Éjjel-nappal mediterrán

Akinek kertje van és könyvtára, annak megvan mindene, maradt ránk Cicero gondolata. Bár a kerthez elegáns köríves terasszal csatlakozó mélyvörös vakolatú ház belsejét csak a képzeletünk teremtheti meg, a csodás kertet látva, gazdag és rendezett könyvtára lehet vendéglátóinknak…

 

12

 

Épp annyi mediterrán életérzés keveredik az eleganciával, ami nem tájidegen. Átgondolt és megtervezett az élő környezet, de nem természetre erőltetett. Amikor Maros Krisztián kertészmérnök elkészítette az első terveket, modern, tiszta, kert vonalai rajzolódtak ki a papíron süttői mészkővel, kevés fémmel, majd jött egy csavar: a kert tulajdonosa egy véletlen találkozás alkalmával beleszeretett a bontott téglába, ami gyökeresen megváltoztatta a kert későbbi életét. Új terv született, immár a régi téglák bűvöletében, ami valóban alapvetően megadja a kert karakterét.
Persze minden a funkcionális átrendezéssel kezdődött, hogy az aránylag keskeny telken vizuális tagolásokkal, épített és ültetett fókuszpontokkal javítsanak a térarányokon, és kijelöljék a helyét játéknak, kerti wellness-nek, fürdésnek. Korábban is volt itt medence, csak épp hosszában, nyílt virág, cseperedett fa, de a tulajdonosok számára így vált valódi családi oázissá.

kerti út és környezete

A kerthez parkettamintában lefektetett téglaút vezet, és már itt ízelítőt kapunk a bontott téglából alkotott szép kirakású kerítésből, ami a ház mögött, a kert teljes kitárulkozásával mutatja meg igazán magát. Nagyon elegáns.

Hogy unalmas az egyenes járda? A burkolatjáték és a burjánzó növényvilág cáfolja meg a gondolatot. A geometriai vonalvezetés és a vegyes beültetésű növények izgalmas kontrasztot teremtenek, ugyanakkor szépen egymásba olvad a funkció és a zöld élmény.

Lehetőleg olyan növényeket ültessünk össze, amelyeknek hasonló a növekedési erélye, hogy ne nyomják el egymást a fejlődésben. Ha nem így döntünk, akkor biztosítsunk védelmet a „gyengébbeknek”: óvjuk gyökérgáttal a kisebb növényeket. Az elemek pontos összeillesztésére tanácsos ügyelni, különben a gyökerek ügyesen megtalálják a „menekülő utat”. A bambusz kordában tartásához kötelező a gyökérgát!

víz és fény

A zsalukőből készült, és ebbe precízen beépített, kis lejtésű műanyag medencét bontott téglafal takarja a szomszédoktól. A kert legnagyobb attrakciója este hívható elő egy távirányító segítségével. Mára a tulajdonosok sem gondolják másképp: a LED világítórendszerrel a kert éjszakai szobaként használható, ráadásul teljesen más arcát mutatja. Ahogyan beltéren, itt is megkülönböztetünk funkcionális és hangulatfényeket. Utóbbiak a látványelemekre, a vízköpőkre, néhány szoliter növényre fókuszálnak, és ezeket célszerű is egy áramkörre kötni, hogy egy gombnyomással egyszerre kapcsolhatók legyenek. A terasz, a garázsbejáró funkcionális, külön-külön is működtethető fényforrást igényel.

vörösfenyő

A medencéhez, a kert teljes szélességét kihasználva, vörösfenyő teraszburkolat épült. Olajos alapú favédő szerrel kezelték, és ezt a munkát – főleg az első években – évente kétszer, aztán ha telítődött a fa, ritkábban szükséges ismételni. A víz ugyanis nem árt a vörösfenyőnek, az UV-sugárzást azonban rosszul tűri. Jó tudni, hogy a vörösfenyő is tekeredik, tehát kizárólag saválló rozsdamentes csavarokkal rögzítsük, a többit kiszakítja magából.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop