Nyolcvan lépcső magasban

Nyolcvan lépcső magasban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Képkeretbe illő látvány fogad a sukorói hegytetőn, amikor egy finn gerendaház teraszán állva a Velencei-tó teljes panorámája tárul a szem elé. Nem meglepő, hogy a vásárlásnál a látkép játszotta a főszerepet, hiszen a tulajdonos, Danis Barna fotóriporter akkor is képekkel komponált, amikor otthont keresett. A szomszéd telkeken németek, dánok, hollandok rendezték be nyaralóikat, de sokan költöznek ide Székesfehérvárról és Budapestről is. Miért ne tennék, mikor jó a bor, kellemesek az emberek, s naponta megmerítkezhetnek a már-már idillikus, falusi hangulatban.

 

 

 

A fővárosi robotolásba belefáradt pár csupán annyi feltételt szabott a házkeresésnek, hogy látótávolságon kívül hagyhassák maguk mögött Budapestet, annak minden hátrányával együtt. Csendre, nyugalomra, vízre és hegyre, panorámára és napsütésre, a zöld közelségére vágytak. Mindenre, ami természetes - természetesen mindenre egyszerre. Eleinte felújítandó parasztházakat látogattak, de hamar bebizonyosodott, hogy anyagi kereteik nem teszik lehetővé szívük szerint felújítani azokat. Egy bécsi kiránduláson szerettek bele a finn faépületbe egy készházakkal foglalkozó cég telepén, s onnantól kezdve már telket kerestek ház helyett. Hosszú hónapok után tévedtek a Velencei-tó fölé magasodó kis falu hegyteteji utcájába, a nyaralókkal övezett környezetbe.
A telek aljában állva azt gondolja az ember, nincs az a kincs, amiért megmászná ezt a nyolcvan lépcsőt, a szabad ég alatt, nap mint nap. Aztán odafent hirtelen gazdagnak érzi magát, mert kiderül, hogy van. Ugyan a puszta földbe ékelt, kiselejtezett vasúti talpfákból kialakított feljáró botladozva járható és kényelmetlen - de a kétszáz fokos panoráma, a mindenekfelettiség érzése bőségesen kárpótol a nehézségekért. A telek hetven méter hoszszúságban tizenhét métert emelkedik, így kezdetben használhatatlan, majdnem függőleges terület volt. Ám új tulajdonosai, hogy megtörjék a meredek részt, a ház helyén kiásott földből teraszokat építettek. Az egyik ilyenbe medence, a másikra grillterasz került.
A tájba illő ház eredetileg a skandináv épületekre jellemző, huszonöt fokos dőlésszögű tetővel készült volna, de ezt nem engedélyezte a hatóság, így a ház kalapja negyvenöt fokos lett, a helyben kitermelt náddal fedve. A csaknem négyszáz négyszögöles telken több őscseresznye, meggy, körte, alma, gesztenye és őszibarackfa áll. A tulajdonos némi öniróniával meséli, hogy mikor először termett egy szem sárgabarackot a fájuk, éjjelente a legnagyobb viharban is kiszaladgáltak megnézni, hogy lefújta-e már a szél. Azóta megbarátkoztak a természettel, mert az is kereste a szeretetüket. A telek mögött álló Meleg-hegy nem véletlenül kapta a nevét, hiszen langyos háttámlaként támasztja a házat, a környéken elsőként olvasztja fel a havat, s nem engedi sokáig síkosnak maradni az utakat.
E mesébe illő környezetben nem volt nehéz meseszerű házikót kialakítani. A méretezést már a tervezőasztalon meglévő bútoraik terjedelme szerint alakították, így centire passzol minden. A kívánt alaprajzot faxon kiküldték a finn cégnek, s két hónap múlva egy húsztonnás kamionnal megérkezett a gerendánként beszámozott faanyag. Három ember másfél hét alatt felállította a falakat, majd jött a nádazó, és megalkotta a tetőt. A belső tereknél elsődleges szempont volt, hogy minél több legyen az összefüggő tér, így alig van ajtó, még a galériára helyezett háló is egy légtérbe került a nappalival. Így az olyan, mint egy templomi karzat: - fent horkol a kórus?. Az átriumos nappali magasra helyezett ablakaival vendéglátóinknak a hetente esedékes pókvadászatok során meg-meggyűlik a baja, de ki ne vállalna ennyi kínt, amikor ágyban fekve is láthatja az egész tavat -
A fagerendákból épült szerkezetet befelé egy szigetelőréteggel, majd vízszintesen felszerelt lambériával burkolták. A belső fafal mögött futnak a vezetékek és a csövek, így semmi sem zavarja a látvány folytonosságát. A ház kifűtéséhez a fatüzelésű kandalló az első télen kevésnek bizonyult, de a padlófűtés beszerelése már erre is megoldást kínál a hideg napokon. A dupla hőszigetelésnek köszönhetően alacsony a fűtésszámla, viszont mindig melegek a helyiségek. Melegek, mert itt mindig süt a nap, melegít a hegy, és fűti az embert az öröm is, hogy a nyolcvan lépcső megmászását már nem cserélné fel semmivel.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.