Földközi-tenger menti világ

Földközi-tenger menti világ

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Mediterrán vidék hangulata különleges és egyedi építészete, sajátos forma- és színvilágában rejlik. Melegség tölti el belsőnket, eszünkbe jut a nyár, a nyaralás, a kékeszöld tenger, a vörösben izzó napsütés, az örökzöld növények, az olivaolaj illata, és nem utolsósorban a jellegzetes és hangulatos kis utcácskák, sikátorok, s az ezeket körülölelő épületek.

 

 

 

 

 

terrán ház - otthon - jellemzői: az egyszerűség és a funkcionalizmus. A ház arányai, méretei harmonikusak, beosztása célszerű, bútorai, tárgyai kényelmesek, ugyanakkor esztétikusak.

 

A Földközi-tenger éghajlatához alkalmazkodó, praktikus megoldásokban rejlő, a természethez közel álló, egyszerű formákból építkező, számunkra kicsit egzotikus, de mindenekfelett megnyugtató ez a világ. Ha meg akarnánk fogalmazni, hogy milyen is ez a "stílus", akkor talán a helybéli népi építészet és életforma kialakulásában, valamint a Földközi-tenger menti ókori kultúrákban kellene keresgélnünk. Jellegzetes stílusjegyei: a laposan szögelt, cserépfedésű, fagerendás, többnyire födém nélküli tetőszerkezetek. A házak általában alacsonyak, 1-2 szintet vagy csak belső szinteltolást alkalmaznak, rusztikus falfelületek, zsalugáteres nyílászárók, épített konyhák, nyitott égésterű kandallók, terméskő- vagy mozaikburko-latok, esetleg antik hatású freskó maradványok, vagy faragott dombormű- töredékek díszítik a belső tereket. A külső homlokzatokat loggiák, erkélyek, teraszok teszik szellőssé, vagy nyújtanak árnyékot az erős napsütés ellen. Nagyméretű terra-kotta, vagy faragott kővázák, virágtartók díszíthetik. A kerteket csobogók, szökő-kutak, napjainkban pedig medencék egészítik ki. Bútoraik, berendezési tárgyaik olyan praktikus darabok, amelyek a kertben és a lakásban egyaránt megállják helyüket. Ülésre alkalmas alacsony falak, boltíves átjárók osztják meg a teret, falfülkék, mészkőlapos fa-, vagy kovácsoltvas asztalok szolgálnak tároló- vagy étkező- helyül. A nehéz fa- vagy kovácsoltvas székeket, kanapékat színes kelmék, textíliák, díszpárnák teszik kényelmesebbé. Kizárólag természetes anyagokat használnak: kő, cserép, fa, kovácsoltvas, öntöttvas, üveg, textil. Természetesen más a vidék, és más a város építészete. Külföldi útjaink során biztosan jártunk már ilyen vidékeken, mint például Görög-ország, Olaszország, Franciaország déli vidékei, Korzika, Spanyolország. Minden országnak, minden vidéknek megvan a sajátos stílusa, szokása, de mégis összeköti őket a hasonló éghajlat és környezet, amely meghatározza építészeti és lakáskultúrájukat. A mediterrán "stílus" hangulatát, tárgykultúráját, szín- és formavilágát, anyaghasználatát ma már saját otthonunkban, házunkban is megvalósíthatjuk. Rohanó világunkban, hétköznapjainkban kell valami, ami egy kis megnyugvást, kellemes emberi légkört nyújt. A termé-szetes anyagok használata, a kellemes meleg pasztell, vagy bizonyos esetekben élénk színek (kék, vörös, sárga), a mediterrán éghajlat alatt élő emberek nyugodt, lassú, feszültségmentes, a természethez kötődő, praktikus, olykor romantikus életvitele számunkra lelki megnyugvást, feltöltődést jelent. Egyre népszerűbbé válik olyan országok építészetében is, ahol mások az adott-ságok, de természetesen vannak hasonló természeti, éghajlati tényezők, mint például Magyarország bizonyos területei, kicsit a helyi sajátosságokhoz igazítva.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.