Talpalatnyi Portugália

Talpalatnyi Portugália

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fenti sorok Portugália magyarországi nagykövetétől származnak, aki már második éve él hazánkban családjával. Luis Filipe Castro Mendes kevés szabadidejében verseket ír, melyek közül néhány már magyar fordításban (Döbrentei Kornél) is megjelent. A nagykövetet budai rezidenciáján látogattuk meg.

 

 

?Csak az a távlat maradjon enyém, amely bennem mindent arra csábít,

 

mint hajdan szövetszált, keressem én, zsebemben a szeretet morzsáit. -
A modern, négyszintes ház a hegyoldal egyik legszebb részén, festői környezetben fekszik. A nyári grillsütések és kerti partik helyszínét ottjártunkkor hó borította, az ősfákon mókusok hancúroztak és cinkék csipegették a fenyőmagokat. A diplomata család könnyedén beilleszkedett ebbe a környezetbe, élvezik, hogy előző állomáshelyükkel, Brazíliával ellentétben itt négy évszak váltja egymást.
Gyakorlott világlakóként hamar belakták és magukénak érzik a házat és környékét. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy ők kerestek maguknak lakóhelyet, olyat, amely egyaránt alkalmas reprezentációs célokra és magánéletük elrejtésére is.
Első látásra talán túl sok az emelet - igaz, itt lépcső helyett lift is választható - , de minden talpalatnyi helyre szükség van az ezernyi könyv és lemez elhelyezéséhez. Több nyelven íródott köteteiket sok hazai könyvtár megirigyelhetné.
Érdekes megoldás, hogy az utcát és
a házat folyosó kapcsolja össze, így nem kell keresztülmenni a kerten. A hosszú közlekedő nem előszoba, inkább hivatalos találkozók fogadótere. Innen nyílik a mosó- és vasalószoba, valamint a teljesen szeparált vendégapartman, amelynek hálója alkalmanként dolgozószobaként is funkcionál.
A házba lépve gyönyörű velencei tükrön akad meg a szem, de csak addig, míg tova nem siklik a reneszánsz asztalkák
felé. A szobanövények számára Paradicsom az emeleti uszoda és szauna, de a család csak ritkán látogatja e pihenőtereket.
Fotózásunk helyszíne a reprezentációs szféra. Itt hatalmas üvegablakokon ömlik be a fény, a félkör alakú teraszra kilépve pedig a János-hegyi Erzsébet-kilátóban és a Duna kanyargó szalagjában is gyönyörködhetünk. A teret mindenütt márvány fedi, a rózsaszínbe hajló lapokat méregzöld intarzia teszi még különlegesebbé. A kő ridegségét kézi készítésű szőnyegek ellensúlyozzák. Ezek mind Arraiolos városból származnak, amely a 16. századtól a portugál szőnyegművészet fellegváraként működik. Mesterei különleges technikát alkalmaznak: a különféle mintákat vászon alapra, gyapjúszállal dolgozzák, hímzik fel.
A nappali ebédlő felőli falán kandalló áll, padkája állványként ad helyet számos szobornak és kisplasztikának. A szomszédos afrikai komód tetején jade és elefántcsont faragványok, sakk-készlet, női fejek, szerencsehozó bambuszkompozíciók sorakoznak. Felettük a falon bájos brazil pasztellkép függ. Első ránézésre talán úgy tűnik, semmi különleges nincs a helyiségben, de a varázs a részletekben rejlik. A festett bőr paraván nem véletlenül áll
a tér közepén: jótékonyan rejti a tévéállványt. A világ számos részéről gyűjtött apró tárgy mind egy-egy darabka, adalék korábbi életükből. Előző állomáshelyük Rio de Janeiro volt, így az antik keleti szekrényke tetején kamarakiállítás áll kőpiramisokból és festett fa állatkákból. A nagykövetasszony lelkesen gyűjti a különböző anyagokból faragott gyümölcsöket, legyen az csont, fa, kő vagy márvány.
A festmények különleges helyet foglalnak el a lakók szívében, a ház szinte összes falát beborítják. A nagykövet úr kedvence a konyha fölött függő 19. századi Margitay Tihamér zsánerkép, melyhez egy aukción jutott hozzá.
A harmadik szinten fekvő szülői háló- és fürdőszoba érdekes építészeti megoldással gazdagodott, amikor kis galériát építettek fölé, melyről lelátni a nappali-ebédlő részre. Utóbbit mennyezet helyett ferde üvegtető fedi.
A barokk tárolóban ezüst gyertyatartók, a kis oldalasztalkákon az 1824-ben alapított Vista Alegre Porcelánmanufaktúra dísztárgyai foglalnak helyet. A Queen Anne stílusú garnitúra méltó teret nyújt a hivatalos étkezéseknek. Ilyenkor Madeira szigetéről származó csipketerítővel, s a portugál állam tulajdonában lévő fehér-arany porcelánkészlettel és ezüst evőeszközökkel terítenek.
A gyerekek birodalma a legfelső szinten található. A tizenéves ikerpár élvezi szabadságát, és rajtuk is fogott a szülők könyvszeretete: szobáikban lépten-nyomon olvasnivalóba botlunk.
És hogy majdan Magyarországról mit visznek magukkal - A nap mint nap használt hollóházi porcelán kávéskészletet, az aukciókon és bolhapiacokon vásárolt festményeket, az ajándékba kapott Szász Endre vázát, a forró portugál napokra
pedig a havas táj emlékét.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}