Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Azt, hogy bemutathatjuk ezt a családi fészket, honlapunk felhívásának, az „Én otthonom” pályázatnak köszönhetjük. A család lelkesen mesélt az e-mailben a tíz évvel ezelőtt vásárolt lepusztult házról, amelynek mára minden szeglete saját ötleteiket, kétkezi munkájukat dicséri.

 

02

 

Tudjuk, hogy olvasóink közül sokan szeretik csinosítgatni otthonunkat, sőt, a „csináld magad” gondolatiság az utóbbi időben valódi mozgalommá nőtte ki magát. Izgatottan vártuk hát a fotózás napját, amikor Budapest különleges részére, a Wekerle-telepre voltunk hivatalosak. A kispesti városrész 2011 szeptemberében véglegesen is megkapta a műemléki jelentőségű területvédelmet. A miniszteri rendelet szerint a védetté nyilvánítás célja az 1909 és 1926 között épült Wekerletelep településszerkezetének és építészeti arculatának, valamint egyedi építészeti értékeinek megőrzése.

Edit és András tíz évvel ezelőtt, fiatal házasként szerettek bele a wekerlei házikóba, amelyet rendkívül lepusztult állapotban vettek meg. Egy idős néni lakott benne, és nem túlzás azt állítani, hogy a ház elkészülte óta semmilyen felújítást nem végeztek rajta. Editék viszont meglátták benne a lehetőséget, álmaik házikóját, amit kedvükre alakíthatnak majd. Első és legfontosabb lépésként természetesen az alaprajzot szabták át, és igazították a saját igényeikhez. A kis helyiségekre szabdalt alsó szinten tágas, egybefüggő terekre vágytak, a konyha–étkező–nappali hármasát ennek megfelelően alakították ki. Az emeleten kapott helyet a hálószoba és a gyerekszoba, valamint a dolgozó- és egy fürdőszoba.

Ahogy a házban körbejárunk, és a szemünk kalandozik a burkolatokon, bútorokon és az apró részleteken, minden szeglet, tárgy, minden apróság a család kétkezi munkájáról, lelkesedéséről mesél, és a lakók szívesen öntik szavakba számunkra a mesét. Itt felsorolni mindazt, amit véghezvittek a házikó kialakításában, lehetetlen vállalkozás lenne, egy kis ízelítővel azonban szolgálunk: ahogyan levelükben is írták, az aljzatbetonozástól kezdve a szigetelésen át a burkolásig, majd a lépcső, a bútorok, a kandalló, a dekorációk elkészítéséig, mindenre a család vállalkozott. És ottis találunk ötletes megoldásokat, ahol azt már egyáltalán nem várnánk. Ilyenek a felső szint küszöbjei, amelyeket – szinte hihetetlen, de igaz – indás virágmotívumokkal díszítettek a háziak. Készítésének titka, hogy pácoláskor a mintát leragasztották, így világosabb színű maradt. Editék úgy érzik, a folytonos alakítgatás, a hétvégék „feláldozása” meghozta a gyümölcsét: a százéves házikó tíz év munkájával elnyerte a családnak kedves, végleges formáját.

 

„Tíz évvel ezelőtt vásároltuk meg a házunkat, és azóta csinosítgatjuk. Mézeskalács házikónk Wekerle szívében található, a mi mára a világörökség része. Mindent mi magunk csináltunk: a szigeteléstől a gipszkartonozásig, a válaszfalaktól a laminált padló lerakásáig, még a kandallót is…”
Dézsi család

 

A nappali ötletei

Az étkező-nappali terébe az egységes hatás érdekében kerámia burkolat került, szőnyeget nem, csak szőnyegmintát találunk a padlón. A kellemes közérzetről padlófűtés gondoskodik. Az egyszínű ülőgarnitúrához mintás takarók, párnák társulnak. A varrás az anyuka egyik kedvenc időtöltése, így a textilekről ő gondoskodik.
Különleges és vonzza a szemet, a nappali fő látványossága a kandalló, amelyet kővel raktak ki, és gerendákkal tettek látványossá.
A festmények sem plázákból való tucatdarabok, vendéglátónk, András édesanyjának és nagyapjának művészi tehetségét dicsérik.

A lakók gondolatai

Hogy mit szeretünk a házban? Egyszerűen mindent. A hely, ahol van, a sünök a kertben járnak át minden este, a madarak meg állandó vendégei az etetőknek. Szeretjük rusztikus stílusát, amiről bátran állítjuk, a mai modern világban is az egyik legotthonosabb stílus, évszázadok óta megállja a helyét. Szeretjük a tárgyakat, amelyek körülvesznek bennünket, az emberléptékű méretet, és leginkább azt, hogy mindent mi csináltunk, ezért a saját képünkre formálhattuk.
Különösen nagy hangsúlyt fektettünk a szigetelésre. Ez a ház védelmi vonala, ahol nincs helye kompromisszumnak. Ne azt számolgassuk, hány év alatt térül meg, ha jó szigetelő anyagot választunk a cserép alá, a falakhoz, vagy jó minőségű nyílászárót rakatunk be. Vegyük meg, áldozzunk rá, és örüljünk a havi számláknak, ne számolgassunk tovább!
A méret is nagyon fontos! Csak akkora legyen egy ház, amekkorát fönt tudunk tartani, be tudunk lakni, és nem megy rá az életünk a takarításra.
Mi így tettünk!

 

"A kismadár a család gondoskodásának köszönhetően menekült meg"

Az étkező a konyha átadópultjával szemben, a nappalival egy légtérben kapott helyet. A tálaló körül a falat a férj polcozta be, kiváló helye a könyveknek, apró emléktárgyaknak.

A konyhában szintén sok sok részlet tanúskodik a család kreativitásáról. A fűszeres polcon minden kéznél van, és látványnak sem utolsók a felcímkézett üvegcsék. A két falikar egy-egy olívaolajos üvegből készült, kellemes hangulatvilágítást adnak.

"Az emeleti beugróban az apuka hódolhat egyik hobbijának, a csillagvizsgálásnak"

"A család a ház körül, a kis kertben is otthonos hangulatot teremt"

A közlekedőből nyílnak a hálószobák, balra a szülői háló, jobbra a kislány szobája. A jó helykihasználás érdekében a két szoba ajtaja igen keskeny szögben találkozik. A kőburkolat mellett itt a közlekedőben is felbukkan a barnás színű, strukturált tapéta, amelyet díszléccel zártak le.

A gyerekszoba igazi kis kuckó. Ötletes a zárható íróasztal, a kétszintes plüsstároló. Kitty egyik kedvence a babaház, amit természetesen a szülők készítettek.

A fürdőszoba fahatású csempéje szobaszerű hangulatot áraszt, passzol a lakás többi helyiségéhez. A tükör nyitható polcot rejt.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.