Száznegyven év történelme

Száznegyven év történelme

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Organikus építészeti formák, zöld zsalugáterek, Gaudi építőművészetére emlékeztető lépcső és tetőterasz, eklektika a javából. Ki gondolná, hogy a nagyon is egyedi szemléletmódú családi ház alapja egy, a hatvanas években épült présház volt. Ez a ház nem trendi, nem minimál, pláne nem mediterrán, egyszerűen saját maga. A történelembe lép be az, aki átlépi a küszöbét.

 

02

 

A ház egyik legszebb zuga a kert és a terasz, innen szétnézve a sváb falu hangulata azonnal megfogja az embert. Az épület nyeregtetejének közepéből egy jókora darabot hasítottak ki, itt kapott helyet a tetőterasz, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk.

Egy, a tájba, a tipikus kis sváb faluba nagyon nem illő ipari épület. Alatta két tizenkilencedik századi borospince. Száznegyven év történelme egymásra rétegződve. Valahogy így nézett ki mindez az átépítés előtt. A ház helyén eredetileg két, 1850 és 1880 között épült borospince állt. Ezekre épült egy-egy kis présház, amelyet a hatvanas években lebontottak, és az akkori tsz épített ide egy szőlőbegyűjtő, darálóépületet, amely egy roppant egyszerű, sóskúti mészkőből rakott, lapos tetős ház volt. Bumfordi módon kétemeletesként a falusi kis házak között, ám mégis volt valamiféle bája: a tsz spalettás ablakokat rakott az épületre, így a mészkő falak és a zsalugáterek olaszos hangulatot kölcsönöztek neki.

Mai tulajdonosa Gábor – az Egyesült Államokban élő, de e vidékről származó építési vállalkozó, aki főleg felújításokat, átépítéseket végez – már gyerekkorában beleszeretett a régi présházba. Amerikából hazatérve első dolga volt, hogy megvásárolja, és megbízta Kuli László helyi építészt, hogy tervezze át családi házzá.

Amerikában mindent kidobnak, amit egyszer kibontottak, Gábor azonban, a magyar gyűjtögető mentalitásnak köszönhetően, egy konténernyi csempét, bútort és egyebet hozott haza, amely a ház belsőjét meghatározza. Az újrahasznosító szemlélet mindenhol visszaköszön a házon, hiszen Gábor és László sem szeretik kihajítani a dolgokat, inkább addig forgatják, addig gondolkodnak, amíg valami új funkciót nem találnak nekik.

A ház két szintből áll, az alsó a szuterén, itt van a bejárat, a „kocsma”, a pincék és a gépészet helyisége. A lakótérbe egy lépcsőházon keresztül jutunk fel, a nappali– étkező–konyha mellett három szoba kapott helyet. A történelembe lép be az, aki átlépi a régi présház küszöbét: nemcsak maga az épület, vagy a büszkén domborodó régies hangulatú kemence, hanem a tulajdonos személyes tárgyai, az amerikai és kelet-európai „retró relikviák”, a mindenfelé felbukkanó régi autómodellek, a képek a falon, mind-mind a mi történetünk, a mi történelmünk… A falu is értékelte az átépítést: a régi présház tavaly faluszépítési díjat kapott.

"A téglaborítású ívelt lépcső és a díszes kémény Gaudi építőművészetét juttatja eszünkbe"

A bővületben hatalmas tér, a mintegy 25 négyzetméter alapterületű étkező–konyha tárul elénk. A bútorok és a mennyezetről lógó színes bisztrólámpák Amerikából származnak, utóbbiak Gábor szerint jó kontrasztot adnak a fa mennyezettel és a rusztikus bútorzattal. A konyhaasztal a pincében talált régi hordók dongáiból készült.

A ház igazi központja az étkezőben a kemence, amely süt, főz, és a házat is fűti; kárpátaljai mesterek munkája. Az építéséhez felhasznált agyagot a falu határában bányászták ki. A kemence tetején a világ minden tájáról összegyűjtött tárgyak néznek velünk szembe, a legfeltűnőbbek talán a mongóliai zsírkő szobrok.

A gyönyörű, „őrült” fürdő arról tanúskodik, hogy a tulajdonos komoly csempegyűjtő. A sokszínűség meglepő harmóniát áraszt.

 

  Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a gazdaságos építés és a fenntartható épületek szempontrendszere, de eközben hajlamosak vagyunk átsiklani meglévő értékeink felett. Pedig ezek a lábunk előtt hevernek és egy kis odafigyeléssel, szeretettel kibonthatók, lefejthető róluk a felesleg. Ez az „újrahasznosító” építés-szemlélet érhető tetten ezen a házon is, ahol az építtető bohém lelki világa, gyűjtőszenvedélye és alkotókedve tovább gazdagította az eredeti elképzelést.  kuli laszlo
 Kuli László

 

A ház alatt két borospince húzódik. A kisebbik a lakáshoz tartozó, a nagyobbik, sóskúti kőből rakott, akár borozó is lehetne. A „buli pincének” külön bejárata van, a helyiséget begalériázták, a kis falépcsőn a pihenőbe juthatnak fel a barátok.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.