Életöröm francia módra

Életöröm francia módra

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Öröm, szépség és egyedi hang jelenik meg Hannus Tamás belsőépítész és enteriőrtervező legújabb munkájában. A párizsi atmoszféra finom légkört teremt a világos, jó elhelyezkedésű Váci utcai lakásban. A tervező számára, mint mondja, élmény volt megtervezni minden egyes részletet.

eletoromfranciamodra 720


Párizs nemcsak a divat hazája, belsőépítészete, lakberendezése is stílust teremtett. Hannus Tamást és csapatát, a Reklektik belsőépítészeti iroda szakembereit azzal a kéréssel kereste fel a fiatal, lendületes életet élő értelmiségi pár, hogy Váci utcai lakásuk átfogalmazásakor jelenjen meg a francia főváros életérzése, amely nemes és visszafogott, ötvözi a hagyományokat és előirányozza az aktuális trendeket. A kérés megvalósításához át kellett szabni a belső tereket, ezt követhette csak az enteriőrtervezés. A 75 nm-es teret két kis lakás újbóli összenyitásából nyerték, így egy világos, elegáns, kellemesen mai modern felhang született, és az egykori főbejárat visszanyerte eredeti helyét. A lakás átlátható és átjárható, logikusan kialakított füzérét a nagy beépített szekrénnyel ellátott előszoba nyitja, innen az egy légterű konyha-étkező- nappaliba, a két fürdőbe és két hálószobába juthatunk. A tér egésze természetes, nincs benne semmiféle póz vagy kimódoltság. Ezt részben azzal érték el, hogy igyekeztek minél kevesebb ajtót tervezni, kerülendő a tagoltságot, hogy a lakás szabadságot, nyíltságot sugalljon. A nagy lépték, a bútorok arányai, a neutrális, ám kontrasztos színek, a hideg és meleg hatású anyagok, az antik és a high-tech ötvözete az eleganciát hangsúlyozzák mindenütt, és központi szervező elemként funkcionálnak.

A középpont egyértelműen a nappali, ahol izgalmas megoldás a klasszikus formavilágú csillár és a modern bútorok párbeszéde. A szép vonalvezetésű kanapé és fotel ölelésébe egy futurisztikus aranyszínű asztalka került, de a tervező gyorsan ellensúlyozta is a modernitást a klasszikus portréval, és a kicsit semleges színű állatbőr szőnyeggel. Egyfelől önálló életet él a térben a márványlappal és diószínű munkapulttal ellátott konyha, másfelől tökéletes egységet alkot a nappali látványával és hangulatával. A klasszikus stílusú étkezőasztalt sokáig keresgélték a tulajdonosok, mely a karcsú gyertyatartókkal és a kényelmes fekete szövetű székekkel egy várkastély étkezőasztalára emlékeztet, természetesen a lakás méretéhez és léptékéhez igazodva. A textilek, tapéták igazi színfoltjai az otthonnak. A vendégszoba színes és modern, a megrendelő örökségéből származó antik szekrény miatt az összkép mégis inkább klasszikussá vált. Az otthon szépségére a fürdőszobák teszik fel a pontot. Az esztétikum padlótól a mennyezetig megjelenik, legyen szó egy kanapéról, egy csilláról vagy akár az egész otthonunkról. A konklúzió egyértelmű: a szépség gyönyörködtet, s életörömmel tölti fel a szemlélőt.

  

Az iroda neve, Reklektik, az eklektika stílusra utal. Szeretjük a nagypolgári, a loft és skandináv vonalakat, mégis arra törekszünk, hogy mindezen stílusok ízléses módon keveredve jelenjenek meg.

eletoromfranciamodra portre

Hannus Tamás
belsőépítész

A tulajdonosok hálószobája kellemes és marasztaló. A Hannus Tamás tervezte egyedi tapétán mint kép a képben jelenik meg az impozáns tükör. A gyönyörű üvegcsillár éterivé varázsolja a teret.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.