház fűtésének megalapozója is. Hűvösebb napokon gyakran üzemel, távirányító segítségével a nappalin kívül a ház többi helyiségét is felfűti. A házban plafon fűtés-hűtés biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, szükség esetén ennek fűtésére is rásegít. A meleg vizet napkollektor-rendszer biztosítja, de napelemek is szerepelnek a tervek között.

„A ház van az emberért, nem az ember a házért.” – vallja a háziasszony, aki nem aggodalmaskodik sokat a padlóburkolat miatt, amikor szeretett házőrzői besétálnak a nappaliba. Mindenből a legjobb, időt álló darabokat építették be. Valóban kellemes érzés lehet a kandalló előtt egy kényelmes kanapén hátradőlve felidézni a szorgos munkával eltelt éveket, a jól megérdemelt külföldi utazások emlékeit, miközben kedvenc kutyánk fülét morzsolgatjuk.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop