Apró tetőtér kék-fehérben

Apró tetőtér kék-fehérben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amikor először álltam a lelakott, elosztásában élhetetlen 37 négyzetméteres, visszhangos tetőtéri lakásban, fogalmam sem volt, mit lehet kihozni belőle. A tervezési irányvonalat azonban pillanatok alatt meghatároztuk, és máris szabadon szárnyalhatott a fantázia.

aprotetoterkek 720


Mindaddig nem értettem igazán, hogy mibe is szeretett bele a lakás megvásárlásakor a fiatal pár, akik engem bíztak meg a lakás tervezésével, amíg fel nem szerkesztettem az alaprajzot. Az első látásra hihetetlenül lehangoló tetőtéri lakás nemcsak elhanyagolt volt, de két felnőtt részére abban az állapotában és elosztásában élhetetlen is. Fiatal megbízóimmal azonban a tervezési irányvonalat pillanatok alatt meghatároztuk, és ettől kezdve szabadon szárnyalhatott a fantáziám. Az eredetileg egyszoba-konyhás, fürdőszobás tér áttervezését mindvégig megnehezítette a nappaliban nem egészen középen húzódó kémény, valamint a lakás utcafronti íves fő falazata. Mindenképpen szerettem volna kialakítani egy ajtóval szeparált hálószobát, komplett konyhát, étkező- és munkasarkot, tévéző és pihenő részt. Természetesen mindvégig törekedtem arra, hogy ebbe a kis térbe beletöltve a sok funkciót, a lakásba lépőt mégis viszonylagos szellősség is fogadja.

A tervezési munka gyorsan haladt. A korábban előszobából megközelíthető konyhát eredeti helyén megszüntetve, falait átépítve, egy nappaliból nyíló ajtóval hálószobát alakítottam ki. A hálószobában gardrób, franciaágy, éjjeliszekrények kaptak helyet, további tárolási lehetőséget az előszobába és a nappaliba süllyesztve terveztem. A kémény szerencsétlen elhelyezkedését végül mégiscsak sikerült kihasználni a terek és funkciók elválasztására, valamint polcos tárolás kialakítására egy kis gipszkarton-falazás segítségével. A konyha a nappali hátsó szegletében az íves oldalon kapott helyet, míg egy munkaállomás a kanapé mögött. A konyhaépítés az íves munkalap vonala miatt komoly asztalos odafigyelést és sablonozást igényelt, és a pult alá a mosó- és mosogatógépet is sikerült beépíteni. A fürdőszobában megszüntettük a kádat és a békebeli vécét, helyére falon belüli vécétartály, zuhanyozó és mosdószekrény került.

A tervek és színvilág megszületése után azonnal elkezdődtek a bontási, majd az építési munkák. A nappaliban lévő régi parkettához ragaszkodtak a megbízók, így azt a bontás alkalmával felszedtük, majd az átépítés után felcsiszolva, újralakkozva került vissza a helyére. A hálószobába a nappalihoz színközeli laminált lapot választottam. A napközben csodálatosan világos lakás komoly villanyszerelési munkálatokon esett át, hogy az esti fény is hangulatos és funkcionális legyen.

A bútorok, termékek, kiegészítők, lámpatestek gondos leválogatása mindig izgalmas része a munkának. Ezt követi a burkolatok, majd a textilek előválogatása és rendelése. A lakás hangulati tervezésekor egy modern, fiatalos vonalat követtem végig, és színvilágában egy nem mindennapi markáns árnyalat kiválasztására gondoltam, így választottam és ajánlottam a kéket a fekete táblakrétás fallal, fehér és kék metrócsempével mixelve. A kék szín mind a kiegészítőkben, mind a textilekben is visszaköszön. Végeredményben elmondható, hogy az első látásra reménytelennek tetsző kis lakás egy-két rossz adottsága ellenére néhány hét leforgása alatt – hála a precíz kivitelező csapatnak – látványos változásokon ment keresztül, és élhető, praktikus, szerethető otthonná változott.

  

Designdock – a megfelelő hely elindulni akár egy hasonló, akár egy teljesen új felé, életre keltve egy ötletet, megvalósítva egy álmot. A munkáimból fakadó büszkeség sarkall a továbbfejlődésre, hogy mindig a legjobbat nyújtsam megrendelőimnek.

aprotetoterkek portre

Fest Krisztina
lakberendező

www.designdock.hu 

Mivel a falatnyi nappali és konyhai tér nem engedett meg étkezőasztalt, így egy modern reggelizőpult szolgál az étkezés színteréül. A bárszékek alátolhatók, így nem foglalnak feleslegesen helyet.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.