Testvér, építész és szomszéd

A két testvér és családjaik világéletükben egymás közelében laktak. Amikor még panelban éltek, csak pár utca választotta el őket egymástól, később ikerházat építettek közösen, és most is együtt alakították ki új otthonukat, amelyet egy éve vettek birtokba.

 

08 

 

Csaba és felesége, Orsi ezúttal nem szerettek volna többgenerációs házat. Ugyan van két gyermekük, a tizenkétéves Csenge és a hétéves Iván, de tudják, hogy ők is saját otthonra vágynak majd.

Vendéglátóink nyolc évig új házuktól alig egy utcányira laktak. „Az épület klasszikus ikerház volt – meséli Orsi. Jól éreztük magunkat ott, ám egy napon a sógorom [Fekete Lajos építész – a szerk.] azzal az ötlettel állt elő, hogy ő eladja a részét, és újraálmodja a házát, belevág egy építkezésbe. Kérdezte, van-e kedvünk hozzá nekünk is. Komoly döntés előtt álltunk, hiszen nem tudtuk, ki lesz majd az új szomszédunk, és mint ahogy a közmondás is tartja, a rossz szomszédság török átok. Így hát lett kedvünk nekünk is az építkezéshez, de ezúttal már szeparált lakrészeket akartunk, arra az esetre, ha Lalinak néhány év múlva ismét újraálmodni lenne kedve…” A tervezésben az építész–sógornak szabad keze volt, annyit kértek, hogy a ház egyszintes legyen. Fényárra vágytak, és Orsi még arra is, hogy bizonyos időszakokban süssön be a nap, ezért az üvegfalak mellett felülvilágító ablakok is kerültek a nyugati részre, ahonnan napfényt kap nem csak a nappali, de a fürdőszobák is. A berendezés már főként az én feladatom volt – folytatja Orsi. A régi házból szinte semmit sem hoztunk magunkkal, és nagyon élveztem, hogy vadonatúj miliőt alakíthatok ki. Az új otthonunk uralkodó eleme a nappali és a hozzá kapcsolódó konyha–étkező, jelzés értékű csupán az elválasztás közöttük. Fontos volt az is, hogy a konyharészből is kiléphessünk a kertbe, így ezen a fronton is van egy üvegajtó. A nappali három fala eltolható üvegfal, a kert minden oldalára kinyitható. Ezzel nyaranta a nappali meghosszabbításaként élvezhetjük a teraszokat és a kertet.

A szülői háló, úgy tűnik, a leginkább „mostoha”. „Nem akartunk nagy hálószobát, viszont szerettük volna a lehető legjobban elkülöníteni a lakáson belül – mondja Orsi. Itt kapott helyet egy gardróbszekrény és a franciaágy. Sokkal több bútorra nem is volt szükség. Hiányzik viszont egy igazi gardróbszoba, ez nagy vágyam, bevallom. De majd egyszer! Amikor a gyerekeim kirepülnek, birtokba veszem egyikük szobáját!

 

 

Az ikertestvéremmel az ízlésünk is nagyon hasonló. Teljes volt a bizalom, amikor a házainkat terveztem. Ezúttal nem ikerházat álmodtam meg, hanem két különálló épületet, amelyek látványukban erősítik egymást, belső tereik azonban nagyon is különbözőek. Amiben tökéletes egyetértés volt köztünk, az a tiszta forma- és színvilág, és a minimál dizájn. Ezek adták a vezérfonalat a tervezéshez.

fekete lajos
Fekete Lajos
építész

 

 

így tervezzünk fehér, légiesen könnyed életteret

A nappali kelet-nyugati tájolású, az üvegfalakon keresztül a délelőtti fény árad be a nagy térbe, amelyet hagytak lélegezni. Nem zsúfolták tele. A fő attrakció a fehér Andante bőr ülőgarnitúra, amelyre a háziasszony véletlenül akadt rá, és azonnal bele is szeretett. Ezen kívül csak egy hosszú, alacsony komódot helyeztek el itt, amely a konyhai bútor kiegészítője, ugyanaz a stílus és anyag. A sötét padlóburkolat kiemeli a fehér enteriőrt, és mivel padlófűtést alkalmaztak, nem „csúfítják” a falakat radiátorok sem. Az étkezőasztal kissé belenyúlik a térbe, de az üveglap lebegő látványa és körülötte a fehér „szoknyás” székek jól harmonizálnak. A fehérhez fémszínt társítottak a bútorok lábai, fogantyúi, és néhány szép kiegészíto képében.

így válasszunk magasfényű konyhabútort

A konyha kialakításánál a háziasszony azt szerette volna, ha bútornak tűnő konyhabútorral rendezheti be, amely szervesen kapcsolódik a nappalihoz, látványában és funkciójában is. Megrajzolta a terveket, és avatott asztalossal készíttette el az akrylhatású, de fóliázott elemeket. A fő szempont az volt, hogy ezek a bútorok ne uralkodjanak el a térben. A munkapult felett visszafogott méretű tárolók kaptak helyet, hófehér csillogásuk kiemelkedik a fehér fal hátteréből. A világítás is rendkívül rafinált: a munkalapot erős fényű lámpák világítják meg, az üveglapos szekrényekben pedig rejtett világítás ad sejtelmes, romantikus fényt. A fóliázott, vagy az akryl bútor remek találmány, talán, ha egy hátránya van: minden ujjnyom meglátszik rajta, ha nem a fogantyúkat használjuk. Tisztítása viszont nagyon egyszerű: elegendő gyengéd mosószeres, puha ronggyal áttörölni, és máris teljes pompájában csillog.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop