Szépség az ódon Velencében

Szépség az ódon Velencében

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A világhírű lakberendező, Kathryn Ireland és családja dinamikusan él. Szereti a vidám, könnyed színeket, a mozgalmasságot, a fényt, egyszóval az életet maguk körül. Saját otthonukban mindez sikeresen ötvöződött.

szepsegazodonvelenceben 720


Az Írországban született lakberendező kamaszkora óta rajong Olaszországért. Az itáliai reneszánsz, a táj, a kultúra időről-időre arra szólította, hogy férjével és három gyermekével beutazza a vidéket. Végül egy kirándulás alkalmával rábukkantak a gyönyörű, örökzöld és mediterrán növényektől burjánzó portára, amelyet a család egy napi gondolkodás után megvásárolt. „A citromfák miatt döntöttem azonnal, ez a kedvenc növényem. Tizenkét citromfa van a kertben, s számos ősfa. Igazi paradicsomi lét, amiben élünk!” A házat tehát megvették, s Kathryn egy nagy csokor virággal ünnepelte az alkalmat, melyet letett a lakás egyetlen asztalára. Az átalakítás váratott magára, a belsőépítész-filmrendező házaspár ugyanis nagyon elfoglalt a hétköznapokban. Évekig csak tervezgették a munkálatokat, végül Kathryn addig-addig gyűjtötte a berendezési tárgyakat, míg nem volt mit tennie, el kellett kezdeni a szortírozást és a terek újragondolását.

A cél az volt, hogy kilátás nyíljon a szép kertre, világos, levegős, szellős és barátságos legyen a ház. Kathryn szereti a keleti motívumokat és tárgyakat, a természetes anyagokat, a vidám textileket, ezeket ötvözte egymással újdonsült otthonukban. A térfelosztás klasszikus: az előszobából a nappali-konyha-étkező egysége nyílik, a hálószobák az emeleten sorakoznak. A nappali fókuszában a kazettás erkélyajtó van, amely garantálja a fényáradatot a szobában. A tervező könnyű függönyt választott az ajtóra, amely fokozza a légies, romantikus, feminin légkört. A fehér, nagyon szépen kimunkált kanapéhoz kényelmes, csíkos és virágmotívumokkal díszített foteleket, párnákat tervezett. Az indiai dohányzóasztal, a faragott székek, a tárolók izgalmas egységet alkotnak a magas minőségű textilekkel. „Ha megrendelésre dolgozom, sokkal jobban elengedem a fantáziámat. Minden színes, élő, buja, játékos. Érdekes módon az otthonomban inkább letisztultságra és egyszerűségre vágytam” – meséli a tervező.

A konyhasziget a country stílust követi, könnyen átláthatóak, tisztíthatóak, világosak a felületek. Kathryn azért egy kis játékosságot is varázsolt a térbe: a konyhapult mögött egyszerű polcokat helyezett el, ezeken gyűlnek a családi fotográfiák, kis tárolók, emléktárgyak, a falra rögzített lámpácskák fénye pedig az éjszakai főzőcskézést spékelik meg különös hangulattal. Az étkező éppen a célnak megfelelő, egyszerű, kényelmes székeken üli körül a család az üveglapos asztalt. A cél az volt, hogy minél közelebb legyenek a természethez, és teljes kilátás nyíljon a kertre.

A tervező alapvetően a praktikum és a letisztultság szempontjaira támaszkodva gondolkodott, ez látható a szülők hálószobájában is. Klasszikus és modern formák, kiegészítők, szép állólámpák, kényelmes szófa... Mintha minden berendezési tárgy, elem a gyönyörű függönyök, takarók szolgálatában állna. A kamaszlány szobája is tökéletes kifinomultságról árulkodik, akárcsak a fürdőszoba. Az egymástól eltérő anyagok igényes használata, az apró megoldások sokfélesége az avatatlan szem számára is élvezetet nyújt. A kidolgozottság és könnyed térkezelés, a nagyvonalú gondolkodás az, amitől a Velencében található otthon barátságos és meghitt lett, igazi biztonságos fészket jelent a háromgyermekes család számára.

  

Kathryn Ireland Írországban született, 1986-ban telepedett le az USA-ban. Volt színész, producer, majd belsőépítészként szerzett hírnevet. A világ egyik legismertebb textiltervezőjeként jegyzik napjainkban. Munkáira a játékos, dús, könnyed színek és a keleties formavilág jellemző. Családjával a kétezres években települt vissza Európába.

szepsegazodonvelenceben portre

Kathryn Ireland
www.kathrynireland.com

A tér egészét a klasszikus, a modern és a természetes elemek jelenléte határozza meg. Barátságos, családias a hangulat, az egyébként kis alapterületű helyiség nagyon jól kihasznált. Ha pedig vidéki stílusra vágyunk, a kék és fehér szín használata elengedhetetlen.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.