Az öltöztetőnő otthona

Egyedi ékszereket készítő vendéglátónk, Czok Ildi szeret öltöztetni, lakásokat és embereket egyaránt. E két, lassan hivatássá váló hobbiját ötvözi otthonában, ahol a művészet és a kreativitás a műhelyként is funkcionáló lakás minden szegletében érvényesül.

Újbuda egyik árnyas, fás utcájában, egy hatvanas években épült társasházban járunk. Ildi két éve, akkor 4 és 8 éves lányaival, egy jóval nagyobb tetőtéri otthonból költözött a kétszobás lakásba, így fontos volt, hogy az adottságokhoz mérten a lehető legtöbbet hozzák ki belőle.

A mindössze egy hónapig tartó felújítás célja a szellős és világos helyiségek létrehozása volt, falbontással járó munkálatok nélkül. A nyitott terek iránti igényükre költséghatékonyabb megoldásokat kerestek, így több ajtót is mellőztek, a térérzetet pedig fehér falakkal, világos laminált padlóval növelték. „Szerettem volna a régi parkettát felújítani, de az ezzel járó munka miatt lemondtunk róla. Azóta megszoktuk az új padlót, világos színe egyfajta antigravitációs hatást eredményez” – meséli a háziasszony. „Korábban a marokkói enteriőrök hatására színes falak között éltünk, és ahogy az lenni szokott, most neutrális terekre vágytunk.” A modern skandináv stílus jegyében a világos alapokat természetes anyagok színeivel és kevés feketével egészítették ki, amely megnyugtató harmóniát teremt. Emellett Ildi egyik kedvence, a fukszia szín visz nőiességet az otthonukba.

A berendezésnél fontos szempont volt, hogy a lakás a hétköznapi funkciókon túl kreatív műhelyként is szolgáljon. Az előző lakásból hozott nagy kanapé merész ötletnek tűnt, mégis jó döntésnek bizonyult, térelválasztóként is szolgál: térbe forgatott oldala mögött elfér a nemrég felújított íróasztal és az ékszerkészítés kellékei is. „Szeretem keverni a stílusokat, megmenteni a kacatokat, sok minden született így a lakásban” – mondja Ildi.

A berendezés elemeiből alkotott mini-kompozíciók valóban finom stílusérzékről árulkodnak. Vendéglátónk nyitott szemmel jár, olvas, blogokon inspirálódik. Nemrég maga is saját blogot indított, ahol azt is megmutatja, hogyan öltözteti folyamatosan a lakását, mint ahogy ékszerei a hölgyeket. Nincs ezzel egyedül, hiszen lányai, ha épp nem rajzolnak vagy olvasnak, akkor „berendeznek”, mindenbe belelátják a házat, az otthont. „Úgy látszik – mondja Ildi –, ez nálunk családi hagyomány.”

Ildi tippjei

Az ellentétek vonzzák egymást – ez a lakásban is igaz! Szeretem keverni a stílusokat, ha jól sikerül, az összhatás izgalmas és mégis egységes lesz. A újrahasznosítás híve vagyok, nem bánom, ha régi családi vagy lomtalanításból származó darab kerül a lakásba. A régi bútornak lelke van! Szeretem kihozni a tárgyakból, anyagokból azt, ami bennük van, de első látásra talán nem nyilvánvaló. A trendeket figyelem, de csak azt valósítom meg, ami személyesen és hitelesen adaptálható.

A „privát kiállításokhoz” olyan képeket, tárgyakat keresek, amelyekhez személyes élmény fűz, és addig kísérletezem velük, míg sikerül egy szinte egyetlen képpé olvadó kompozíciót létrehoznom. Az otthonunk és a blogom – azoltoztetono.blog.hu – személyes lenyomata a „hóbortjaimnak”: öltöztetek, fúrok, faragok, átalakítok, formát bontok…

Izgalmas látványt nyújt az étkezősarok az asztal fölé lógatott kalitkával és a különböző székekkel. A háziasszony vágya egy légies dizájn szék, amely tökéletessé tenné az eklektikát.

A könyvespolc és az étkező mögötti gardrób egymásra rímelő négyzetes osztása játékosságot, ugyanakkor egyfajta szabályosságot visz a rusztikus textilek és székek uralta szobába. A polcba ékelt mini vitrinekben és a kerámiatorzón jól mutatnak az Ildi által készített egyedi ékszerek, látványuk kellemesen enyhíti a polcrendszer merev geometrikus formáját.

A konyhában – hogy elkerüljék a dobozszerű hatást – a munkapult felett szekrények helyett polcok sorakoznak. A lakók kreativitása itt is érvényesül: a falra a gyerekek „étkezés”-tematikájú rajzaiból készült különleges montázs.

A lányok közös szobájában is sok saját készítésű bútor és dekoráció található. A Singer állványra szerelt asztallap íróasztalként, a régi komódok játéktárolóként funkcionálnak. Az emeletes ágy melletti falat házi gyártású, lécekből szabott és összecsavarozott faforma díszíti. A gyerekekkel közös egyedi alkotásra szivárványkartonból vágtak leveleket. A fácska szépen rímel a mennyezeti lámpára akasztott szivárványmadaras mobilra, ami ugyancsak közös alkotás.

A falon a drótfelirat szintén házi gyártmány, és személyes üzenetet hordoz: „A világ leg jobb gyerekeinek” a szobáját díszíti, amit a lányok nagy megtiszteltetésnek éreznek.

Szeretjük, hogy az otthonunk világos és barátságos, tele személyes kincsekkel. De a legjobban azt szeretjük, hogy jó ide hazajönni.
Változtatnék a lakás méretein, ha lenne egy varázspálcám: még egy szobát és magasabb mennyezetet szeretnék.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop