Burkolatok a kertben

Burkolatok a kertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az épület bejáratához vezető járdaszakasz és környezete a hazatérők vagy a hozzánk érkezők első benyomásait meghatározhatják. Esős, sáros időben burkolatok hiányában nem tudjuk kertünket bejárni, egyes részeit - tároló, veteményes, játszóhely - megközelíteni. Az egyre gazdagabb kínálat mellett mégis önmérsékletre hívjuk fel az építtetőket, hiszen itt is a helyes arány a legfontosabb: kerti burkolatunk feleljen meg mind a használhatóság, mind az esztétikum szempontjainak

 

 

A burkolt felületek és a zöldfelületek arányát építési előírások is tartalmazzák, a hatóságok pedig meg is követelik a burkolattal fedett felületek arányainak betartását, mely építési övezetenként más. Például egyes hegyvidéki területeken csak a telekterület egy kis része (10?15 százaléka) fedhető burkolattal, hogy a környezet természetközeli jellege megmaradjon, és az úgynevezett biológiailag aktív felület aránya a természetes vegetációét megközelítse.

 

Kaputól a bejáratig

 

Talán a legnagyobb figyelmet erre a szakaszra kell fordítani, hiszen naponta többször használjuk, miközben reprezentációs szerepe is van. Nagy igénybevételt bíró, tartós, esztétikus, szilárd burkolattal kell tehát ellátni. Ahhoz, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett, minimum 120 centiméter szélességre van szükség. A bejárati út nyomvonala lehet egyenes - ha a kapu a bejárattal szemben található és viszonylag rövid az előkert - , vagy íves kialakítású, ehhez azonban hosszabb bevezető szakaszra van szükség.

 

Fontos az út lejtésének kialakítása: az épülettől a környező terepet - és így a burkolatokat is - minden esetben kifelé kell lejtetni, hogy a csapadék ne az épület lábazatát áztassa. Kettő?öt százalék közötti lejtés a legkedvezőbb, erről már lefolyik a csapadék, és télen sincs csúszásveszély.

 

Burkolat a ház mellé

 

Általában az épület melletti sávot is burkolattal látják el, főként a csapadékvíz elleni védelem céljából. Szélessége miatt ezek a burkolatok közlekedésre nem igazán alkalmasak (minimum 90 centiméter szükséges), de a mai korszerű szigetelések mellett ez már nem is létfontosságú, kellően túllógatott tető esetén egyenesen felesleges is. Sokkal mutatósabb, ha az épületet szép cserje- vagy évelősáv keretezi, amely oldja az épület szigorúbb vonalait. Az épület körüljárására szolgáló járda tehát távolabb kerülhet a faltól, és nem feltétlenül kell követnie annak egyenes vonalát sem: az épület melletti 10-15 méteres egyenesen vezetett gyalogút igencsak merev és mechanikus hatást kelt, sokkal kellemesebb, ha enyhe íven jutunk a kertbe.
A lábazat csapóeső elleni védelmére nagyon mutatós és hasznos megoldás lehet egy, a lábazat kialakításához illő 30?40 centiméter széles burkolatsáv, vagy Coulékavics-sáv. (A Coulé-kavics a betongyártás során a folyami kavicsból kirostált, nagy szemű - kavicsmaradék?, amelyből szép kavicsaival igen mutatós, hangulatos kerti díszítőfelületek alakíthatók ki. Hegyes-dombos terepen a Coulé-sáv árka mélyén helyezhető el az épület körüli vizet összegyűjtő, vízelvezetést szolgáló dréncső is.)
játszóhelyek, kerti pihenők burkolata
Az igazi kerti utak, burkolatok kialakítására általában az épület mögötti egybefüggő, nagyobb kertrészben kerülhet sor. Részben vagy teljesen burkolhatjuk például egy szalonnasütő vagy grillezőhely környezetét, a kerti pihenő területét, a medence partját, vagy a játszóhely alatti terepet. E területegységeket kerti úttal vagy tipegősorral köthetjük össze. Ennek általános sémája a következő lehet: a legjobb térkihasználás esetén a különböző funkcionális egységeket egy, a kerti térfalak mentén körbefutó út köti össze, a kert középső részét szabadon hagyva. Így a telekhatár mentén futó többszintes növényzet és a gyepfelület határán járhatjuk körbe a kertet. Ez az elrendezés biztosítja a növények változatosságának, szépségének bemutatásához, feltárásához és a fenntartási munkák elvégzéséhez is a legjobb lehetőséget.
Míg régebben az egységesebb anyagfelhasználást javasolták a szakemberek, ma már nem idegenkednek a burkolatok kombinált alkalmazásától sem. A felhasználható anyagok körét meghatározza az épület jellege, a telek természeti környezete, a beszerezhető anyagok minősége, ára, továbbá az, hogy saját magunk szeretnénk a burkolatot elkészíteni, vagy szakembert veszünk igénybe a munka elvégzéséhez. A körbefutó út például nagyon szép lehet farönk burkolattal, a szalonnasütő közvetlen környezetében már szerencsésebb választás lehet egy terméskő- vagy téglaburkolat. A játszóhely alatt vagy a medence partján jó választás a gumitégla-burkolat, míg egy kerti tó partján nagyon szépen mutat az egyébként járófelületnek kényelmetlen díszkavics felület.
Házilagos kivitelezés
Egy előregyártott elemekből készült faburkolat lerakását különösebb szakmai gyakorlat nélkül magunk is megoldhatjuk, addig ugyanezt már nem ajánlhatjuk egy legyezőmintában rakott kiskockakő, vagy kiselemes térburkolat esetében.
Az általában a házilagos kivitelezéseknél alkalmazott, helyszínen öntött betonburkolat használatát költségtakarékossága ellenére nem minden esetben ajánljuk: kissé sivár megjelenésén túl a legnagyobb gondot az jelenti, hogy csak igen gondos kivitelezés esetén lesz megfelelő minőségű, tartósan szép burkolat, a nedvesség és a fagy hatására gyorsan töredezik. Figyelmet kell fordítani az alapozásra, a dilatációs hézagok, a megfelelő lejtésviszonyok kialakítására.
Jól és egyszerűen felhasználhatók az előre gyártott betonlapok, amelyek különféle méretben, formában és felületképzéssel kaphatók. Nagyon fontos azonban, hogy ne helyezzük egyszerűen a termőföldre a betonlapot, szükséges a megfelelő alapozás elkészítése - a tipegősor kialakításánál is - , ez garantálja ugyanis azt, hogy pár év múlva nem girbegurba felület éktelenkedik kertünkben. A megfelelően tömörített alapra tegyünk vízelvezető réteget (kavics, sóder, zúzottkő) is. Szépek és egyszerűek a kertben a kavics- vagy a zúzottkő felülettel kialakított betonlapok, melyek csúszásgátlósága is megfelelő.
Burkolatfajták
Az öntött betonburkolat továbbfejlesztett, esztétikus és nagyobb állóképességű változata a nyomottbeton-burkolat, amely speciális készítési technológiával, erősített és anyagában színezett, felületét pedig különböző nyomóformákkal változatos burkolati mintákkal alakítják ki. Segítségükkel még az aknafedlapok sokszor gondot jelentő burkolása is megoldható.
Nagyon jól felhasználhatók a sokféle formában és színben kapható kiselemes betonburkolatok. A tömörítési praktikáknak köszönhetően sokkal tűrőképesebbek, mint a házilag öntött betonburkolatok. A burkolat lelke itt is a lerakás módja, ajánlott a széleken szegélykő és szegélyelem használata.
Különösen hangulatos felületet adnak a téglaburkolatok, a hagyományos falburkoló téglák azonban nem jók e célra, speciális, fagyálló klinker burkolótéglát használjunk.
A gumitégla burkolat nagyon hasznos olyan felületeken, ahol lényeges a rugalmasság és a csúszásgátlás, tehát játszótereken, hinták, csúszdák alatt, illetve úszó- és fürdőmedencék partján. Nem jelenti a játszó gyerekek - vattába csomagolását?, hiszen az esés nem fájdalmatlan, de tompítja a hatásokat, és adott esetben életet menthet. Igaz, elég borsos ára elrettenthet házi kerti alkalmazásától, ezért jól át kell gondolni, hol szükséges igazán.
Igen szép kerti burkolat készíthető a különböző terméskövekből, akár habarcsba rakva, akár gyepfúgával kialakítva kellemes, természetes hatást nyújtanak. A választásnál fontos figyelni a fagyállóságra. Kellemes kerti képet nyújt, ha a teraszok, pihenők terméskő burkolatához ugyanilyen tipegősoron juthatunk el. Sokféle típust találunk a szakkereskedőknél az egyszerűbb homokkőtől a mészkövön át a drágább porfir- vagy gránitburkolatig. Figyeljünk az épületen megjelenő anyagokra, a színösszeállításra, a kert hangulatára és nem utolsósorban anyagi lehetőségeinkre. A terméskövek közé sorolhatók a bazalt vagy andezit kis- és nagykockakövek is, ezekhez időnként egészen jutányos áron lehet hozzájutni a régi útburkolatok cseréje miatt. Különösen a kiskockakőből különböző lerakási módokkal nagyon szép, igényes kerti burkolat készíthető.
Faburkolat, gyöngykavics
Szerencsére ma már több cég is gyárt, forgalmaz faanyagvédelemmel ellátott telített faburkolatot. A legkönnyebben kivitelezhetők, lerakhatók a lécfelületű fa járólapok, amelyeket az előregyártott betonlapokhoz hasonlóan alapozott felületre egymás mellé sorolhatunk. Talán az átlósan lécezett a legszebb. A farönkszeleteket összefogó falap is nagyon izgalmas mintázatot ad, ez a típus nedves időben is biztonságos. Ugyanilyen felületi látványt nyújt, de sokkal tartósabb és kötetlenebb burkolati kialakítást tesz lehetővé, ha vastagabb farönköket egyenként behelyezve alakítunk ki burkolatot. Ennek kivitelezése azonban nagyobb jártasságot és türelmet igényel. Hasonló, de egyenletesebb felületet adó, jellegzetes, régi korokat idéző fa burkolóelem a fakocka, amelyből nagyon szép kerti burkolat alakítható ki. Kellemes, ruganyos, erdei jellegű kerti utat nyerhetünk fenyőfakéreg mulcsból, amely többféle méretben és minőségben kapható zsákos kiszerelésben. Az útszegélyt farönkökből vagy cölöpsorból, esetleg telített gömbfából készítsük, kéreggel kitöltve a szegélyek közti sávot is.
Hasonló funkciójú, alkalmi átjárásra megfelelő burkolatok a gyöngykavicsból vagy zúzottkőből kialakított felületek. Különleges karaktert ad kertünknek, ha tóparton vagy egy ritkábban használt úton ezekbe süllyeszthetjük a vízparti és vízpartimitáló, vagy a szárazság- és melegtűrő növényeket.
Igen nagy választék áll tehát rendelkezésünkre, de ne felejtsük, ha burkolt felületekről van szó, itt is érvényes a régi igazság: a kevesebb néha több!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Csok és lakásáfa

Dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma a Családi Otthonteremtési Kedvezmény iránt. A benyújtott kérelmek száma az év első felében meghaladta az 50 ezret, a támogatási összeg pedig a 136 milliárd forintot. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg, a kormányzat pedig vizsgálja a csok további könnyítésének és az újépítésű lakások adásvételét érintő kedvezményes áfakulcs meghosszabbításának lehetőségét is. Dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma a Családi Otthonteremtési Kedvezmény iránt. A benyújtott kérelmek száma az év első felében meghaladta az 50 ezret, a támogatási összeg pedig a 136 milliárd forintot. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg, a kormányzat pedig vizsgálja a csok további könnyítésének és az újépítésű lakások adásvételét érintő kedvezményes áfakulcs meghosszabbításának lehetőségét is. Az otthonteremtési kedvezmény bevezetésének kettős célja volt: egyrészt demográfiai, másrészt gazdasági, utóbbi cél két irányban bontható tovább. Rövidtávon azt várták, hogy a csok segíti a gazdasági növekedést az építőipar felfutásával, a beruházásokon keresztül, hosszútávon pedig a demográfiai változás által hat, azaz további munkaerő jelenik meg, emelkedhet a foglalkoztatottság. A kormányzat a különadókból befolyó 500 milliárd forint döntő részét fordítja a családok támogatására, idén 211, jövőre 236 milliárd forint áll rendelkezésre családtámogatásra. Jelenleg zajlik a CSOK teljes körű felülvizsgálata, szakmai egyeztetések folynak arról, milyen területeken kell hozzányúlni a rendszerhez annak érdekében, hogy a családpolitikai kedvezmény még szélesebb kör számára elérhetővé váljon, illetve a CSOK továbbra is elláthassa gazdaságélénkítő szerepét. Ennek kapcsán vizsgálják a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcs igénybevételének 2019 utáni időszakra szóló meghosszabbítását, és azt is, hogy eltöröljék-e a CSOK igénylésénél a 40 éves korhatárt. A szakmai vélemények összegzése, azok hatásainak egymással való összevetése után alakul majd ki az a reformcsomag, amelyről a kormány a későbbiekben dönt, bízva abban, hogy az otthonteremtési programban jelenleg tapasztalt dinamika a jövőben is megmarad. Forrás: MTI  

Épülő felhőkarcolók a világban

A világ gazdasági átalakulásáról sokat elmond, hogy a tíz legmagasabb felhőkarcolóból hét Kínában épül, de a maradék három is különböző ázsiai országokban. Az építési technológia fejlődésével egyre könnyebben lehet több száz méteres épületeket felépíteni. Különösen Ázsiában láthatjuk, hogy néhány év alatt a semmiből nőttek ki gigantikus magasságú épületek, miközben Észak-Amerika lemaradni látszik a versenyben. A magasságukat nézve pedig valóban elképzelhető, hogy a közeljövőben 1000 méternél is magasabb épületek szülessenek. A világ gazdasági átalakulásáról sokat elmond, hogy a tíz legmagasabb felhőkarcolóból hét Kínában épül, de a maradék három is különböző ázsiai országokban. Az építési technológia fejlődésével egyre könnyebben lehet több száz méteres épületeket felépíteni. Különösen Ázsiában láthatjuk, hogy néhány év alatt a semmiből nőttek ki gigantikus magasságú épületek, miközben Észak-Amerika lemaradni látszik a versenyben. A magasságukat nézve pedig valóban elképzelhető, hogy a közeljövőben 1000 méternél is magasabb épületek szülessenek. 10. Skyfame Center Landmark Tower - Nanning, Kína, 528m A 108 emeletes épület Dél-Kína egyik 7 millió lakosú városában, Nanningban épül. Az épületről túl sok részlet még nem látott napvilágot, az átadást 2021-re tervezik. Forrás: skyscrapercity.org 9. China Zun Tower - Peking, Kína, 528m A Farrells tervezi a kínai főváros központi üzleti negyedének új felhőkarcolóját. Az épület magassága megegyezik a Nanningban épülő toronyház magasságával, a bronz és kerámia hatású épület pedig a régi kínai edényekre utal. Az alapozásnál különösen figyelni kellett a megfelelő stabilitásra, az irodaház ugyanis földrengésveszélyes területen épül. A toronyház átadása 2018-ra várható. Forrás: kpf.com 8. Tianjin CTF Finance Centre - Tianjin, Kína, 530m A 2018-ra elkészülő felhőkarcolót a Skidmore, Owings & Merrill tervezőiroda álmodta meg, aminek alakja nemcsak a látványt szolgálja hanem csökkenti az épületre érkező széláramlatok erejét is. Forrás: som.com 7. Lotte World Tower - Szöul, Dél-Korea, 554m A Kohn Pedersen Fox irodája tervezte Dél-Korea legmagasabb épületét, amit hivatalosan már áprilisban átadtak, de a munkálatok végleges befejezése idén ősszel várható. A 123 emelet magas építményben egy hotel és lakások lesznek, a teljes alapterülete pedig meghaladja a 300 ezer négyzetmétert. A 13 évig tartó tervezés és előkészítés után az építkezés 2011 elején kezdődött el. Forrás: shutterstock.com 6. Baoneng Shenyang Global Financial Center - Shenyeng, Kína, 568m Az észak gyöngyének is nevezett kínai épület 114 emeletes lesz és 2018-ban adhatják át. Forrás: atkinsglobal.com 5. Goldin Finance 117 - Tianjin, Kína, 596m A nevéből is adódóan a kínai épület 117 emelet magas lesz és méltó példája az ázsiai ország gazdasági fejlődésének. Az alapterülete 370 ezer négyzetméteres, ami több mint 10 százaléka Budapest teljes irodaállományának. Az épület érdekessége, hogy a stabilitását 100 méterre a föld alá fúrt acélsodronyokkal biztosítják. Az átadása 2018-ban várható. Forrás: legacy.skyscrapercentre.com 4. Ping An Finance Center - Shenzen, Kína, 599m Egy méter híján 600 méteres felhőkarcolóval ez a jelenleg Kínában épülő toronyházak közül a második legmagasabb. A hatalmas kő és üvegtornyot szintén a Kohn Pedersen Fox irodája tervezte. A teljes befejezés az idei évben várható. Forrás: thorntontomasetti.com 3. Merdeka PNB118 - Kuala Lumpur, Malajzia, 630m Az ingatlanfejlesztők reményei szerint a 2020-ra elkészülő Kuala Lumpur-i torony hasonló lökést adhat Malajzia fővárosának, mint a korábbi Petronas ikertornyok felépítése. Forrás: skyscrapercity.org 2. Wuhan Greenland Center - Wuhan, Kína, 636m 125 emeletes lesz a jelenleg Kínában épülő legmagasabb épület. Az építési költségei elérik a 4,5 milliárd dollárt - kb. 1200 milliárd forint -, az alapterülete pedig a 300 ezer négyzetmétert. A két érték alapján számolt fajlagos ára így 4 millió forint lesz négyzetméterenként. Az átadására 2018-ban kerülhet sor. Forrás: en.hubei.gov.cnrg 1. Jeddah Tower - Dzsidda, Szaúd-Arábia, 1000m Az eddigieknél jelentősen magasabb lesz a világ most épülő legmagasabb épülete, ami, ha elkészül a dubaji Burj Khalifa rekordját is 172 méterrel megdönti majd. Az épület 252 szintes lesz, de ebből csak 167 szint lesz ténylegesen használható. A világon ez lehet az első épület, aminek magassága eléri az egy kilométert. Forrás: telegraph.co.uk Forrás: www.portfolio.hu  

Individuális falak korszaka

A hazai tulajdonú Poli-Farbe festékgyár 25 éve dolgozik azon, hogy innovatív és felhasználóbarát termékeivel meghozza a kedvet a felújításhoz. Tapasztalata szerint töretlenül népszerűek a pasztellek, de az élénk színekre való nyitottság és kreatív kísérletező kedv is jellemzi a magyar felújítási attitűdöt. Lássuk 2017 és 2018 trendjeit! A hazai tulajdonú Poli-Farbe festékgyár 25 éve dolgozik azon, hogy innovatív és felhasználóbarát termékeivel meghozza a kedvet a felújításhoz. Tapasztalata szerint töretlenül népszerűek a pasztellek, de az élénk színekre való nyitottság és kreatív kísérletező kedv is jellemzi a magyar felújítási attitűdöt. Lássuk 2017 és 2018 trendjeit! A régi felújítással járó emlékképeket – kosz, hetekig tartó felfordulás, kellemetlen festékszag – felváltotta az alkotókedv és a megújulás öröme. Az új gondolkodásnak köszönhetően a korábban jellemző 4-6 évente tervezett festés helyett a háztartások akár évente is belevágnak egy-egy kisebb-nagyobb felújításba. Sőt, az is gyakran előfordul, hogy csak egy helyiséget újítanak fel a lakáson belül, esetleg csupán némi dekorációs festéssel frissítik fel az egyes falfelületeket. Ahogy a nemzetközi színtéren, itthon is egyre inkább megfigyelhetők a divat és az otthonszépítés közötti párhuzamok. A ruhatárra jellemző változatosság, egyediség, színhasználat, valamint a divatkollekciók aktuális trendjei a lakberendezésre is hatással vannak – az otthonok belső kialakításában, így a falakon is megjelennek. Egyre növekvő törekvés mutatkozik tehát arra, hogy a felhasználó egyénisége a falfelületek színeiben, mintázatában is kiteljesedhessen. A felújítók körében töretlen népszerűségnek örvend a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfesték, hisz nem csepeg, egy rétegben is tökéletesen fed, ráadásul illatosított is. Felhasználóbarát terméktulajdonságai mellett erőssége a folyamatosan bővülő színeiben rejlik. A legújabb trendeknek megfelelő, új Platinum-színek között merész, energiát közvetítő árnyalatokat éppúgy találunk, mint elegáns, megnyugtató pasztelleket. Reflektorfényben a zöld! 2017-ben a zöld üdítő és revitalizáló árnyalatai kerülnek fókuszba, amellyel a természetet is megidézhetjük otthonunkban. A zöld szín nemcsak a környezet felé fordulást, hanem az új kezdetet is szimbolizálja. A Poli-Farbe Platinum színpalettájából számos zöld árnyalat közül választhatunk, újdonságnak számít a lime-os árnyalatú Platinum búzafű (B70), amely intenzív jellege miatt inkább egy-egy falfelület kiemelésére alkalmas. Valamennyi zöld árnyalat biztonságot sugároz, és személyes egyensúlyt teremt. Éppen ezért érdemes olyan helyiségekben alkalmazni, ahol a pihenés és az ellazulás kerül a fókuszba: például a hálószobában vagy a fürdőben. Az év egyik legkedveltebb zöld árnyalata, a Poli-Farbe Platinum palástfű (P50). Dekoráljunk élénk színekkel! Új hullám van kibontakozóban, amely előreláthatóan a 2018-as lakberendezési trendeket is meghatározza majd: az élénk színkompozíciók átveszik az uralmat a pasztellek felett. A kék a narancs komplementer színpárjával, a zöldek és a kékeszöldek a bogyós gyümölcsök árnyalataival, a játékos színek pedig egymással kölcsönhatásba lépve tűnnek majd fel a falakon. Az előrejelzések szerint jövőre a sárgák, a letisztult fémszínek és eklektikus színtársítások térhódítása is jellemzővé válik. Az élénk színek két funkcióban szerepelhetnek. Vagy dekorációs szerepet töltenek be, helyiségeket határolnak el, funkciókat emelnek ki vagy egész felületen hódítanak úgy, hogy a plafon szigorúan fehér marad! Idén a kék mélyebb árnyalatai, a telített zöld és a napsárga festékek kerülhetnek a magabiztos, merész személyiségek otthonainak falaira. A tradíciók kedvelői a földszínek tónusaival átitatott zöldekkel, kékekkel és szürkésbarnákkal kortárs tereket alkothatnak anélkül, hogy a komfortzónájukból kilépnének. A rózsaszín, kék és sárga pasztellek is népszerűek maradnak – főként azon introvertált felújítók körében, akik szeretnének némi színt csempészni az otthoni hétköznapokba. Bármelyik megoldást is választjuk, fontos, hogy ha élénk színeket viszünk, bele otthonunkba gondolkodjunk komplex egészben! Ha a falak színeihez merészebben nyúlunk, vegyünk vissza a kiegészítők, lakástextilek és bútorok tónusaiból – így tartható meg az összhang. Hangulatos geometria A geometrikus minták rendkívül népszerűek az idei évben is, a falra festhető minták variációs lehetőségeinek csak a képzelet szab határt. Maszkolószalag segítségével változatos formákat alkothatunk: többek között csíkokat, háromszögeket, négyszögeket, de akár cikkcakk-, más néven chevron mintát is könnyűszerrel készíthetünk. Ilyen esetekben érdemes egy színtartományban vagy az egymással harmonizáló színek halmazában maradni. Ezzel a megoldással nemcsak játékot vihetünk az adott térbe, hanem az egy helyiségben lévő funkciókat is elválaszthatjuk (pl. konyha-nappali). A dekorációs falfestés egy házilag is elvégezhető, költséghatékony megoldás, amellyel akár a tapéták használatát is kiválthatjuk. Poli-Farbe Platinum lisztes üröm (L30), kövirózsa (K50), csillagfürt (CS20) árnyalata. Játék az aszimmetrikus terekkel Egy-egy élénk színnel a helyiség adta aszimmetriát tudatosan ki is emelhetjük. Bátran kísérletezzünk! Az esetlegesség látszata mindig jól működő végeredményt és rendhagyó kompozíciót teremt. Előnyben részesülnek a világos és tágas terek, ahol ezek a megoldások hatványozottan érvényesülnek. Poli-Farbe Platinum brazil menta (BM50) árnyalata. Az örök kedvencek: földszínek, szürkék és fehérek A földszínek, a szürkék és a fehér népszerűsége egyaránt töretlen. A Poli-Farbe Platinum új árnyalatai között a földszínek bővülő kínálatával is találkozhatunk, amelyek használatával lakásunk bármely pontján elegáns, kellemes és nyugtató hangulatot teremthetünk. Kellemesen hatnak, hiszen olyan árnyalatokat sorakoztatnak fel, amelyeket a természetből ismerünk. A lisztes üröm (L30) pasztellszürke az idei év egyik legnagyobb hazai sztárja. Tökéletes „felütés” a legkülönbözőbb stílusokhoz – a klasszikusabb enteriőrökben éppúgy jól mutat, mint a modern vonalvezetésű életterekben. Mivel ez az árnyalat pszichikailag és optikailag is „passzív”, más színekkel való kombinációs lehetősége szinte végtelen. Világos tónusának köszönhetően bátran alkalmazható teljes helyiségek és azok mennyezeteinek festésére is. A szürkék popularitását egyedül talán a fehér tudja felülmúlni. A fehér képes a legtökéletesebb kapcsolatot létrehozni a folyamatos falfelület és az üveg nyitottsága között – épp ezért a helyiségeket optikailag tágító és magasító fehér leginkább a minimalista hangolású belső terek megkerülhetetlen kifejezőeszköze.   Nincs többé foltos fal! 2017-ben új kül- és beltartalommal jelentkezik a Poli-Farbe Platinum matt latexfesték, amely a ház bármely igénybe vett részén tökéletes védelmet nyújt a szennyeződések és a foltok ellen (zsír, olaj, kávé, vörösbor, ételszármazék). A különleges falfesték nem csak a konyhában vagy a fürdőszobában eredményez szép és tartós felületet, hanem hatékony a folyosó, a nappali vagy a gyermekszoba falainak megóvásában is. Színskálája követi a legújabb trendeket, a már eddig meglévő választék mellett a dió (D30), a kék őszirózsa (K30) és a zöld hortenzia (Z30) is a palettára került. Poli-Farbe Platinum matt latex zöld hortenzia (Z30) és hegyi len (H20) árnyalata. + 1 tipp: Poli-Farbe Platinum Decor termékcsalád A Platinum Decor termékcsalád legnagyobb előnye a kreatív és egyedi felületkialakításban rejlik. A speciális anyagok által olyan extrém felületeket varázsolhatunk a falakra, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek: ilyenek az indusztriális terekbe ajánlott betonhatás, a természet kedvelői körében népszerű fakéreghatás, a sallangoktól mentes téglahatás, vagy az exkluzív márványhatás. A Poli-Farbe Platinum teljes színpalettájával kompatibilis felületeket az egyéni igényeknek megfelelően alakíthatjuk ki – színben és struktúrában egyaránt. Poli-Farbe Platinum Decor - betonhatás  További termékinformációk és inspiráló enteriőrképek: www.platinumdecor.hu A tudatosság jegyében: légtisztító beltéri falfesték Nem tudunk nem beszélni a Poli-Farbe 2016-ban bemutatott innovatív falfestékéről, a Poli-Farbe Inntaler Air Cleaner légtisztító beltéri falfestékről. Az új FORMASHIELDTM kötőanyag-technológiával készülő beltéri falfesték a különböző lakberendezési tárgyakból – préselt falapokból készült bútorokból, különböző kárpitokból, szőnyegekből, laminált padlókból – felszabaduló formaldehid molekulákat a levegőből megszűrve megköti, és ártalmatlan vízgőzzé alakítja át. A vízgőz természetes úton elpárolog, a körforgás eredményeként pedig tisztul a belső térben lévő levegő összetétele. A falfesték országszerte elérhető a szakkereskedésekben és a barkácsáruházakban. Poli-Farbe Inntaler Air Cleaner légtisztító beltéri falfesték www. polifarbe.hu www. platinumdecor.hu www.platinummalfestek.hu