Miniloft, vidám napsárgával

Ennek a minigarzonnak a fő tervezési irányvonala a letisztult minimál stílus volt, egy apró, de meghökkentő csavarral: nagy részét egy New York-i miniloft inspirálta, s valljuk meg, bár nem szakember tervezte a lakást, a végeredmény igencsak tetszetős lett.

miniloftvidamnapsargaval 720

A belvárosi bérház legfelső emeletén lévő kis lakás minden hátránnyal rendelkezett, amit csak el lehet képzelni. Ugyanakkor az átgondolt tervezés végén elmondható, hogy a mérleg átbillent az előnyök javára. Bár csak egy gangra néző ablaka van, mégis világos lett a belső tere, amelyet különféle trükkökkel meg is erősítettek. A minigarzonban a fürdő kivételével minden egy légtérben van, így jobban ki lehetett használni a teret, és a galéria kialakításával még a nappali és háló funkciókat is külön lehetett választani. A belépésnél szinte sokkoló a galéria masszív sárga tömege, ugyanakkor szerencsés a színválasztás, mert még a hideg téli napokon is a napfény illúzióját lopja a lakók szívébe. Az étkező és a nappali rész teljes belmagasságot kapott, és az egy térbe állított, háromszög alaprajzú tömeggel elválasztva őket egymástól. Ez az épített kiugró tartalmazza a nappali felől a multimédiás blokkot – tévé, dvd, internet –, míg a másik étkező/bejárat felőli oldalról dekoratív polcok kaptak helyet.

Az étkezőben található a lakás egyetlen külső tér kapcsolata, az ablak, ami egy manapság felkapott ‚függöny’ megoldásba burkolózik. Mivel az ablak csak a körfolyosóra néz, így a betekintést gátolva, de a fényt beengedve egy háromállásos sávroló váltja ki a függöny szerepkörét. A három állás a sávok helyzetétől függ, lehet teljes átlapolással zárt állapot, a tömör sávok egymáson való elhelyezésével nyitott állapot, és van a kettő közötti átmenet. A másik tervezési vezérfonal a lépcső kialakítása volt. A New York-ban látott, példának felhasznált lakásnál ellesett formavilág itt is visszaköszön: a lépcső fa burkolata felfut a falon, a másik oldalon huzalokkal biztosított a galériára való biztonságos feljutás. A lépcső alatti tér teljes kihasználtságát célként kitűzve bravúros az asztalos munka, itt kapott helyet a sütő és a mikro. A teljes konyha egyedi gyártású: a galéria alatti térben álló tömeg, mely a konyhát elválasztja a nappali résztől, a konyha felőli végén a mosogatógépet és a hűtőt rejti magában, míg a dekoratív tükör egyben a gardróbszekrény funkcióját is ellátja.

A fürdő a maga fekete fehér kontrasztjával és a metrócsempe használatával hozza el a minimál érzést, ugyanakkor modern és fiatalos. Az épített zuhany és a mozgásérzékelős tükörbe épített lámpák egy cseppnyi luxusérzést adnak. A galéria alacsony belmagasságú, de valljuk be, alváshoz bőven elegendő. A galéria tömege miatt sokak számára talán a sárga szín túlságosan dominál, mivel azonban a tér többi részén visszaköszön egy-egy kiegészítőn, a harmónia megteremtődött.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop