A világ feketén-fehéren

A világ feketén-fehéren

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Budapestre költöző francia pár olyan belvárosi otthonra vágyott, amely közel van mindenhez, majdnem kész, és gyorsan be is költözhető. Segítséggel találtak rá az Akadémia utcai lakásra, amelyben már csak az utolsó simításokat kellett szájízük szerint kialakítani.

aialgfeketenfeh 720


Szerencsésen találtak egymásra a francia megbízók Babos Ágnes belsőépítésszel és építészmérnök-projektvezető férjével, Babos Lászlóval, akiknek egyrészt az ingatlankereséshez, másrészt a lakás befejezéséhez kellett segítséget nyújtaniuk. Nem is okozott a házaspár számára mindez nehézséget, hiszen hosszú évek óta összeszokottan dolgoznak. Olyan lakást kellett találniuk, ahol minimális átalakítással franciásan sikkes, maximális kényelem alakítható ki. A sok keresés meghozta a várt eredményt. Az Akadémia utcában rátaláltak egy két hálószobás, két fürdőszobás ingatlanra, amely szinte teljes egészében megfelelt az elvárásoknak. A lakás térszervezésében nem módosult, a meglévő fekete-fehér burkolatot, a nyílászárókat, a fürdőket, a konyhát és a parkettát is megtartotta a tervező. A megbízók belsőépítészettel kapcsolatos kérése az volt, hogy impozáns lakás szülessen, keverve a francia, a klasszikus és art deco stílusjegyeket, letisztult vonalakkal. A főként dekorációs igényeknek megfelelően a belsőépítész gipszkarton előtétfalakkal dolgozott, ez tűnt a legmegfelelőbb megoldásnak, hiszen gyors, legyőzhető vele az időbeli korlát.

A lakásba lépve a tér kapott egy attraktív „előszobát”, ahol mód van a vendégek reprezentatív fogadtatására. A bejárati ajtóval szemben ehhez egy előtétfalat alakítottak ki csodaszép fekete virágmintás tapétával, kétoldalt falikarok emelik ki a tükröt. A második réteg falra itt azért volt szükség, hogy elkerüljék a lámpák vezetékezéséhez a falbontást. A tükör alatti elegáns konzolasztal a pedáns francia szállodák hangulatát idézi, emellett praktikus is: hazaérkezve kényelmesen, gyorsan rápakolhatunk. Innen jobb kéz felé nyílik az étkező és a konyha, előbbi a szimmetriára épül, letisztult formáival a fekete és a fehér dinamikáját emeli ki. A tervező azért gondolt arra is, hogy a kontrasztos színek mellett egy extra színt is bevigyen a térbe, habár a kissé hűvös szürke falfesték is a hideg színeket erősíti, acélos beütéssel. Mindenképpen szükség volt tehát melegségre is a térben, így esett a választás a padlóburkolat színvilágára emlékeztető fa tálalóbútorra. Szintén élőbbé teszi a teret a sok festmény, amelyek a fekete-fehér és sárga színvilágát tükrözik vissza.

A folyosó egyik felén végig beépített szekrény rejt el mérőórát, kabátokat, de még a mosó- és szárítógép is itt kapott helyet, elrejtve a szem elől. A bejárati ajtóval szemben találjuk a nappalit, ide belépve kinyílik a tér, megtelik fénnyel, és az utca forgatagába is betekintést kapunk. A nappali két végéből nyílik a fő hálószoba, illetve a dolgozó- és vendégszoba is. A nappali maga is két részre osztott, az egyik fele az olvasásra és pihenésre kínál kényelmes helyeket, a másik a közösségi élményeké és a tévénézésé. A nagy, tágas terek, a kifinomult, mégis részletgazdag belsőépítészeti megoldások mind-mind hozzájárultak a francia elegancia megjelenéséhez, építve a fekete-fehér kontrasztra.

  

Részletek összehangolása, sokszínű és változatos elképzelések ízléses összefogása… Így jöhet létre az egyedi igényeknek megfelelő, stílusos végeredmény, amely tükrözi a tulajdonos ambícióit, ugyanakkor a kényelem, harmónia őt magát is boldogabbá teszi.

avilagfeketenfeh portre

Babos László    Babos Ágnes
építészmérnök belsőépítész

A nappaliban is nyomon követhető a fekete-fehér kontraszt, de itt már csak a bútorok színeiben köszön vissza a korábbi színvilág. A háttérben meghúzódó könyvespolc szintén egy előtétfal eredménye, led világítás emeli ki.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.