Féktelen fantázia

Gördeszkával érkezik a találkozóra, ügyesen kerülgeti a Váci utcában sétálókat. Ki gondolná, hogy e sporteszköznek meghatározó szerepe lett a design apartmanok kialakításában?! Pedig így van! Az is kiderül, Pozsonyi Attila enteriőrtervező extravagánsnak csak alig hiszi magát…

gor 720

Attila édesapja építész és feltaláló, édesanyja népdalénekes, képzőművész és irodalmár. – Ebből is látszik, hogy egyikük sem a földön jár, mint ahogyan én sem. Jó ideig kettőjük foglalkozása között billegtem: kacérkodtam az építészettel, egyetemre is jártam, de aztán elkanyarodtam a zene felé – meséli Pozsonyi Attila. – Jó barátommal, Viski Tamással megalapítottuk az Analog Cuveé zenekart, népzenét játszottunk elektronikus alapokkal. Lemezünkön édesanyám énekel. Több hangszeren is tanultam, de sajnos, végtelenül lusta voltam, amelynek a végeredménye az lett, hogy a hangszereken el tudok játszani dallamokat, de semmi komolyabb. Aztán Tamás, aki akkoriban tért haza Amerikából, megmutatta, milyen a disc jockey az óceánon túl, és ez engem elvarázsolt. Magam is művelni kezdtem, és jelentkeztem dj versenyekre, ezekből négyet meg is nyertem.

A zene mellett Attila elkezdett ingatlanokkal is foglalkozni. – Az akkori párom lakását újítottam fel, s aztán jó áron eladtuk. Ez már édesapámnak is tetszett, s vett nekem a Francia úton, a vasút mellett egy lerobbant szuterén lakást. Nagy lehetőség volt ez számomra, felújítottam, és eladtam ezt is, az üzlet pedig beindult. Lelakott lakásokat vettem, átalakítottam, eladtam, gyors egymásutánban vagy tízet, s közben zenéltem. Egy jó pillanatomban pedig beiratkoztam egy enteriőrtervező iskolába, ahol mindent megtanulhattam, amit addig csak ösztönösen sejtettem. Aztán a harmadik tanévben elkezdtem csinálni az első design apartmanomat, és az iskolát nem folytattam tovább.

Volt Attilának egy design bútorboltja, ahol a régi ikonok, design klasszikusok másolatait árusította. Az első apartmanokat ezekből rendezte be, a Csók szobában a híres ajkat formáló kanapéval, a pop-art lakásban a gömbfotellel, az art deco stílusúban Breuer Marcell kultikus Vaszilij székeivel. – Később egy barátommal elkezdtünk ötletelni a következő design apartmanokon.Megállapodtunk, hogy a négy elem, a föld, a levegő, a tűz és a víz lesz az alap, ezek köré alkotjuk meg a dizájnt. Egy megbeszélésre szintén gördeszkával érkeztem, s ez annyira fellelkesítette a barátomat, hogy azonnal kitalálta: legyen ebből a lépcső. Innentől már csak vissza kellett fognunk a folytonosan áradó ötleteket… Az alapkoncepció azonban megmaradt, csak áttételesen használtuk: a levegő a repülős, a tűz a motoros, a víz a hajós, és a föld a gördeszkás apartmanok ihletője lett.

Először is be kellett szerezni egy metrószerelvényt, legalábbis egyes részeit. Ajtókat, vezetőfülkét, a szerelvény falait, ablakait. – Nem volt egyszerű a szerelvény beszállítása a lakásba, de szerencsére akadt egy megszállott férfi, aki megoldotta a problémát. Egy évig reggeltől estig dolgoztunk, mire elkészült az apartman, de valójában még mindig vannak ötleteim, s folyton alakítok még valamit a lakásokon.

Arra a kérdésre, hogy minek is tartja magát Attila, így válaszol. – Extravagánsnak csak alig. Nyilván, az átlagtól eltérő ember vagyok, de nem keresem a feltűnést. Igaz az is, hogy 40 évesen nem sokan gördeszkáznak, de ez sem exhibicionizmus, hanem praktikum. Amúgy jelenleg szállodaigazgató vagyok, üzemeltetem a design apartmanokat. Maradt a zene, a Drum and Dj formációval audiovizuális show-kat mutatunk be. És hogy mi szeretnék még lenni? Aligha férek majd a bőrömbe pár év múlva, s majd belevágok valami újba, addig pedig a legjobb apukája szeretnék lenni hároméves Dalma lányomnak, aki még meg sem született, s már ott volt a zenémben. Írtam ugyanis egy dalt, Dalstep a címe, és ebben benne van a lányom magzati szívverése.

Gördeszkás apartman
A lakás huszonnégy négyzetméteres, plusz a galéria, az ide felvezető lépcsők gördeszkából készültek, ahogyan a székek is. A szekrények, ajtók fogói, kilincsei stílusosan görgők. Az alsó szint lényegében a nappalival egy térben lévő konyha, a kényelmes, szétnyitható kanapéval, a galérián pedig a hálószoba helyezkedik el. A kanapé fölött retro bakelit lemezek díszítik a falat. A onyha célszerű és praktikus, kis helyen sok hasznos holmival, mikrohullámú sütővel, kávéfőzővel és okosan kialakított tárolórendszerekkel.

Hajós apartman
A hajós apartman a legnagyobb. A galéria üvegpadlóján két nyugágyat is elhelyeztek, mintha csak a fedélzeten heverésznénk. A nappaliban a hajókabin jelenik meg, az sztal fölötti lámpa különleges mértani formái szétnyithatók, ezzel szabályozva a fényerőt.

Motoros apartman
A lakás huszonöt négyzetméteres a galéria nélkül. Az enteriőrbe némi lágyságot is vitt a tervező, toszkán hangulatot létrehozva, hogy enyhítse a nagyon is férfias motoros környezetet. A galéria korlátját sötétzöld zsalus ablakok jelzik, s ez a forma megjelenik a mellette lévő falon is, funkció nélkül. A Simson motorok vázai az ülésekkel az étkezőpult előtt sorakoznak, a helyzetjelző lámpák égnek, ha felkapcsolják a villanyt. A fal hosszában elhelyezett tükör tágítja a teret, a piros-fehér csíkos napernyő visszaköszön a függönyökben és a nyugágyak vásznában is.

Repülős apartman
Igazi jumbo jet hangulat! a repülőülések mellett a fantomablakok mögött ott  an a föld látképe a magasból. A lakás nappalija a repülőgép közlekedő  olyosója mellett ugyanúgy helyezkedik el, mint ahogy a 737-eseken megszokott.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop