Erős nő, gondoskodó anya

Kicsi faluból indult, hogy meghódítsa a nagyvárost. Sem rokona, sem ismerőse, sem boldog őse nem volt senkinek. Csakis magára számíthatott. És még mindarra, amit a szülői házból hozott magával. Szöllősi Györgyi, az M1 Híradó és Az Este műsorvezetője a vendéglátónk.

 

04

 

Szöllősi Györgyi erős nő. De nem az a fajta, aki le akarja győzni a férfiakat, sőt! Éppen a nőiességével ér el olyan eredményeket, amelyek tiszteletre méltóak. – Egy Duna menti kisfaluból származom – meséli –, ahol szerettem gyerek lenni. Mégis, egyfolytában arról álmodoztam, hogy jó lenne nagyon gyorsan felnőni, mert akkor azt tehetem, amit csak akarok. A szüleim eléggé szigorúak voltak, és viszonylag konzervatív nevelésben részesültem, ami oka lehetett ennek a felnövési vágynak, de semmiképpen sem lázadás. Anyukám és édesapám olyan alapot adott nekem, amelyért kimondhatatlanul hálás vagyok. Nagyon hamar elkerültem otthonról, 13 évesen kezdtem el a gimnáziumot Budapesten. Sokféle lehetőségem volt, merre is tartsak, de a legfontosabb az volt, hogy színésznő szeretnék lenni. És ha ez nem megy, akkor sportoló.

Györgyit felvették a Vörösmarthy Gimnázum dráma tagozatos osztályába, és megkezdte kollégiumi életét. – Kamasz voltam, sérülékeny korban, de erősnek éreztem magam, és tudtam, mit akarok. Minden egyenes útnak tűnt, kaptam kisebb szerepeket, és egyértelmű volt, hogy érettségi után jelentkezem a színművészetire. A második rosta után felajánlották, hogy menjek a Madách stúdiójába, elmentem. És azzal a lendülettel jelentkeztem az Új Színház stúdiójába is, ahová szintén felvettek. Egy darabig párhuzamosan csináltam mindkettőt, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem megy. Maradt a Madách…

És egy év sem kellett hozzá, hogy Györgyi rájöjjön, tévedés volt a nagy álom, belőle nem lesz elismert színésznő. – Sok mindenben csalódtam, a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan szerettem volna. Felismerésszerű volt a döntés, hogy itt a vége, más utat kell járnom. A Janus Pannonius Egyetem művelődésszervező és média szakára jelentkeztem, felvettek, de még két évig maradt a Madách is. Szerettem ott dolgozni, sőt, megtanultam dolgozni. Aztán elkezdődött a csodák sorozata. A diplomaosztás idején indult a Satellit tévé. Györgyi – férje biztatására – ide jelentkezett, felvették. – Híradóztam, Varga Mihály volt a főnököm, akitől nagyon sokat tanultam. Hamarosan saját műsorom is lett, aztán ahogy ez akkoriban lenni szokott, egyszer csak ingyen dolgoztam, majd a televízió is megszűnt. Átkerültem a Hír TV-hez, azt gondoltam, hogy még egyszer nem kerülhetek olyan helyzetbe, hogy ne legyen pénzem a megélhetésre, így elvállaltam két rádiós munkát is. Hajnalban keltem, éjszaka feküdtem, aludtam vagy öt órát, és kezdődött elölről minden. Jó volt. Pörögtem, imádtam dolgozni, és meg akartam felelni az elvárásoknak… Volt még néhány váltás, Duna TV, majd az MTVA, ahol ma is dolgozom.

A Duna TV-nél érezte először Györgyi, hogy a helyére került, és talán lehetne egy kicsit tovább is tekinteni a jövőben. – A férjem – Sebestyén Ákos felvételvezető – osztálytársam volt a gimnáziumban. A legjobb barátom. És a szerelmem. Ő már nagyon szeretett volna családot alapítani, de kivárta, amikor én is így éreztem. Jázmin születése után az értékrend megváltozott: eltűnt a munkamániás Györgyi, helyette ott lett az anya. Kicsit sandán, kineveztem magamnak kéthetente „anya napokat”, amikor nem vittem el az óvodába, hanem reggeltől estig együtt voltunk… Ma már nincsenek szakmailag nagy vágyaim, ott akarok megfelelni, ahol vagyok, az álmaim pedig tovább visznek.

A házaspár végigjárta az együttélés lakhatási lehetőségeit, legutóbb Zuglóban találtak otthonra, és egy ideig úgy is érezték, végleges lesz. Aztán vágyakozni kezdtek egy családi házra. – Nem akartunk építkezni. Házat kerestünk a Duna közelében, de nem jártunk sikerrel. Végül ráakadtunk egy telekre, amely minden szempontból tökéletes volt. Egy év alatt épült fel a házunk, és most azt mondom, majdnem tökéletes. Ákos ízlése dominál a ház kialakításában, ő találta ki, hogy legyen nyitott tető mestergerendákkal. Györgyi a dunavecsei otthon natúr színeit és anyagait hozta magával, a kettőt összerakták, és kialakult.

“A natúr színek, a fa szeretetét a családi házból hoztam, ma is energiát ad az érzés”

szeretek főzni

A konyha tágas, világos, a tér kitágul magasan is, nincs álmennyezet, csak szép mestergerendák. A berendezést a család jó barátja tervezte meg, és találtak egy remek kivitelezőt is. A konyha praktikus része az L alakú pult, fölötte a cseppfalat téglákból alkották. Ákos ötlete volt, hogy széles ablakpárkányokat alakítsanak ki, így Györgyi itt tudja csíráztatni kis cserepekben a magokat.

napban fürdő étkező

A mindenféle jóval megrakott, méretes tálalószekrény a tér éke, natúr színe alkalmazkodik a berendezéshez. A hozzá tartozó asztal Ikea szerzemény, tökéletesen illeszkedik a színekhez. Györgyi nem akart trendi burkolatot, olyanra vágyott, ami könnyen tisztán tartható, nem csúszik, és nem lehet könnyen megunni. Az étkezőt egy parapetfal választja el a közlekedőtől.

a kevesebb több

Fontos volt, hogy a nappali tágas legyen, ne zsúfolják tele bútorokkal. A hatalmas, egész falat elfoglaló üveges ajtókon át a fény beragyog szinte a nap minden szakában. A házaspár kedveli a feketét, bordót és a natúr színeket – és most belépett a zöld is. Építtettek egy csodás cserépkályhát, ablakán át látni a tűz lobogását. És kialakítottak egy sutot is, ahová oda lehet kuporodni, élvezni a kályha melegét. Az ülőgarnitúra a régi lakásból való, egyszerű forma, alkalmazkodó színnel, mellette pedig ott áll egy kedves, bennszülött harcost ábrázoló szobor.

“Györgyiék figyeltek arra, hogy a legújabb trendeknek megfelelően alakítsák ki a házukat. Már a cserépkályha építése is erre utal, de ők ennél tovább is terveztek: a házon Baumit szigetelést alkalmaztak, amely annyira hatásos, hogy télen és nyáron is 19 Celsius-fokot tart. A tetőre napkollektor került, amely biztosítja a meleg vizet, és segíti a fűtést.”

intim szféra

A szülők hálószobája megfelelően intim és funkcionális. Nincs televízió – a helyiség pihenésre szolgál. A terv még az, hogy az egyik falat plafonig érő gardróbszekrénnyel teszik tökéletessé. A fürdőszoba azért lett ilyen tágas, mert Györgyiék szerettek volna egy szaunának is helyet adni itt. Az ötletet elvetették, de a tér megmaradt, és ennek nagyon örülnek. Györgyi számára a reggeli készülődés maga a csoda, az ablakon beáradó fény, és ahogyan az a csempék színét változtatja, több mint elég ahhoz, hogy jó kedve legyen. A tervezés során sötét járólapot és világos falat képzeltek el, aztán egy csempeboltban meglátták ezt a burkolatot, amely egyszerre barna, zöld, kék, fekete és bézs – döntöttek. Ez lesz! A mosdókagylókat fa szekrényre ültették, fölé csodás tükröt tettek. A helyiség kényelme nagy fürdőkáddal teljes.

“Györgyi a hálóban élte ki a bordó szín iránti szeretetét. az ágy mellett egy saját kezűleg felújított faláda rejt személyes titkokat.”

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop