Tiszta képlet

Buja, ártéri zsombékosra nyíló panoráma. Sok-sok, identitászavarral küszködő, mediterrán álruhát viselő falusi ház a magyar prérin. Köztük egy-két, elvétve, de mind sűrűbben felbukkanó, másfajta építészetet hirdető lakóépület. Szemmel látható érvelés a tiszta építészeti képletek védelmében.

 

08

 

A házak – szemben az összes többi fogyasztási cikkel – még ma sem néhány évre, hanem évtizedekre kerülnek a tulajdonos birtokába. Egy-egy épületegyüttes hosszú időre meghatározza azt a vizuális közeget, amelyben mozgunk. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen sebességgel változik körülöttünk minden, elég abszurd elgondolni, hogy száz év múlva is olyan házak között sétálgatnak leszármazottaink, amilyenek most tömegével épülnek. Gyerekeink a számítógépes játékok és fantasyfilmek látványvilágán nevelkednek – nem feltétlenül azonosulnak majd örömmel a lépten-nyomon felbukkanó mediterrán feelinggel.
Jó érzés, ha az építésznek sikerül olyan épület létrehozásában segédkeznie, amely illusztrálja ugyan a progresszív kortárs szemléletet, de a megbízó is örömét leli benne. Ehhez nem elég felütni a kortárs építészet katalógusát, és sorban alkalmazni az ott látottakat – empátia is szükséges annak belátására, hogy a lakó a házban elsősorban élni akar, és csak másodsorban reprezentálni.

A bemutatott épület megformálása ezt a szemléletet tükrözi: tömeg- és térformálása egyszerű és logikus. Szokatlanul tágasak a közlekedő terek – ez újdonság a kiszolgáló négyzetméterekkel spóroló hagyományos szemlélethez képest. A hajdani nívós otthonokban az előszobának nem csak funkcionális szerepe volt: méltó felvezetést adott a reprezentatív tereknek. Ebben a házban jól komponált a rávezetés. Már a belépés pillanatában feltárul az a hosszanti tengely, amelynek végpontja a kert. Nem szűk csövön araszoltunk előre; a „lépcsőház” terét nagy üvegfelületek tágítják. Innen tovább haladva kitágul a belső tér – a kert felé pedig hatalmas üvegfelületekkel nyílik meg. A reprezentatív terek láncolatának „végpontja” a nappali, ahol értelmet és ellenpontozást kap az eddigi tiszta építészeti képlet. Szép kövér nénik fürdőruhás testét plasztikusan ábrázoló, plakátszínekben pompázó festmények alatt (a háziasszony művei) padlizsánlila és mély ibolyaszín bársonyba bújtatott neobarokk ülőgarnitúra áll. Most örülök igazán, hogy reggel a lila pulóvert választottam, bár alakom benne kísértetiesen rímel a festmények hangulatára. De a padlizsán és ibolya izgalmas együttese feledteti ebbéli bánatomat, és örül a szívem, hogy megint tanultam valami újat.

A reklámgrafikus hölgy és párja nem csak az esztétikai kritériumok tekintetében volt céltudatos és határozott, hasonló elszántsággal tartotta kézben az építkezés műszaki irányítását is. Kérésükre az eredetileg tervezett monolit vasbeton födémet könnyűszerkezetből építették meg, alatta mennyezethűtést biztosító gipszkarton burkolattal. Az ehhez szükséges keringtetett vizet két fúrt kút biztosítja. A házban padlófűtés üzemel, amely jelenleg gáz alapú, de geotermikus bázisra is átállítható. A teherhordó falak Ytong téglából készültek, amely kétszintes épület esetén megfelelő teherbírású, és kiváló hőszigetelést biztosít. Ezek a nem látható részletek legalább annyira hozzájárulnak a lakás komfortérzetéhez és értékéhez, mit a lakók által áhított és megvalósított miliő: az átlátható, tágas terek és tiszta formák világa, amelyben saját belső világuk köszön vissza kézzel fogható formában, nap mint nap.

 

  

Az esztétika, tömegképzés és működetés terén ma már a lakóépületek tervezésében is más – az európai trendhez közelítő irányok – mutatkoznak, tegyük hozzá: szerencsére. Közülük az energetikai szempontok sokszor felülírják az egyéb igényeket. Az egyszerű formákkal és anyaghasználattal megalkotott épület könnyedén teljesíti az illeszkedés fontos szempontját, ugyanakkor éppen az egyszerűsége révén tűnik ki a mai heterogén közegből. Az eltérő formanyelv nem drágítja az építkezést, viszont magas minőséget követel – persze ezzel is a megbízó érdekeit szolgálja. Az ilyen épület a jövő számára készül.

szojak balazs
Szoják Balázs
építész

 

így készült a nappali födémje

Ez a födém nálunk még szokatlan, speciális könnyűszerkezetes technológiával készült. Míg a kétszintes traktusban monolit beton födém választja el a szinteket, az étkező és nappali fölé préselt, ragasztott fatartók kerültek. 

A harántirányú gerendázatot alul-felül OSB-4 speciális tömörségű lemez borítja, erre két réteg fólia és cinklemezfedés került. Belül az OSB réteg alatt szintén speciális, hűtőcsövekkel szerelt gipszkarton burkolat készült. A mennyezethűtés jobb klimatizálást jelent, és energiatakarékosabb, mint a hagyományos légkondicionáló berendezés használata.
Az Isocell cellulóz hőszigeteléssel az OSB burkolatok közti teljes teret kitöltötték. A lemezbe fúrt lyukakon át befújásos technológiával résmentes szigetelést készítettek.

így tervezzünk üvegtéglát a homlokzatba

A fürdőszoba minimál világához jól illik a szórtan elhelyezett üvegtéglák játékos ritmusa. A terv szerint az egész falfelület üvegtéglából készült volna, de a nagy hőveszteség kivédése miatt a háziasszony ötlete nyomán változtattak. Az Ytong falba a nyílásokat fűrésszel pontosan lehetett vágni, a „minőségi” munka a burkolókra hárult, akik a csempével követték a nyílásokat. A páralecsapódás, és így a penészedés elkerülésére két réteg üvegtéglát építettek be, a külső és a belső felületen is a homlokzat síkjába.

Szeretjük az átlátható, tiszta, tágas tereket. Fantasztikus érzés saját „műtermet” birtokolni itthon – mondja a reklámgrafikus hölgy. Fontosnak tartjuk a megújuló energiák felhasználását. Nyáron napenergia melegíti a vizet nálunk. A téglát és a szigetelést is úgy választottuk, hogy minél jobban hőszigeteljenek. Szeretjük a ház intenzív kapcsolatát a természettel. 
Hátra van még az árnyékolók beépítése, és a nappali terét is szeretnénk akusztikailag „barátságosabbá”, kevésbé visszhangossá tenni. Nem könnyű feladat, mert függönyt nem akarunk, szőnyeg pedig a padlófűtés miatt nem jöhet szóba.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop