Egy vonal ára…

Egy vonal ára…

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Felnőtté válni annyit tesz: az ember megérti, hogy mindennek ára van. Még egy vonalnak is. A budatétényi családi ház vonalról vonalra egyszerűsödött túlzásoktól mentes, mégis lakályos, barátságos otthonná. A kortárs építészet formajegyeit egyértelműen magán viselő minimál külső izgalmas belső részleteket rejteget.

 

egyvonal 720

 

Afiatal pár háza idilli környezetben épült, egy nemrég parcellázott területen, ahol az utcának még neve sincs. A nappaliból a kerten át a dombtetőn álló barokk kápolnára látni, mögötte mesebeli kertekben burjánzik a mészkő fennsík buja növényvilága. A telekosztás nyomán kiirtott vadon helyén pipacsos gyommező tenyészik, belőle egy csokor azóta a belvárosba költözött. Itt épülnek sorra a házak, jókora telkeken, szigorú beépíthetőséggel.

Az első racionális döntés ennek nyomán született: a telekre két család költözött, ám ennek ára, hogy az eredetileg sem túl nagy alapterület nyomban a felére csökkent. Mintegy 62 négyzetméter földszinti alapterületen gazdálkodhattak – ami mindenképp alapos átgondoltságot, kompakt tervezést előfeltételez. A teret igyekeztek a legkevésbé megosztani: a nappali tér mellett a földszintre csak egy kis előtér, és az abból nyíló dolgozószoba, illetve mellékhelyiség került. Az emeletre három szoba és két fürdőszoba mellé még egy kényelmes gardrób is befért.

A vonalak részletekbe menő átgondolására volt idő, a tervek mintegy háromnegyed éven át készültek, és az idő nem csak filozófiai értelemben kulcs az érlelődéshez – rengeteg kerülőutat, zsákutcát kell ahhoz végigbolyongani, hogy néhány tökéletes vonal megszülessen. Sajnos ez az a fázis, amit a hazai építési gyakorlat rendre elhanyagol, kicsiben és nagyban, és ennek látható következményeit lépten-nyomon tapasztaljuk. Itt szerencsére nem így történt, a tulajdonos építész-tájépítész házaspár mindent alaposan átgondolt a kivitelezés megkezdése előtt. Már az építőanyag megválasztásánál szokatlan döntést hoztak: a ház mészhomoktéglából épült, amely ugyan drágább, mint az általánosan alkalmazott Porotherm tégla, de nagy tömörsége révén sokkal jobb hőtartással és hangszigeteléssel rendelkezik. A kortárs építészet eszköztárának használata nem volt kérdés, a fémlemezfedésű, kishajlású tető, a vakítóan fehér falak antracitszürke nyílászárókkal és teraszburkolattal szinte kötelező elemek, ám már a ház külseje árulkodik arról, hogy nem katalógusépítészettel van dolgunk. A meleg színűre pácolt pergola felett a homlokzat síkjából kiugró ablak kétszeresen is Janus-arcú. Nyitható szárnya ugyanis tömör, míg a másik szárny fix üveg. Az ilyen megoldások persze feltételezik a jó kivitelezőt, Hajnal Gábor csapata jól teljesített.

Az apró meglepetések házon belül is folytatódnak. A finomhangolást a háziasszony végezte. A mozdíthatatlan, nagy tömegű elemek semleges közegébe csempészték be a változatos színű, felületű, játékos elemeket, ettől vált a ház otthonná. Nincsenek erős gesztusok, ám az apró trükkök az avatott szem számára elárulják – a lakók számára fontos a kortárs vizualitás. A barátságos minimál marasztaló közegében a nappalit az előtértől elválasztó üvegtolóajtó gravírozott felirata joggal kérdezi: Már mentek?

 

   Saját házat tervezni nagy kihívás. A minőségi anyagok, a funkcionalitás alapkövetelmény. Az ezen túlmenő ötletelésnél viszont megtapasztalhattuk: minden vonalnak ára van! A sok kompromisszum mellett, mégis fontos volt megtartani néhány egyedi elemet, amely vágyainkban szerepelt, és amelyek a ház karakterét erősítik. Számunkra ezek a „feleslegek” teszik szerethetővé az otthonunkat.  kiraly szabolcs
Király Szabolcs

 

A nappali terét két optikai trükk is növeli. Az egyik oldalon végigfutó konyhapult és a mögötte lévő fal sötét színe kitágítja a teret, hangsúlyozza a térmélységet. Az erre merőleges falon tényleg megnyílik a tér: az üvegezett nyílásokon át belső szintváltás nélkül fut át a terasz, majd a kert, és tovább, a dombon álló kápolna felé.

A mennyezet alatt futó polcot is józan mérlegelés szülte, nem szimpla vizuális effektus. A lépcső kényelmes járhatósága miatt kicsit benyúlik a nappali fölé, ezt takarja a tömör gerenda, ami a másik falon polcba fordul át.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.