Polgári ház, mint tradíció

Amikor Fest Kriszta lakberendező rátalált a ’30-as évekbeli, közel harminc éve lakatlan polgári házra, első látásra beleszeretett. Egész életében ilyen otthonra vágyott. Íme elbeszélésében a példaértékű felújítás, a stílusos újjászületés.

polgarihazminttradicio 720

Lakberendezőként sem mindennapi érzés szemben állni egy elhagyatott, magányos öreg házzal úgy, hogy amint meglátom, azonnal beleszeretek. Beleszeretek az összes hiányosságával, hibájával, előttem álló mérhetetlen sok feladatával együtt. Oly annyira, hogy senki sem tud lebeszélni róla, hisz én már szinte látom teljes pompájában, milyen is lesz, ha átépül a terveim alapján. Röviden ez történt velem a harminc éve lakatlanul álló, 82 négyzetméteres házzal. Építész kolleganőm és statikus szakvéleményét természetesen megvárva, a házat hamarosan megvásároltam. Nagypolgári jellege teljesen egyértelművé tette, hogy eredeti értékeit és stílusjegyeit megtartom, de modern nagypolgárira áttervezve, a mai igényeknek és funkcióknak megfelelően, mind a dizájn, mind a minőségi és takarékos anyaghasználat terén. Az ingtlanban vízen és kis teljesítményű villanyórán kívül semmilyen közmű nem volt, a kertben egy hétnyi bozótirtás után kezdtek előtűnni a telekhatárok, és fedeztük fel, hogy a kert közepén egy repedezett beton medence is van, bodzával benőve. A ház eredeti bejárata az utcafrontról egy semmire sem megfelelő térbe nyílt, egy kicsi konyha, padlásfeljáró, két irányba szobák, valamint egy kis fürdőszoba felé. Új otthonunkba 17 éves lányommal költöztem, ránk és mindennapi életünkre kellett szabni a házat, figyelembe véve még két nagyobb lányomat, viszonylag nagy családunkat, a sok közös nagycsaládi étkezést. Két nap alatt elkészült a komplett lakberendezési terv, építész kolleganőm tetőszerkezeti terveit pedig beadtuk engedélyezésre.

Közben a háttérben folytak a bontási munkák és a szükséges cserép, faanyag, nyílászárók és egyéb beépítendő anyagok, burkolatok, szaniterek lerendelése. A ház meglévő hibátlan falazata 12 cm-es dryvit szigetelést kapott, a tetőre halvány szürke színű cserép került, mivel mind a korábbi mandzárd tető kialakításához, mind pedig színben ez felelt meg. A gépészettel kapcsolatos kérdésekben gyorsan döntöttem: gázt nem vezettettem be, mert annak átfutási ideje és járulékos költségei olyan magasak voltak, hogy helyette villany fűtőpaneleket választottam, amelyek egy ekkora négyzetméterű házban még takarékosabbak is, mint a gázfűtés. A villanyszerelést berendezésre szabva terveztem át, villanyórát újat kellett igényelni, természetesen bővítve, a bojlerek a padlásra kerültek, és be kellett vezettetni a csatornát.
A tereket úgy tudtam funkcionálissá tenni, hogy a padlásfeljárat a lakótérben megszűnt, a ház bejáratát pedig az udvar felől terveztem. Minden bontható falat kibontottunk, a nappaliból nyíló hálószobából leválasztottam egy kádas fürdőszobányi területet, így lányom komplett lakrészt kapott. A két háló közé ékelődött be a konyha-étkező-nappali közös tere, a hálómban helyet kapott egy kis home office is, az előszobából pedig nyílik egy nagy tusolós fürdő és egy mosókonyha.

A precíz kivitelező- és ácscsapatnak köszönhetően a munkák május végén be is fejeződtek. A ház a teljes átépítés után élhető belső tereket, hatalmas teraszt kapott, a felújított medence körüli napozó kiegészíti az impozáns, intim, teljesen zárt kertet. Új otthonunk a nyugalom szigete lett, színeivel, fényeivel, hangulatával, különleges stílusával és bájos kertjével.

Designdock – a megfelelő hely elindulni akár egy hasonló, akár egy teljesen új felé, életre keltve egy ötletet, megvalósítva egy álmot. A munkáimból fakadó büszkeség sarkall a továbbfejlődésre, hogy mindig a legjobbat nyújtsam megrendelőimnek. polgarihazminttradicio portre
Fest Krisztina
lakberendezőwww.designdock.hu 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop