Karakteres terek a hexagon jegyében

Karakteres terek a hexagon jegyében

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A belvárosi lakás csempéin, szőnyegén, ágytámláján és a bárszékek alakzatában köszönnek vissza a geometrikus formák, a hatszögek. Szenecsár Anita építész úgy formálta át és rendezte be a 130 négyzetméternyi alapterületet, hogy azok az itt ébredők számára egyszerre befogadóak, karakteresek, otthonosak legyenek és történeteket meséljenek el.

karakteresterekahexagonjegyeben 720


Ahogyan kíváncsiak vagyunk egy új világra, és szeretnénk benézni a kulisszái mögé, úgy egyes lakások is megadhatják nekünk ezt az érzést. A 20-as, 30-as éveket idéző üveg elválasztófalak segítségével betekinthetünk egy másik világba, miközben megőrizzük magánszféránkat a fény- és hangszigetelt függönynek köszönhetően. A 130 négyzetméteres ingatlanban egy nagyobb és egy kisebb stúdiólakás született. A teljes körű átalakítás munkálataival Szenecsár Anita építészt bízták meg, aki a kivitelezési, a belsőépítészeti és a lakberendezői munkáért is felelt. A tervező teljesen szabad kezet kapott, nem volt megkötött stílus, de szem előtt kellett tartani a lakás későbbi hasznosításának funkcióit és a költséghatékonyságot: olyan emberek számára tervezett, akik egyszerre utaznak és pihenni szeretnének a nap végén, de stílusos és kényelmes helyiségekre vágynak. A nyugati oldalt két nagyobb szobára szelték fel, a keleti oldalra egy kisebb stúdiólakást helyeztek. Az egyes részeket egy közösségi tér köti össze. Anita szakmai hátterének köszönhetően könnyen és merészen nyúlt a terek átalakításához, ez pedig a lakás összképén is nyomot hagyott. Az apartman legkarakteresebb jegye a csempéken, a szőnyegen, az ágytámlán és a bárszék alakzatában megtalálható geometrikus forma, a hexagon. A tervező fontosnak tartotta a terek tágítását, a fény beeresztését, ezért nem falak választják el egymástól a helyiségeket, hanem lakatosszerkezettel ellátott üvegfalak.

Minden egyedi megrendelésre készült, a konyhabútortól a bárszékekig. A világítás kialakításánál szem előtt tartották, hogy a hangulat és a praktikusság elemei ötvöződjenek: a konyhában és a fürdőszobában is állítható erősségű fény van, az erős szórt fénynek köszönhetően pedig árnyékmentességet kaphatunk smink közben vagy a konyhapulton. Ha idegen helyen ébredünk, gyakran nehezünkre esik megtalálni az éjjeli lámpát és elindulni az ismeretlenbe. A fürdőszobában éppen ezért süllyesztett fények is vannak, amelyek segítik, hogy félálomban ütközés nélkül megtaláljuk a mosdót. Családi házakban gyakran a konyha adja a legfontosabb társasági teret, itt azonban ez nem annyira hangsúlyos. A szekrényeknél nincsenek kapaszkodók, úgy alakították ki, hogy nélkülük is nyithatóak legyenek az ajtók. Aprólékosan végignézve a lakás helyiségein, magunk is megállapíthatjuk, hogy közösséget, izgalmat és inspirációt a fővárosba látogató utazók nemcsak a városban kaphatnak. A tervezőnek sikerült ezt az életérzést a falak közé is becsempészni.

  

Párizstól Szingapúrig dizájnkiállításokon gyűjtött inspirációi beépülnek legújabb munkáiba. Az utazásokon látott trendeket megtapasztalva pontosan tudja, hogy mi fontos egy kényelmes otthonhoz, milyen lakberendezési megoldások működnek igazán.

karakteresterekahexagonjegyeben portre

Szenecsár Anita
építész

A betonelemek miatt dominánsak a szürke pasztellszínek, amelyben központi helyet foglal a vörös perzsaszőnyeg, bohém hangulatot kölcsönözve a helyiségnek.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.