Felkészülés két generációra

Felkészülés két generációra

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Budapestre költöző házaspár a modern városi életvitelben is szerette volna megőrizni generációkon át megvalósuló családi összetartozását, ezért egy társasház teljes szintjén alakította ki új életük helyszínét.

felkeszulesketgeneraciora 720


A fiatalos házaspár egyetemista lányukkal Budapest XI. kerületének egyik legszebb részén vásárolta meg új lakását, amely egyúttal életmódváltást is jelentett a családnak. A munkahely gyalogtávolságra került, az egyetem nagyon könnyen megközelíthető, a korábbi ingázás helyett jut idő egymásra, színházra, mozira, olvasásra.

A társasház egy teljes szintjén elhelyezkedő – eredetileg két különálló lakásnak tervezett –, de már az építés során egybenyitott lakás ritkaság volt az ingatlanpiacon, így a napos, teraszos ingatlan ideális választás volt, még azzal együtt is, hogy a burkolatok, beltéri ajtók, fürdőszobák komplett felújítást igényeltek. S ha már mindezek cseréje indokolt volt, úgy döntöttek, hogy lakberendezői segítséget kérnek a terek újraformálására, átalakítására. A komplett berendezés megtervezésével bennünket, a Think & Design Tervezőirodát bízták meg, és szerencsésnek mondható, hogy mind a tervezésre, kivitelezésre, mind pedig a pontos és precíz megvalósításhoz elegendő időt kaptunk. Mindez az esztétikai és műszaki kritériumok vonatkozásában garantálta a magas színvonalat az anyagválasztás, a megmunkálás és beépítés tekintetében is. A konyha-nappali és az előszoba válaszfalainak áthelyezésével a konyha nagyobb teret, az előtér-közlekedő rész praktikusabb funkciót kapott, az egyetemista lánynak pedig lehetővé vált egy önálló lakrész kialakítása. Már a tervezés kezdeti szakaszában az olasz trendeket követő dizájn mellett tették le a voksukat a megrendelők. A minőségi diófafurnér és a világos festett bútorok kombinációja különböző felületekkel, finom, nyomott mintás vagy lágyan rajzolatos tapétahátterekkel következetesen megjelenik a lakásban. A nappali különböző méretű taupe színű bőr innovatív, relax rendszerrel ellátott kanapéi és fotellé alakítható puffja a megfelelően magas háttámlának és nem túl nagy beülési mélységnek köszönhetően tökéletes kényelmet nyújt esti családi beszélgetésekhez, vendégmarasztaló délutáni baráti programokhoz is.

Az egyetemista lány lakrésze szintén a fa-fafurnérfestett kombinációra épül, azzal a különbséggel, hogy itt az enyhén szürkített tölgyfa és bézs helyett fehér festett frontokkal és polcokkal készültek a bútorok, amelyben a kiegészítő szín a halványlila és a padlizsán is megjelent.
 A világítást minden helyiségben úgy alakítottuk ki, hogy ha a lakók fényárt szeretnének vagy hangulatvilágításra vágynak, mindekettő megoldható legyen, de a függesztékek és csillárok fényerőszabályozója további hangulatformálásra is lehetőséget ad.

  

A tervezés folyamata a megbízók életvitelének, stílusának fi gyelembevételével a néhány funkciót felvázoló, szabad, önkéntelen vonal megrajzolásától a gondolatok, asszociációk ábrázolásán át a részletek megtervezéséig terjed. Partnerkapcsolataink garantálják, hogy a megvalósításban első osztályú beszállítók és szakemberek vegyenek részt. ikonikus, modern darabokat, színeket és textúrákat. A természetes kő, fa, fém gyakran előfordulnak enteriőrjeiben is.

felkeszulesketgeneraciora portre

Eperjesi Zsuzsanna
Kovács-Lele Mónika

interior designer/lakberendezők 

A konyha anyagválasztása is a fő koncepciót követi: diófa furnér és magasfényű festett bútor – a fiókos alsó elemeken beültetett Haefele fogantyúkkal, a felső elemeknél push-open frontokkal, és a professzionális, csillogó és időtálló TechniStone munkalappal.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.