Időtlenség a tengerparton

Időtlenség a tengerparton

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Monacoi tengerparti lakásukra ékszerként tekintenek tulajdonosai. Fiatalos, lendületes, elegáns a tér a bútorok pompás összjátékának és a leleményes tervezői munkának köszönhetően, de az otthonosság élménye sem hiányzik.

idotlensegatengerparton 720


Emil Humbert és Christophe Poyet fiatal belsőépítész páros büszke arra, hogy a teljes mértékben átalakított és újragondolt monacói apartmannak minden egyes szegletét úgy sikerült berendezniük, ahogyan azt megálmodták. A megrendelő egy fiatal értelmiségi pár volt, a hölgy jogász, férje közgazdász. A környezet önmagáért beszél: a Földközi-tenger partján húzódó Larvotto Monaco egyetlen igazi strandja. A ház az 1970-es években épült, homlokzatát gyönyörű mozaik borítja, s a világ egyik legszebb kilátása nyílik teraszairól. Mindenki egyetértett abban, hogy a lakás tükrözze a „Riviéra életmódját”, ugyanakkor valamiféle diszkrét luxust képviseljen. Sem a tulajdonosok, sem a tervezők nem szeretik a túlzott hivalkodást. Igyekeztek úgy egymás mellé állítani a franciaországi és olaszországi bútorokat, hogy a formabontó kortárs dizájn, de a mértékletesség egyszerre jelenjen meg. Nem volt könnyű feladat, de a jó ízlés és a harmóniaérzék segítségükre volt.

A 60 négyzetméteres nappaliban mindjárt egy ikonikus darab köszönti a belépőt: a Flexform bőr kanapé mellé olasz székek kerültek, csiszolt sárgaréz dohányzóasztal, s lila bársonnyal húzott fotelek emelik a látványt. A tulajdonosok nagyon szeretik ezt a teret, letisztult, esztétikus és otthonos egyszerre. Az ebédlőben a Fedele Papagni által tervezett csillár különös játékossága feloldja a milánói Dimore Gallery asztalának és székeinek dramatikusságát. Tökéletes térelválasztó az 1960-as évekből származó, egy régiségpiacon vásárolt olasz könyvespolc, amely a könyvtárszoba és az étkező határát jelöli ki. Szemet gyönyörködtető a sárga fotel és a fehér kanapé párbeszéde a könyvtárszobában. A különleges színek egyébként látszólag váratlanul bukkannak fel az enteriőrben, így a türkizkék kárpitozású padok a napsütötte, csodálatos kilátást nyújtó terszon, vagy a vendéghálóban a sárga párnák, amelyeket az amerikai fotós, Slim Aarons egy 1976-os fényképén látták a tervezők, és varratták meg. A dizájn inspirációk valamennyi teret áthatják nappalitól a fürdőszobáig, emellett hol a tenger, hol a környezet hangulata vagy a kultúra ihlette meg a tervezőket, s határozta meg a lakás esztétikáját. Az eredmény egy olyan melegséget és otthonosságot keltő stíluskombináció, amelyben méltóságteljessé válnak az önmagukban feltűnő bútorok is. Az élhetőség és az otthonosság igénye győzött az esztétizálás felett, s a műkedvelő lakástulajdonosok tökéletesen elégedettek az eredménnyel.

  

A két francia építész, Emil Humbert és Christophe Poyet a dizájn és a divat kedvelője. Párizsban tanultak, majd 2007-ben Emil Humbert megnyitotta építészirodáját, amihez a monacoi Poyet egy évvel később csatlakozott. Elegáns és aprólékos tervekre összpontosítanak, prémium anyagok, kő, fa és bronz felhasználásával.

idotlensegatengerparton portre

Humbert & Poyet
www.humbertpoyet.com

Fényes felületek és meglepő formavilág jelenik meg az étkezőben. A székek kényelmes ülőalkalmatosságok, az étkezőasztal nagy létszámú vendégség részére tervezett. Az esztétikum és a praktikusság szépen kiegészítik egymást.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.