Négy funkció egy csapásra

Négy funkció egy csapásra

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A lakberendező számára mindig nagy öröm, ha régi megrendelőjétől kap egy újabb megbízást, az pedig már csak hab a tortán, ha a belső tervezés az épület kialakításával párhuzamosan folyhat. E munkánál mindkét feltétel teljesült, így sikerült személyre szabott, a megrendelő elképzeléseihez igazodó tereket tervezni. Egy kis csavarral fűszerezve…

negyfunkcioegycsapasra 720


A fiatal pár első közös otthonát néhány évvel ezelőtt terveztük és nagyon örültünk, amikor tavaly ismét felkerestek bennünket. Egy csendes budaörsi utcában sikerült megvásárolniuk a jó adottságú, kertkapcsolatos lakást. Nagy könnyebbség volt számunkra, hogy már ismertük a megrendelők igényét, ízlését, így azonnal jöttek az ötletek, mit és hogyan alakítsunk ki. Első és legösszetettebb feladatunk a térszervezés átgondolása volt. A megbízást már a ház kivitelezésének megkezdése előtt megkaptuk, így – az építészek eredeti elképzelésein változtatva – sikerült a részleteket úgy áttervezni, hogy a legoptimálisabb alaprajzot érjük el. Az eredetileg egy légtérben elhelyezkedő előszoba, nappali, konyha és étkező helyett egy jóval intimebb elosztást alakítottunk ki. Mindezt úgy értük el, hogy a tér közepére beterveztünk egy blokkot, aminek négy oldala négy különböző funkciót lát el, minden oldal más-más helyiséghez tartozva. E középső elem rejti el a konyha egyik részét, a nappali felőli oldalon a tévé és hifiberendezések kaptak helyet, a másikon egy gardróbszekrény bújik meg, a bejárati ajtóval szembeni része pedig előszobafalként funkcionál. Azért, hogy a teret optikailag már ne szabdaljuk tovább, a padló mindenütt azonos. Választásunk a tölgyhatású vinyl padlóburkolatra esett, mert ez érzésre és látványra is meleg, barátságos, de a konyhában, előszobában sem kell félteni a fokozottabb igénybevételtől.

A modern és letisztult dizájn mellett a pár nagyon kedveli a vintage stílust is. Ezért döntöttünk úgy, hogy a hálószobát ennek jegyében tervezzük, hangulatában is teljesen elszeparálva a lakás többi részétől. Itt a vintage stílusra jellemző púderes, visszafogott pasztelleket használtuk, a fal színétől a textileken át, egészen a kiegészítőkig. Hogy a nagy felületen megjelenő beépített gardróbot is beillesszük ebbe a hangulatba, ide illő mintájú tapétaborítást kapott. Az ágy mögötti teljes falat eltakaró függöny nemcsak stílusban illeszkedik a szoba berendezéséhez, de elrejti a nem szimmetrikusan kialakított, és berendezés szempontjából nem ideálisan elhelyezkedő ablakokat is. A fürdőszoba tervezésénél számos szempontot kellett összehangolni: a pár kívánsága volt a sok pakolási lehetőség, és hogy a kádon kívül különálló zuhanyozó is legyen. Ezen kívül itt kapott helyet a mosógép és a kazán is, természetesen szem elől elrejtve. S hogy ez a funkciókban terhelt tér látszatra se keltsen zsúfolt hatást, a választás egy izgalmas burkolatra esett, kiegészítve egyedi tervezésű bútorokkal.

  

Összegyúrva kettőnk egyéniségét és hátterét, törekszünk egyedit és újat alkotni. Figyelemmel kísérjük a trendeket, de nem ezek vezetnek bennünket. Személyre szabott, harmonikus, szerethető tereket teremtünk, ahol a funkcionalitást mindig szem előtt tartjuk.

negyfunkcioegycsapasra portre

Wittmann Beáta
Sigmond-Kiss Zsófia

www.homeandmorestudio.com

A konyha kialakításában a tulajdonosok igazi tervezőként működtek közre, hiszen a főzés mindkettejük kedvenc foglalatossága. Arról is pontos elképzelésük volt, hogy milyen legyen a bútorok belső kialakítása, hogy biztosan minden kézre essen.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.