Szabálytalanul tökéletes

Szabálytalanul tökéletes

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Benjamin Dhong tervezői kézjegyét az egyszerű és a bonyolult, a drága és az olcsó anyagok keverése jellemzi, s mindezt rendszerint megspékeli néhány olyan formabontó megoldással, amelytől élettel teli és könnyed lesz a tér.

szabalytalanultokeletes 720


A neves japán származású lakberendező, Benjamin Dhong saját kaliforniai házába enged bepillantást, amely egy régi mezőgazdasági területen épült. A tervező tökéletesen elengedve fantáziáját és kreativitását, ötvözte a környezet sajátosan szép jellegét, a ház egykori parasztház karakterét és a country stílust, anélkül, hogy túl ódon hangulatot nyernének az enteriőrök. Kombinálta a bolhapiacok kínálatát, a kézzel készített helyi tárgyakat, a modern dizájnelemeket, Európát és Ázsiát, régit és újat, a drága luxusminőséget az olcsóval. A japán belsőépítészetre jellemző a részletekben megbúvó szabálytalanság és tökéletlenség, ami mégis egységet hoz létre. Ezt a szemléletet használta a tervező, aki egyébként is szeret különböző stílusokat bevinni egy adott szobába, így a kortárs francia dizájn, a régi lámpák, kicsi dolgok a ’60-70-es évekből, a kínai export holmik mind-mind bekerültek az enteriőrökbe. „Néha úgy érzem magam, mint egy hajóskapitány, aki a világ minden tájáról hazahoz apróságokat, s egyiktől sem tud megválni. Így valamennyi tárgy megtalálja helyét a lakásában.” – mondja Dhong.

A 180 négyzetméteres ház fókuszában álló nappalit úgy alakította ki a lakberendező, hogy az ülőalkalmatosságok ne legyenek túlságosan távol egymástól, hiszen a nappali a meghittség, az együttlét minőségét szolgálja. Kemény támlájú székek helyett kényelmes, puha kanapét választott, egy marokkói stílusú díványt, s egy ugyancsak marokkói szőnyeget. Az étkező és a konyha egy légterű, a nyeregtető alatt megnyitott, fával burkolt mennyezet jellegzetes megoldás a country stílusban. „Drámai a fény és az árnyék játéka napközben a mennyezeti gerendákon. Sokkal több ez a tér számomra, mint egy étkező vagy egy konyha. A szépség és a harmónia jelképe.” A konyha tálalószekrényét Myra Hoefer tervezte, 19. századi francia mintára. Dhong egy dizájnos kerámiakészletet tárol benne, amely festményként hat az amúgy is gyönyörűen megtervezett térben.

A tisztaság jegyében a tervező a legtöbb tárgyat fehérre festette, és fehér textileket, kiegészítőket választott a hálószobába is. Mint vallja, az egyediség, a saját szellemiség, a kreativitás egy lakást is műtárggyá varázsolhat. Dhong otthonában ez a teljesség iránti vágy a könnyedséggel karöltve jelenik meg, nagyon szép, élhető, finom keretet adva a tervező életének.

  

Benjamin Dhong San Franciscóban élő, japán származású belsőépítész-lakberendező. 2007-ben alapította meg saját irodáját, a Benjaim Dhong Interiorst. Kedvenc stílusa a country, amelyet ázsiai, európai építészeti megoldások keverésével valósít meg.

szabalytalanultokeletes portre

Benjamin Dhong
belsőépítész

A mennyezeti gerendák alatt átjárja a teret a fény. Az étkezés egy retro műanyagasztal köré szerveződik, a nádszékek, a fehér szín klasszikusan country stílusú elem.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.