Fények a szabadban

Teraszlámpák a házfalon, oszlopfények az állványokon, pázsitsugár a földbe rejtve, mind-mind a kerti világítás elemei. Ezek egy része biztonságot ad, más része díszítőelemként szolgál, harmadik részük pedig egyszerre látja el mindkét feladatot. Nappal a jól megválasztott lámpatest, este annak kellemes fénye teremthet ideális hangulatot zöld birodalmunkban. A jól világított kert megnöveli lakóterületünket az esti órákban is.

 

 

A funkcionális világítótestek mellett a díszkivilágítást segítő lámpák közül is válogathatunk. Lehet fehér vagy színes fényű, stabil vagy mozgó fényt adó, feltűnő testű vagy észrevehetetlen.

 

A gömblámpa minden irányban lágy, szórt fényt ad, főleg virágládák és ülőhelyek körül mutat jól. A reflektor irányfényként egy-egy szobor, tó vagy egyéb kerti dísz célzott megvilágítására szolgál. A sugárvetítő egy oldalra kilépő fényt ad, ez lépcső, út, ülőhely mellett kiváló. A kerti tavakba, medencékbe süllyesztett lámpákat helyezzünk. A lámpafüzér vagy a kerti fáklya csak egy-egy alkalommal használatos, partik, bulik, zsúrok alkalmával, az esemény stílusa szerint ezek között sokféléből válogathatunk. A mécsesek, gyertyák csak hangulati elemek, fényforrásként nem említhetjük.

 

A feng-shui szerint a fény minden formája elősegíti az életerő megfelelő áramlását, de a túl sok lámpa sem jó egy helyen. A fény ne legyen egyenletes, mert hamar unalmassá válhat, és ne legyen túl szabálytalan sem, mert az fekete lyukakat hoz létre a térben.

 

A jó világítás a sötét és világos foltok váltakozásán alapul. A fénytervezés elején – még a füvesítés vagy a növények betelepítése előtt – gondoljunk a vezetékezésre, a dugaljak elhelyezésére, a megfelelő szigetelésre és a lámpák felkapcsolási helyére, illetve módjára is. A lámpákat felkapcsolhatjuk a kapunál, a háznál, de működésbe hozhatjuk a garázsból, kocsiból vagy a házból távirányítóval is. Sőt arra is lehetőség van, hogy előre beprogramozott időben gyúljanak, illetve hunyjanak ki a fények.

 

A fényszórás lásson el balesetmegelőző szerepet is, de ne legyen túl figyelemfelkeltő, mert az ellenszenvet szül a környezetünkben élőkben, és vonzza a betörőket is.

 

A jól átgondolt terv megvalósításához hívjunk szakembert, aki gondoskodik arról, hogy fényeink ízlésesek legyenek, és ne változtassák az éjszakát nappallá.
Lámpáink stílusa harmonizáljon a kerttel, de az esztétikumnál legyen előbbrevaló a biztonság. A lámpa teste nappal jobban látszik, mint éjszaka, így arra ügyeljünk, hogy az napvilágnál tökéletesen illeszkedjen a kert stílusához. Ha mégis nagyon testes lenne, legyen olyan, amely szobordíszként magára vonja a figyelmet. A lámpa fénye magához vonzza a rovarokat, így ne tegyük közvetlenül az ülőhely mellé, vagy használjunk sárga fényű víkendizzót távoltartásukra.
A lámpaválasztásnál ügyeljünk arra is, hogy a bura teljes mértékben víz- és portaszító legyen, egy locsolás vagy esőzés ne okozhasson életveszélyt. Szabadtérbe csak olyan lámpát tehetünk, amelynek minimum IP 44-es jelölése van. A rovarok érzékenyebbek a kékes fényekre, így ilyen fényt a kert végébe tegyünk, hogy odavonzza a kellemetlenkedő repdesőket. Az ülőbútorok, medencék, házak patjára inkább sárgás, vöröses fényű világítótesteket helyezzünk. A tarka, színes fények mesterkéltnek, álságosnak és giccsesnek hathatnak, így legfeljebb kerti bulik alkalmával használjuk. Arról nem is szólva, hogy a színes fény torzítja a látást, a térérzékelést, így balesetveszélyes is. Ugyanezért fontos a káprázatmentesítés is.
Néhány színes levelű növény méltó arra, hogy esténként egyedi megvilágítást kapjon, ilyenek a tulipánfa, a liliomfa, a japánjuhar, az álciprus és a nyírfa is.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop