Olajkék vizslabarnával

Olajkék vizslabarnával

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Hirtelen költöztek be otthonukba vendéglátóink. Velük költöztek a bútoraik is, de négy év elteltével úgy érezték, hogy szakember segítségére van szükségük az átalakításhoz. Modern, fiatalos, letisztult otthonra vágytak, és arra, hogy a négyzetméterekkel okosabban gazdálkodva praktikus, nem öncélú, két kisgyerekkel is kényelmes élettérré váljon a lakás.

720


Lényegre törően feltárt ötletekkel és igényekkel keresett fel bennünket a család. Két és fél év elteltével, az igénylistát végigolvasva jó érzéssel tölt el, hogy sikerült minden álmukat valóra váltani. Sőt, a funkciócserének köszönhetően még azt is, ami addig elképzelhetetlennek tűnt számukra: a szép, de teljesen kihasználatlan étkező is bekerült a lakás vérkeringésébe.

Az első találkozót két hónap intenzív tervezés és három hónap kivitelezés követte. A tervezés általában kevesebb időt igényel, de vannak ötletek és helyzetek, amelyek túllépik az időkeretet. Egy szép dizájn lépcsőt képzeltünk el ugyanis a meglévő helyett, de ehhez szükség lett volna az eredeti födémáttörés átalakítására, ezzel együtt hivatalos engedélyeztetésre is, ami olyan hosszú ideig tartott volna, hogy nem fért bele az időbe. Ritkán, de előfordulnak hasonló esetek, így mindig kell készülnie egy vészforgatókönyvnek is. A megoldást ez esetben a lépcső készítőinek felkutatása hozta, akik modernizálták azt. Az olvasósarok és a médiaszekrény lépcső mellé, illetve alá tervezésével a közlekedési sáv a tér közepére tolódott át, ezzel megszűnt egy bosszantó probléma: a vendégek, de a háziak körében is előfordult, hogy beleütötték a fejüket a lépcsőfokokba.

A funkciók átforgatásának eredményeképpen a konyha helyét a nappali vette át, a nappali helyét az étkező, az étkezőét a konyha. Ezzel a könnyebben rendben tartható nappali és étkező kapta meg a főszerepet, míg a konyha önálló kis világgá szelídült, saját reggelizőterasszal a lakás egy félreesőbb részében. A különálló vécé és fürdőszoba összevonása lehetővé tette, hogy kis mérete ellenére zuhanyozóval, infraszaunával, bidével, dupla mosdóval berendezett élményfürdőt kreáljunk a földszintre a szülőknek.

A random módon elhelyezett képkompozíciók és polcocskák falra "juttatásában" magam is részt vettem, gyakorlatilag az utolsó előtti pillanatig részese voltam az otthonteremtésnek. Az egyetlen dolog, amivel újdonságként találkoztam, egy szép pianínó, ami kellemes színfoltja a lakásnak. Ahhoz, hogy a tervek, a számítógépes rajzok életre keljenek, méghozzá úgy és abban a formában, ahogyan azt elképzeltük, abban a kivitelezésnek óriási jelentősége van. Szerepet vállaltam a szervezésben, a munkák felügyeletében is, hogy aztán több hónap kitartó munka után elkészüljön a hőn áhított lakás. Az első találkozó óta évek teltek el, ennek ellenére mindent úgy találtam a fotózásra érkezve, ahogyan az a terveinkben állt. Ez a tökéletes visszaigazolás.

A család kevés, uniszex színt képzelt el maga köré, így épp kapóra jött az olajkék és vizslabarna színek párosítása, amelyet már évek óta szerettem volna kipróbálni. Elképzelésemet a család is támogatta: meleg, otthonos, visszafogott, mégis színes enteriőrt álmodtunk meg. Fontos volt, hogy a lakás világos, napfényes legyen, így a falakhoz fehér függönyöket, fehér és krémszínű bútorokat és hidegburkolatokat választottunk. Mindezekhez többféle barna és kék árnyalatot társítottunk, hogy kellő dinamikát adjunk a helyiségeknek. A természetesség jegyében megtartott parketta mellé fa erezetű laminált fafelületeket és kőhatású hidegburkolatokat választottunk, ezeket gyapjú- és szőrszőnyegekkel egészítettük ki.

Az olajkék tégla hatású fal hátpanelje és az elszívót takaró belógó gerenda diófurnért kapott. A gardróbszoba régi festményét újrahasznosítotuk: egyszerűen lefestettük olajkék falfestékkel. A modern képkeretek és dekorok közé klasszikus darabokat kevertünk, így lett az otthon enyhén eklektikus, skandinávosan modern.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.