Zöld kikötő

Egy kert életében múló pillanat egy év, nekünk mégis sikerült olyan környezetre bukkannunk a főváros közelében, amely meghazudtolva korát, burjánzó növényekkel várt bennünket. A hétvégi házikó és az azt körbeölelő kert a bizonyíték: nem a méret a lényeg.

 

 

Néhány éve még fagyal- és orgonasövény keretezte, gyümölcsfák tarkították a földdarabot, mára azonban szépen benépesült. A sövény nyírása idő hiányában csak alkalomszerű, ami előnnyel is jár: így többet virágzik az orgona, és a fagyal fehér virágcsokraival is díszíti az átláthatatlan, élő zöldfalat. A kert és a ház nagyjából egy év leforgása alatt nyerte el mai formáját. A család barátainak, ismerőseinek is nagy szerepe volt ebben. A régi, elhanyagolt kert átalakításának terve Herczeg Ágnes táj- és kertépítésznek köszönhető. A kerti díszkút és a szobor iparművészek munkáját dicséri, és valóban példaértékű az, ahogyan feltűnnek, pontosabban belesimulnak a zöld környezetbe.

 

{gallery}images/stories/verysimple/kert_zold/f01{/gallery}

Amíg a kertre néző szibériai vörösfenyőből készült terasz felé sétálunk, fával teljesen beburkolt épülethomlokzat, és azon egy kör alakú ablak jelzi: itt a víz hangulata az úr.

 {gallery}images/stories/verysimple/kert_zold/a01{/gallery}

Az előkertben ívesen kanyarodó macskaköves út és a kocsibejáró évelőkkel beültetett virágágyásokat határol. A növények élővé varázsolják a kockaköves burkolatot, ráadásul tavasztól őszig egymás után bontják szirmaikat itt a virágok, így mindig más látvány fogadja a betérőket. A faanyagok több helyen is hangsúlyos szerephez jutnak a kertben. A négy kiemelkedő ágyás ötletes megoldással gazdagítja a haszonkerti részt, és beleolvad a díszkert többi részébe. A terasz fölött körbefutó pergolán kúszónövények igyekeznek felfeléa napsütést keresve. A kertben nem csak a külön erre a célra kialakított fűszerágyásban, hanem a virágágyásokban elszórva is találkozhatunk gyógy- és fűszernövényekkel. Virít itt levendula, nő édeskömény, kapor, tárkony, oregánó, több kakukkfű- és zsályaféle, valamint bazsalikom. Vendéglátóink előszeretettel csípnek le egy-egy ágat, és ízesítik ételüket frissen „betakarított” zöldfűszerekkel. A vegyszerek használatát már csak ezért is kerülik, helyettük különféle szelíd növényvédő szerekkel, például csalánlével permeteznek. A gyep üde zöldjéről automata öntözőrendszer gondoskodik, az ágyásokat pedig saját maguk öntözik a tulajdonosok, összegyűjtött csapadékvízzel. Így már értjük, hogy a ház sarkában álló hordó nem csupán „látványelem”: az esővizet gyűjti.

 {gallery}images/stories/verysimple/kert_zold/f02{/gallery}

Ez a kert jó példa arra, hogy ha valaki kertépítésre adja a fejét, annak nem kell feltétlenül évekig várnia arra, hogy „beállt”, látványos kertté érjenek a növény-összeültetései. Némi szakértelemmel akár kis területen, akár rövid idő alatt is létrehozhatjuk „zöld kikötőnket”.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop