Napfényes fészek a tetőtérben

Napfényes fészek a tetőtérben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Belsőépítészként néha az eredeti alaprajzot teljesen átszabva, egy helyett négy gyermek számára kell kényelmesebbé tenni egy otthont, s mivel ilyen nagy család mellől elszabadulni sem könnyű, érdemes itt-ott némi izgalmat is becsempészni az enteriőrbe. Így volt ennél a megbízásnál is, ahol a házaspár hófehér, fényes festésű-burkolatú fészekre vágyott.

napfenyesfeszekatetoterben 720


Vadregényes történet előzi meg e különleges adottságokkal bíró, 151 négyzetméteres kétszintes tetőtéri lakás alaprajzának megszületését. Egy neves belsőépítész felületes terveiben csalódva találtak ránk a szerkezetkészen vásárolt lakás tulajdonosai, mert azon felül, hogy a tervek megvalósítása irreálisan magas költséggel járt volna, nem alakított ki elegendő helyet az akkor már meglévő két gyermek és a tervbe vett további két baba számára. Menjünk hát és segítsünk!
Amikor a hna design tagjaiként építész férjemmel ott álltunk a lakás közepén, a nappaliban, a két férfi már apaként, együtt kereste a megoldást. A lakás alapos felmérése és három órányi szemlélődés után nagyjából körvonalazódtak a lehetőségek, hogy szerkezeti okok miatt mit lehet tenni és mit nem. Három-négy verziót átbeszélve, a legkisebb átalakítástól haladva a nagyobbak felé, végül közösen rátaláltunk az ideális megoldásra.

A legnagyobb gondot az okozta, hogy a lakás mindkét szintje tetőtéri volt, rendkívül nehéz, legyezőszerű alaprajzzal és nagyon sok közlekedőtérrel. Az akkorra már majdnem kész lakást végül teljesen likvidálni kellett sok-sok meglévő fallal, burkolattal együtt, hogy azután a tervezőprogramban úgy szülessen újjá, hogy az valóban négy gyerek befogadására legyen alkalmas. Az emeleti gyerekszint egyetlen szobácskája a két nagyobb gyermeké lett, kaptak mellé még egy saját vécét és egy nyitott légterű dühöngőt is. A földszinten kiszélesítettük a kör alaprajzú, üvegtéglával körbefalazott lichthofot körülölelő folyosót (igazodva a tető gerendáihoz), így ide kerülhetett át az emeletre vezető lépcső. Az alaprajzon a lenti gardrób dupla belmagasságú, egészen a tetőszerkezetig ér, így rettentő sok mindent elnyelt. A folyosó melletti részen megmaradt a tágas hálószoba, s az ezzel szinte egy légterű fürdő, és egy mosókonyha is született zuhanyozóval. A bejárat melletti gardrób megnőtt, a felesleges fürdőszoba pedig vendégvécévé avanzsálódott, s mellé kerülthetett egy aprócska kamra is. A konyhaétkező- nappali megmaradt az eredeti helyén, a konyha mellé biggyesztettünk egy olvasósarkot is, a könyvespolcok és a médiafal pedig a nappali újonnan kialakított falára csúszott.

A legfontosabb változás a földszinten kialakított babaszoba volt, amely közvetlenül a szülők szobája mellé került, így a két nagyobbacska gyerek mellé már vidáman érkezhettek az újabb babák. Egyikük a tervezés során már úton is volt, és időközben megszületett a negyedik is. A családnak sajnos abba is bele kellett kóstolnia, milyen egy kisbabával félig kész lakásban dobozokból élni, olyanokból, amiket vastagon belep a cementpor. No, de ez már a múlt, az új alaprajzú otthonban az életterek tágasak, a funkciók logikusak, a közlekedés leegyszerűsödött. Minden és mindenki megtalálta a helyét, minden szép új és csillogó, a nagy üvegfelületeken mindent átjár a fény és a melegség, egy-egy cseppnyi bujasággal fűszerezve. A kanapé a tulajdonosok elképzelésének megfelelően a hihetetlen izgalmas kilátás felé fordul, amiről szemlélve a vasúti síneket kicsit olyan érzésünk támad, mintha nem a Déli pályaudvarra, hanem legalább is a ház alagsorában futnának a gyorsvonatok.

  

A hna design studio csapatában főként belsőépítészként és színszakértőként tevékenykedem. Szívemen viselem az ergonomikus, családra szabott otthonok tervezését, az újrahasznosítást, no és legfőképpen a harmóniát.

napfenyesfeszekatetoterben portre

Hujber Nagy Aletta
építész, belsőépítész

A szülői fürdő, amelyet egyetlen üvegajtó választ el az éteri hálótól, „klubos” hatást kapott: mennyezetére fekete fényes felületű plexilap került, amit a megrendelő saját kezűleg szerelt föl.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.