„Welcome home” születése

Egy 21. századi „welcome home” ultramodern, kényelmes, praktikus, ráadásul a technikai megoldásait tekintve teljességgel „okos” is. A külvárosi házat San Francisco két fiatal tervezője alakította át intelligenssé. A lakberendezők a burkolatoktól a kiegészítőkig mindent az interneten vásároltak meg.

welcomehomeszuletese 720

A smart fogalma lassan mindennapossá válik: okos a telefon, az autó és az otthonunk is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az adott házban a különböző technikai megoldások, rendszerek egy központi irányítás alá tartoznak, így akár távolról is irányítható a mosógép, a hűtőszekrény, a garázsajtó, a világítás, a biztonsági rendszer. A Sunset design magazin szerkesztői egy különleges kísérletet hajtottak végre: munkatársuk nagyszüleinek 1900- as évek közepén épült házát okos otthonná alakíttatták át Jessica McCarthy és Emily Gaydon fiatal dizájnerekkel. A felújításra váró vidéki ház megoldásait tekintve olyan messze volt a jövő otthonától, hogy szinte elképzelhetetlennek tűnt, miképpen formálják át, ráadásul úgy, hogy eredeti stílusát is megőrizze.

Alapvetően kisméretű házról van szó, a hasznos belterület mindössze 70 négyzetméter, ebből kellett jutnia nappalinak, két hálószobának, konyhának és fürdőszobának. Ahhoz, hogy a keskeny nappaliban a háziak a lehető legkomfortosabban érezzék magukat, a két tervező kisméretű bútorokat választott, amelyeket a szoba nyugati fala mellett helyezett el, ezzel a megoldással növelve a térérzetet. Miközben a bejárati ajtó hagyományosnak tűnik, belső oldalába egy intelligens zárat építettek. A program távolról biztosítja az ajtó nyitását-zárását, függetlenül attól, hogy ágyban vagy az irodában vannak-e a tulajdonosok. A nappaliban a fa anyag dominál: a régi tölgyfa parkettához modern, fatörzsekből összeállított asztalokat és tömörfa szekrényt választottak, a szekrény kékje a konyhabútor kékjére utalva hozza a cottage stílust. A csempézett konyha is csak látszólag klasszikus: az intelligens hűtőszekrény tartalmát egy programnak köszönhetően akkor is megtudhatjuk, ha bele sem kukkantunk, adatokat küld a telefonra, a családtagok számára naptárat készít, bevásárlólistát is szervez. A hálószobába a tervezők nem akartak túl sok modern technológiát alkalmazni: egy okos berendezés minden nap fél 11-kor kikapcsolja a lámpákat és kellemes, megnyugtató háttérzenét kezd játszani.

„Tökéletes lett a ház!” – mondta a tulajdonos az újjászületett régi családi fészek láttán. Az intelligens megoldásokon ő maga is elcsodálkozott, a nagyszülők pedig bizonyosan még csak álmodni sem mertek volna hasonlóról!

  

A San Franciscó-i Decorist stúdió tervezői mind rajonganak a régi stílus és a modern keveredéséért. Jessica már kislánykorában lakásokat tervezett családjának építész édesapja mellett, Emily pedig egy bútorgyártó cégnél dolgozva fordult a lakberendezés felé.

welcomehomeszuletese portre

Jessica McCarthy
Emily Gaydon

lakberendezők
www.decorist.com


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop