Burkolatok a kertben

Burkolatok a kertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az épület bejáratához vezető járdaszakasz és környezete a hazatérők vagy a hozzánk érkezők első benyomásait meghatározhatják. Esős, sáros időben burkolatok hiányában nem tudjuk kertünket bejárni, egyes részeit - tároló, veteményes, játszóhely - megközelíteni. Az egyre gazdagabb kínálat mellett mégis önmérsékletre hívjuk fel az építtetőket, hiszen itt is a helyes arány a legfontosabb: kerti burkolatunk feleljen meg mind a használhatóság, mind az esztétikum szempontjainak

 

 

A burkolt felületek és a zöldfelületek arányát építési előírások is tartalmazzák, a hatóságok pedig meg is követelik a burkolattal fedett felületek arányainak betartását, mely építési övezetenként más. Például egyes hegyvidéki területeken csak a telekterület egy kis része (10?15 százaléka) fedhető burkolattal, hogy a környezet természetközeli jellege megmaradjon, és az úgynevezett biológiailag aktív felület aránya a természetes vegetációét megközelítse.

 

Kaputól a bejáratig

 

Talán a legnagyobb figyelmet erre a szakaszra kell fordítani, hiszen naponta többször használjuk, miközben reprezentációs szerepe is van. Nagy igénybevételt bíró, tartós, esztétikus, szilárd burkolattal kell tehát ellátni. Ahhoz, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett, minimum 120 centiméter szélességre van szükség. A bejárati út nyomvonala lehet egyenes - ha a kapu a bejárattal szemben található és viszonylag rövid az előkert - , vagy íves kialakítású, ehhez azonban hosszabb bevezető szakaszra van szükség.

 

Fontos az út lejtésének kialakítása: az épülettől a környező terepet - és így a burkolatokat is - minden esetben kifelé kell lejtetni, hogy a csapadék ne az épület lábazatát áztassa. Kettő?öt százalék közötti lejtés a legkedvezőbb, erről már lefolyik a csapadék, és télen sincs csúszásveszély.

 

Burkolat a ház mellé

 

Általában az épület melletti sávot is burkolattal látják el, főként a csapadékvíz elleni védelem céljából. Szélessége miatt ezek a burkolatok közlekedésre nem igazán alkalmasak (minimum 90 centiméter szükséges), de a mai korszerű szigetelések mellett ez már nem is létfontosságú, kellően túllógatott tető esetén egyenesen felesleges is. Sokkal mutatósabb, ha az épületet szép cserje- vagy évelősáv keretezi, amely oldja az épület szigorúbb vonalait. Az épület körüljárására szolgáló járda tehát távolabb kerülhet a faltól, és nem feltétlenül kell követnie annak egyenes vonalát sem: az épület melletti 10-15 méteres egyenesen vezetett gyalogút igencsak merev és mechanikus hatást kelt, sokkal kellemesebb, ha enyhe íven jutunk a kertbe.
A lábazat csapóeső elleni védelmére nagyon mutatós és hasznos megoldás lehet egy, a lábazat kialakításához illő 30?40 centiméter széles burkolatsáv, vagy Coulékavics-sáv. (A Coulé-kavics a betongyártás során a folyami kavicsból kirostált, nagy szemű - kavicsmaradék?, amelyből szép kavicsaival igen mutatós, hangulatos kerti díszítőfelületek alakíthatók ki. Hegyes-dombos terepen a Coulé-sáv árka mélyén helyezhető el az épület körüli vizet összegyűjtő, vízelvezetést szolgáló dréncső is.)
játszóhelyek, kerti pihenők burkolata
Az igazi kerti utak, burkolatok kialakítására általában az épület mögötti egybefüggő, nagyobb kertrészben kerülhet sor. Részben vagy teljesen burkolhatjuk például egy szalonnasütő vagy grillezőhely környezetét, a kerti pihenő területét, a medence partját, vagy a játszóhely alatti terepet. E területegységeket kerti úttal vagy tipegősorral köthetjük össze. Ennek általános sémája a következő lehet: a legjobb térkihasználás esetén a különböző funkcionális egységeket egy, a kerti térfalak mentén körbefutó út köti össze, a kert középső részét szabadon hagyva. Így a telekhatár mentén futó többszintes növényzet és a gyepfelület határán járhatjuk körbe a kertet. Ez az elrendezés biztosítja a növények változatosságának, szépségének bemutatásához, feltárásához és a fenntartási munkák elvégzéséhez is a legjobb lehetőséget.
Míg régebben az egységesebb anyagfelhasználást javasolták a szakemberek, ma már nem idegenkednek a burkolatok kombinált alkalmazásától sem. A felhasználható anyagok körét meghatározza az épület jellege, a telek természeti környezete, a beszerezhető anyagok minősége, ára, továbbá az, hogy saját magunk szeretnénk a burkolatot elkészíteni, vagy szakembert veszünk igénybe a munka elvégzéséhez. A körbefutó út például nagyon szép lehet farönk burkolattal, a szalonnasütő közvetlen környezetében már szerencsésebb választás lehet egy terméskő- vagy téglaburkolat. A játszóhely alatt vagy a medence partján jó választás a gumitégla-burkolat, míg egy kerti tó partján nagyon szépen mutat az egyébként járófelületnek kényelmetlen díszkavics felület.
Házilagos kivitelezés
Egy előregyártott elemekből készült faburkolat lerakását különösebb szakmai gyakorlat nélkül magunk is megoldhatjuk, addig ugyanezt már nem ajánlhatjuk egy legyezőmintában rakott kiskockakő, vagy kiselemes térburkolat esetében.
Az általában a házilagos kivitelezéseknél alkalmazott, helyszínen öntött betonburkolat használatát költségtakarékossága ellenére nem minden esetben ajánljuk: kissé sivár megjelenésén túl a legnagyobb gondot az jelenti, hogy csak igen gondos kivitelezés esetén lesz megfelelő minőségű, tartósan szép burkolat, a nedvesség és a fagy hatására gyorsan töredezik. Figyelmet kell fordítani az alapozásra, a dilatációs hézagok, a megfelelő lejtésviszonyok kialakítására.
Jól és egyszerűen felhasználhatók az előre gyártott betonlapok, amelyek különféle méretben, formában és felületképzéssel kaphatók. Nagyon fontos azonban, hogy ne helyezzük egyszerűen a termőföldre a betonlapot, szükséges a megfelelő alapozás elkészítése - a tipegősor kialakításánál is - , ez garantálja ugyanis azt, hogy pár év múlva nem girbegurba felület éktelenkedik kertünkben. A megfelelően tömörített alapra tegyünk vízelvezető réteget (kavics, sóder, zúzottkő) is. Szépek és egyszerűek a kertben a kavics- vagy a zúzottkő felülettel kialakított betonlapok, melyek csúszásgátlósága is megfelelő.
Burkolatfajták
Az öntött betonburkolat továbbfejlesztett, esztétikus és nagyobb állóképességű változata a nyomottbeton-burkolat, amely speciális készítési technológiával, erősített és anyagában színezett, felületét pedig különböző nyomóformákkal változatos burkolati mintákkal alakítják ki. Segítségükkel még az aknafedlapok sokszor gondot jelentő burkolása is megoldható.
Nagyon jól felhasználhatók a sokféle formában és színben kapható kiselemes betonburkolatok. A tömörítési praktikáknak köszönhetően sokkal tűrőképesebbek, mint a házilag öntött betonburkolatok. A burkolat lelke itt is a lerakás módja, ajánlott a széleken szegélykő és szegélyelem használata.
Különösen hangulatos felületet adnak a téglaburkolatok, a hagyományos falburkoló téglák azonban nem jók e célra, speciális, fagyálló klinker burkolótéglát használjunk.
A gumitégla burkolat nagyon hasznos olyan felületeken, ahol lényeges a rugalmasság és a csúszásgátlás, tehát játszótereken, hinták, csúszdák alatt, illetve úszó- és fürdőmedencék partján. Nem jelenti a játszó gyerekek - vattába csomagolását?, hiszen az esés nem fájdalmatlan, de tompítja a hatásokat, és adott esetben életet menthet. Igaz, elég borsos ára elrettenthet házi kerti alkalmazásától, ezért jól át kell gondolni, hol szükséges igazán.
Igen szép kerti burkolat készíthető a különböző terméskövekből, akár habarcsba rakva, akár gyepfúgával kialakítva kellemes, természetes hatást nyújtanak. A választásnál fontos figyelni a fagyállóságra. Kellemes kerti képet nyújt, ha a teraszok, pihenők terméskő burkolatához ugyanilyen tipegősoron juthatunk el. Sokféle típust találunk a szakkereskedőknél az egyszerűbb homokkőtől a mészkövön át a drágább porfir- vagy gránitburkolatig. Figyeljünk az épületen megjelenő anyagokra, a színösszeállításra, a kert hangulatára és nem utolsósorban anyagi lehetőségeinkre. A terméskövek közé sorolhatók a bazalt vagy andezit kis- és nagykockakövek is, ezekhez időnként egészen jutányos áron lehet hozzájutni a régi útburkolatok cseréje miatt. Különösen a kiskockakőből különböző lerakási módokkal nagyon szép, igényes kerti burkolat készíthető.
Faburkolat, gyöngykavics
Szerencsére ma már több cég is gyárt, forgalmaz faanyagvédelemmel ellátott telített faburkolatot. A legkönnyebben kivitelezhetők, lerakhatók a lécfelületű fa járólapok, amelyeket az előregyártott betonlapokhoz hasonlóan alapozott felületre egymás mellé sorolhatunk. Talán az átlósan lécezett a legszebb. A farönkszeleteket összefogó falap is nagyon izgalmas mintázatot ad, ez a típus nedves időben is biztonságos. Ugyanilyen felületi látványt nyújt, de sokkal tartósabb és kötetlenebb burkolati kialakítást tesz lehetővé, ha vastagabb farönköket egyenként behelyezve alakítunk ki burkolatot. Ennek kivitelezése azonban nagyobb jártasságot és türelmet igényel. Hasonló, de egyenletesebb felületet adó, jellegzetes, régi korokat idéző fa burkolóelem a fakocka, amelyből nagyon szép kerti burkolat alakítható ki. Kellemes, ruganyos, erdei jellegű kerti utat nyerhetünk fenyőfakéreg mulcsból, amely többféle méretben és minőségben kapható zsákos kiszerelésben. Az útszegélyt farönkökből vagy cölöpsorból, esetleg telített gömbfából készítsük, kéreggel kitöltve a szegélyek közti sávot is.
Hasonló funkciójú, alkalmi átjárásra megfelelő burkolatok a gyöngykavicsból vagy zúzottkőből kialakított felületek. Különleges karaktert ad kertünknek, ha tóparton vagy egy ritkábban használt úton ezekbe süllyeszthetjük a vízparti és vízpartimitáló, vagy a szárazság- és melegtűrő növényeket.
Igen nagy választék áll tehát rendelkezésünkre, de ne felejtsük, ha burkolt felületekről van szó, itt is érvényes a régi igazság: a kevesebb néha több!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.