Természet és modernitás

Természet és modernitás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A belgiumi Gent mellett él félig magyar, félig flamand családunk, ide álmodtuk meg otthonunkat. Vendégeink gyakran szinte vakáción érzik magukat, amint a teraszról gyönyörködnek a kerítésen túl legelésző lovakban, tehenekben, kecskékben és kis falunk templomtornyában.

termeszetesmodernitas 720


Immár 17 éve élek Belgiumban családommal, s amikor természetközeli új otthont kerestünk, beleszerettünk a Gent környéki hangulatos falusi környezetbe. A 3000 négyzetméteres telken álló öreg parasztház átépítésénél csak a hagyományos ablakok maradtak meg, míg a fával borított, hozzáépített modern házrészen nagy ablakokon árad be a fény-árnyék játék. A nagy tolóablakok láthatatlan falként engedik, hogy a ház a kerttel, a kint a benttel, a természet a dizájnnal egy egész legyen, és ne vetekedjenek egymással. Itt gyakran fordulnak meg a közeli mezőkről nyulak, fácánok, vadlibák és vadkacsák, a „pitypang” állólámpa akár a kertben is nőhetett volna. Napelemek fejlesztik az áramot, napkollektorok melegítik a vizet, a vécétartályok esővízzel működnek.

A tervezésben nagy segítséget jelentett budapesti barátnőm, Baráth Judit belsőépítész, akitől sok jó tanácsot, ötletet kaptam – például a dobogók alkalmazását is –, s ha elkészültem egy-egy látványtervvel, kijavította, megkönnyítve a bútorok, színek választását. A tervezésnél a meleg anyagokat és a földszíneket vettük figyelembe, de a természet nemcsak a fa bútorokban és parkettában nyilvánul meg a házban, hanem a tapéták anyagán és mintáján, a kézzel csomózott természetes szőnyegeken és a fürdőszobákban, mellékhelységekben használt természetes burkolóanyagokban is. Négyfős családunk fontos lételeme a közös főzés és étkezés, ezért választottuk az amerikai konyhát, amely a nappalival összefonódva a ház szíve, igazi élettér. Ugyanolyan dekoratív, mint amennyire funkcionális: rengeteg szekrény. fiók, háztartási gép könnyíti a munkát. A nappalit tölgyfával burkolt, megemelt dobogóra terveztük, mintegy a lépcső folytatásaként képez kapcsolatot az emelettel. A különleges T formájú ülögarnitúra esetében fontos szerepe volt a modularitásnak, amit a belga Indera bútorcégnek köszönhetünk. Kettős funkciót tölt be: a család nemcsak kényelmesen tévézhet együtt, de a kályha nyitott tüze mellett a szófa másik oldalán is üldögélhetünk. A játékosság, kreativitás, variálhatóság nemcsak az ülőgarnitúránál volt fontos, de a felfüggesztett szekrényeknél, polcrendszereknél is.

Az átépítést mindvégig magam irányítottam, az építészt néha az őrületbe kergetve, a kivitelezővel, szakemberekkel is sokat vitatkoztam. Végül az eredménnyel mindenki maximálisan elégedett volt, azóta is referenciaként mutatják be otthonunkat, és mi is megunhatatatlanul élvezzük nap mint nap.

  

Egy élettér akkor működik jól, ha nem szabályok határozzák meg. Az enteriőr legyen értünk, és ne fordítva! Egy kis bátorság, egy kis „fűszer” vidámabbá, szerethetőbbé tesz lakást, házat, közösségi teret.

termeszetesmodernitas portre

Baráth Judit
enteriőrtervező

A Lago Fluttua állítható magasságú, függesztett ágy szinte lebeg a padló felett, és a világítás csak fokozza ezt a könnyedséget. A tölgyfapadló világossága fekete és szürke színekkel kombinálva, a műszőr ágytakaró puhaságával nyugalmat hoz egy hosszú, nehéz munkanap után.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.