Belváros csupa csodával

Belváros csupa csodával

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Fiatalos, nagy léptékű lakás kialakítását kérték a tulajdonosok Demeter Andrea lakberendezőtől. Egy nagypolgári bérházban járunk, amelynek ódon falai között a kortárs szellem és életérzés leheletfinoman jelenik meg, bearanyozva a lakók hétköznapjait.

belvaroscsupacsodaval 720


Sajátos hangulata van Budapestnek, s ez részben köszönhető az ódon hangulatú bérházaknak is. Vendéglátóink épp a belváros egyik legszebb részén, a Városház utcában vásároltak lakást maguknak, amelynek teljes felújítását Demeter Andrea lakberendezőre bízták. – Álommunka volt! – jelzi Andrea már a beszélgetés elején. A tulajdonosok építően igényesek, együttgondolkodóan nyitottak voltak a javaslataira, s persze a tervezőnek is tetszett a megbízás: a négyszobás, fürdőszobás, 120 négyzetméteres, nagy belmagasságú lakásból szép kilátás nyílik a Városházára és a Főposta épületére. Feladata volt a tér átstrukturálása a mai modern igényeknek megfelelően, azaz hogy a nappali-étkező-konyha tágas közösségi tér legyen, tervezzen három hálószobát, valamennyihez egy-egy saját fürdőszobát.

A stílusvilágot tekintve a tervező ugyancsak szabad kezet kapott, ennek megfelelően elegáns hidegburkolat, a térnek meleg hatást adó, letisztult, otthonossá varázsoló melegburkolat került a lakásba. Az egy légterű konyha-étkező-nappaliban a színek játéka jókedvre sarkall. A szőnyeg, akárcsak egy festőpaletta, ennek színei kerültek a szobákba is. A szürke, a fehér, a sárga, a zöld árnyalatai jól átgondolt egységben jelennek meg. Hangsúlyos az ólomszürke kanapé, amely maga köré gyűjti a szép tárgyakat. A sárga párna fontos elem: behozza a napfényt a szobába, és kellemes ellenpontot szolgáltat a türkizzel és a szürkével szemben. Az egymásba csúsztatható fém-fa asztalka praktikus, formavilága egyszerű, légies, kisebb és nagyobb vendégség esetén is tökéletes megoldás. A geometrikus téralkotás jegyében esett a választás a tévéhátfalra, amelyben több zárt szekrény is elhelyezhető, ezért a teljes konstrukció egy klasszikus szekrényre emlékeztet, noha korántsem az: modern, mozgalmas, praktikus és jól kihasználható. A különböző formavilágú lámpák a háziasszony kedvenc darabjai. Andrea előre sejtette, hogy így lesz, ezért lepte meg vele megrendelőit. A háziak amúgy sem szeretik a túlgondolt megoldásokat, az agyoncizellált részleteket, ezért kérésükre a konyha is praktikus, a térben semmi sallang. A fém és a fa szép keretet ad a szekrénynek, a rozsdamentes acélból készült ún. kamraszekrény-vasalatnak köszönhetően egy mozdulattal kihúzható minden tároló, könnyen áttekinthető a tartalma.

Az otthonos, puha hálóban kellemes tónusok lágyítják a minimalista kontúrokat. A fából készült fejtámla a kettősség érzetét kelti a szemlélőben: egyszerre finom és nőies, ugyanakkor végtelenül modern és elegáns. Az összkép itt is, akárcsak a lakás egészében, hibátlan. A tervező valamennyi apró részletre odafigyelt, hiszen pontosan tudja, milyen sokat jelent, ha a tér minden négyzetcentiméterét szívvellélekkel alakítják ki.

  

Munkám során a funkcionalitást teszem első helyre, ezután következik az esztétika és a dizájn: anyagok, színek harmonizálása, a bútorok kiválasztása vagy akár megtervezése – mindezt a megbízóval, „kéz a kézben”.

belvaroscsupacsodaval portre

Demeter Andrea
DE!formál Interior vezető tervező

A közlekedő mennyezeti világítása optikailag ellensúlyozza a helyiség keskeny formáját. A fa meleg hatása ugyancsak a puhaság, az otthonosság, a kényelem érzetét kelti a folyosón.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.