Dinamikus vonalak között

Dinamikus vonalak között

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az újpesti társasház legfelső emeletén lakók elérkezettnek látták az időt egy kis ráncfelvarrásra. Mivel gyermekük mára inkább mondható ifj ú titánnak, úgy gondolták, az átalakult családi élethez a lakásnak is jó volna alkalmazkodnia.

dinamikusvonalakkozott 720


A kétszintes tetőtéri lakás profi átszabásához Tóth Angelika lakberendezőre esett a család választása, akivel azonnal megtalálták a közös hangot, és a projekt végére fél szavakból is megértették egymást. A tervezőnek könnyű feladata volt, hiszen a megrendelőktől szinte teljesen szabad kezet kapott. Habár a funkciókhoz nem akartak hozzányúlni, így ‚csak’ a dekorációs eszközök terén voltak lehetőségei a tervezőnek, a végeredmény lenyűgözte a megrendelőket, akikkel mind a mai napig szoros a kapcsolat. A lakásba belépve rögtön szemet szúr a krémszínek és a fekete kontrasztja, amelyet egy kis csillogással tűzdelt meg a lakberendező. Fiatalos, praktikus volt az igény, ugyanakkor az egyes dizájnelemekkel luxus hatást kívántak elérni. A bejárati ajtó cseles festéssel került összhangba az új beltéri ajtókkal, mert a társasház szigorú szabályai miatt nem lehetett kicserélni. Az alsó szinten rögtön a nappaliba érkezni, az előszoba hiányát egy kis konzol szekrény pótolja. A lakás a nagy nappali térrel indul, innen lehet feljutni az emeleti ‚dühöngő’-be, illetve a konyha-étkezőtársalgó funkció együttesébe. Az üveglábakon álló dohányzóasztal szinte ellebeg a padlótól, a krémszínű kanapé terebélyes méretével körbeöleli az asztalt, a ‚boci’ ottomán pedig üde színfoltként egyszerre jeleníti meg a lakás közösségi terein végigfutó színeket. A nappali kanapéján kényelmesen lehet pihenni, és az emeleti lounge rész is ebből a célból alakult ki: ha valaki a nappaliban tévét nézne, a család másik tagja nyugodtan olvashasson vagy vagy internetezhessen a fönti részen.

Az igazán nagy változás leginkább a konyha és az étkező területén történt. A megrendelők fő kérése az volt, hogy legyen egy hely a nappaliban a fiataloknak – kamaszgyermekük baráti társaságának –, ahol kényelmesen tudnak játszani, beszélgetni, ugyanakkor a felnőtteknek is legyen egy tágas helye, ahol társasági életet élhetnek, kényelmesen tudnak enni, inni, szórakozni, mindeközben a gyerekekre is van némi rálátás. Fontos volt, hogy megmaradjon az áthallás, tudják, mi történik a másik szobában, mégis szeparált legyen. Ehhez egy egyszerű megoldást alkalmazott a lakberendező azzal, hogy kialakított egy kellemes társalkodórészt a felnőtteknek a konyha-étkező terében, akár nagyobb, tíz fős társaság számára is. Mindehhez a konyha csak minimális átalakításon esett át, mégis a ráncfelvarrás után teljesen más képet mutat. Az alsó szekrény bútorfrontjait és a pultot lecserélték, megújult a felső szekrénysor és a hűtőt is beépítették. Az étkezőasztal rusztikus minimalista formavilágát kellően ellensúlyozzák az íves dizájn székek. Az asztal párja megtalálható a nappaliban dohányzóasztalként, ugyanígy a ‚boci’ itt szőnyeg formájában jelenik meg.

Habár funkcióját tekintve a társalgó és az étkező kissé elszeparált, mégis a mennyezeten végigfutó plüss hatású tapétával borított gipszkartonelem összeköti a két teret. Az emeleti pihenőszoba mellett a hálókat is átalakították, itt főleg a hely furcsa geometriája miatt egyedi bútorokkal operált a tervező.

  

Legyen szó loftról, neobarokk enteriőrről vagy olasz minimálról, minden stílusban szívesen tervezek. Hiszek abban, hogy a jól működő lakás kellő kreativitással és precizitással kisebb helyen is kialakítható.

dinamikusvonalakkozott portre

Tóth Angelika
lakberendező

Finoman meghúzódik és átengedi a csillogást az étkezőnek és társalgónak a fehér, magasfényű konyhabútor. Az egyedi és dizájn bútorok megfelelő összeválogatása egyéni és stílusos összhatást kelt.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.