A Dunától egy kődobásra

A Dunától egy kődobásra

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Szilárd és Gergely, két fiútestvér, kiröppenve a szülői házból, szép és praktikusan élhető otthont kerestek. Ferencvárosban meg is találták, a Dunától két utcányira, egy kettejükre hangolt, 90 négyzetméteres lakásban.

adunatolegykodobasra 720


Azért szeretem a lakberendezést, mert rengeteg lehetőséget nyújt, szabadjára engedve a fantáziát és a kreativitást. Természetesen nem elég a megfelelő szaktudás vagy akár kiváló hozzáértés, a valóban szabad munkához elengedhetetlen a megrendelő nyitottsága is. Éppen ezért is nagyon szerettem együtt dolgozni ennek a ferencvárosi lakásnak két ifjú tulajdonosával. Szilárd és Gergely két testvér, akik elszakadva a szülői háztól, ebben a 90 négyzetméteres, Duna közeli lakásban tervezték megkezdeni felnőtt életüket. A két fiú igen különböző személyiség, míg Szilárd egy aktív, agilis sportember, addig Gergely inkább csendesen visszahúzódó. Mégis köközös bennük, hogy egyikük sem szereti a túlzást, a felesleges sallangot, sokkal inkább preferálják a funkcionális, korszerűés célszerű környezetet. Ezeket a szempontokat és a két fiú merőben eltérő karakterét szem előtt tartva igyekeztem nekik a lehető legjobb otthont létrehozni.

A lakás teljes fizikai átalakításon ment keresztül, a nyílászárók cseréjétől a teljes gépészeti átalakításig a mai kornak megfelelő elvárásokkal. A belső terek elrendezéséhez is hozzá kellett nyúlni, hogy egy légies, átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb tér jöhessen létre. A fehérített kőrisfa padló egységes és üde arculatot ad, megjelenik a személyre szabott bútorokon és nyílászárókon is, miközben kiválóan harmonizál a még mindig népszerű szürke szín legkülönfélébb árnyalataival. A szürke sokoldalúságát láthatjuk a nappali kézzel szőtt gyapjú szőnyegén, a közelében lévő indonéz homokkőszobron, pasztellszínekben a falakon, textilekben az ülőbútorokon, kerámiában a hidegburkolatokon, felöltöztetve a kék és zöld árnyalataival. Különös figyelmet fordítottam arra is, hogy minden helyiség atmoszféráját funkcionális fényekhez illeszkedő hangulatvilágítással egészítsem ki, dizájn falikarokkal vagy térbe függesztett, mutatós világítótestekkel.

Az egyediségre való törekvés mindig elsőrendű szempont, amiben a fiúk nagyon jó partnerek voltak. Sikerült privát szférájukra hangolni otthonukat, nemcsak a megfelelő színű falakkal, textilekkel és képekkel, de az elfoglaltságaiknak megfelelő használati tárgyak elhelyezésével is. Minden egyes munkámnál ott van a felelősség, hogy tőlem függ a leendő lakó közérzete, kényelme, életformája, de ez izgalmas és megtisztelő lehetőség is, hiszen életre kelthetek egy otthont, amibe egyszerre csempészek dinamikát és bensőséges nyugalmat is.

  

Tizenhat éve foglalkozom lakberendezéssel és tervezéssel. Nagy hangsúlyt fektetek a megrendelővel való közös munkára, és e harmonikus kapcsolatból gyakran barátság is kialakul. Örömmel használom különleges, személyre szabott, egyedi tervezésű berendezéseimet, amelyek sehol másutt nem jelenhetnek meg.

adunatolegykodobasra portre

Ágoston Kata
belsőépítész

Az elrendezés illeszkedik Szilárd vagányságához. Kedvenc tárgyainak merész színei inspirálták a falak színválasztását és a berendezést, hogy ha gyorsan hazaugrik, rögtön kéznél legyenek sporteszközei.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.