Szafari a szobában

A Dekorella lakberendezési és dekorációs blogot régóta figyelemmel követjük a szerkesztőség berkein belül. Szerzője, Varga Emese hangulatos írásaival, szép fotókkal nyújt ötleteket a barátságos otthon megteremtéséhez, barkácsoláshoz. Bár Emese a szó szoros értelmében nem szakmabeli, otthonukat nagy lelkesedéssel csinosítja, szépítgeti, és időnként ebből is mutat ízelítőt a blogon. A gyerekszoba különösen jó terepnek bizonyult a kibontakozásához, így kislánya, Livianna szobáját sok-sok dekorációs ötlettel színesítette.

 

07

 

Ismeretlen ismerőssel találkozni mindig izgalmas! Emesét, a Dekorella blog szerzőjét jó ideje „ismerem” az éteren keresztül, de személyesen csak a fotózás napján találkoztunk. Tudtam, hogy egy végtelenül kedves, a lakberendezés és a kreatív elfoglaltságok iránt érdeklődő hölgyhöz, anyukához lesz szerencsém, és nem is tévedtem. A család nagy izgalommal és készülődéssel fogadott bennünket, a házban a legnagyobb rend honolt, Livi csinosan felöltöztetve – minden adott volt tehát a jó hangulatú fotózáshoz.

Emeséék néhány évvel ezelőtt költöztek be új építésű, Budapest határában álló családi házukba, ahol kislányuknak, Livinek egy kellemes hangulatú, élhető szobát szerettek volna kialakítani úgy, hogy mellőzik a szokásos rózsaszínes árnyalatokat. A falszínt illetően a világossárgára esett a választásuk, amely barátságos, napfényes alapot ad a helyiségnek. Kiegészítő színként a zöld több árnyalata is szerepet kapott, így a barátságos szőnyeg mellett a dekorációk egy része is zöldben pompázik. A különböző méretű, korú és színű képkereteket zöld festékspray-vel egységesítették, hogy ezekben „csücsülhessen” a felhalmozott plüssállomány egy része. A falon lógó állatkák, a sárga és a zöld együttese igazi szafarihangulatot áraszt, de ez még nem minden. Az anyuka sok házilag készült, egyedi ötlettel dekorálta a szobát, amelyekhez inspirációt legtöbbször az interneten, külföldi oldalak, blogok nézegetésével szerzett.

Emese kreatív filozófiája szerint egy csináld-magad ötlet megvalósításakor nem kell hűen követni a leírást, és beszerezni minden szükséges anyagot, kelléket, hiszen a sok utánajárás kedvünket szegheti. Ehelyett inkább az otthon fellelhető alapanyagokból gazdálkodva, a hiányzó eszközöket pótolva, helyettesítve álljunk hozzá a megvalósításhoz. Jó példa erre a saját készítésű, a nagy svéd bútoráruház ihletése alapján készült játékkonyha, amely az internet segítségével már a nagyvilágot is bejárta. A filléres alapanyagokból készült kiskonyha megvalósítása – ami egyébként a férj, Tamás érdeme – olyan profi, hogy senki sem mondaná meg róla, hogy nem bolti darabról van szó.

Amiben viszont mindenképpen több mint egy tömeggyártott termék, az az elkészítése körüli izgalom, és a rengeteg szeretet, ami minden részletét áthatja. Ahogyan a játékkonyhán, a szeretetteljes gondoskodás a vidám szoba egészén is érzékelhető, így nem csoda, hogy Livi itt érzi magát a legjobban!

Emese ötletei

A dekorációk a ház körül előforduló és örökölt régi tárgyak felhasználásával készültek. Az aranyozott antik képkeretek közös zöld színre festésével máris meglett az összhang köztük és a gyerekszoba között, az üres keretek pedig remek alkalmat kínáltak a méretes plüssállat-kollekció mókás elhelyezésére. A napsugaras tükör gyerekszobai megfelelője a facsipeszből ragasztott, sárgára mázolt „napocska”. A helyiséget élénkíti, a színárnyalatok megismerését segíti a nagy, színes gombokból összeállított falikép. Varrótudás híján a falon megjelenő betűk kartonpapírból kivágott, a szobában megjelenő textilek maradékaival bevont karakterek. Az ajtóról lelógatott, vastag sárga fonat Rapunzel haját mintázza, és a hajcsatokat rendezi.

Érezte már valaha, hogy jó helyen van? Hogy a békés, nyugodt kikapcsolódáshoz minden feltétel adott? Flashbag babzsákba huppanva biztosan ezt érezzük majd. A babzsák „lelke”, a töltőanyag alátámasztja a testet, tehermentesíti a hátat és a derekat. A külső huzat lehetővé teszi, hogy a kertben vagy a teraszon is használhassuk. A Flashbag élményfotel egyszeruen magával ragad, és nem baj, ha „nem enged”! www.flashbag.hu

a játékkonyha

Emeséék a kedvező árú alapanyagokat a játékkonyha kivitelezéséhez a svéd bútoráruház sérült vagy visszahozott és emiatt leárazott termékei közül válogatták. A filléres forrás remek lelőhelynek bizonyult, így a kiegészítők nagy részét, a sínt, horgokat, fogantyút, a főzőlapot (gumi poháralátétek) is innen szerezték be. A régi vízcsapot bontásból mentették, a mosogató pedig egy tálka. Emese személyes kedvence az öntapadó, elemmel működő világítótest, és a babakonyha oldalára erősített krétatábla, amely egy fekete matt sprayfestékkel több rétegben átfújt furnérlap.

Livi nevének betűi anyagmaradékokból, varrógép és egyéb különleges eszközök nélkül készültek, egy kartonlapra ragasztva.
A játékok, könyvek nagy részét Livi a nyitott polcon találja, de hasznosak az áttetsző műanyag tárolók is, amelyekkel néhány perc alatt rendet lehet teremteni.

A zöld állólámpa, hasonlóan a képkeretekhez, eredetileg szintén más színű volt. Az élénkzöld sprayfestékből viszont a fényforrásra is jutott, így már nem lóg ki a sorból.
„Rapunzel hajfonata” a Grimm-meséből lehet ismerős, ahol a toronyba zárt hercegnőt a megmentésére siető herceg a lány hosszú haján felkapaszkodva szabadítja ki. Livi hajfonata a csatok ideális helye.
Mit mond a szakértő? Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint a kézügyesség, látás, hallás fejlesztése elsőrendű feladat a gyermek életében, első számú eszköze pedig a játék. Játszani már egészen pici korban lehet, és legfőképp az édesanya dolga, hogy játékra tanítsa a gyermeket. A dajkarímek, arcsimogatók, mondókák megnyugtatják a gyermeket, dallamra, ritmusra tanítják, és az anyanyelvet, a legszebbet tanítja. Egy féléves babának jó játékot készíthetünk egy üres flakon és némi „színes víz” (céklalé) segítségével. (A kisbabák a piros színt látják meg először.) Később építőkockákból várat, kastélyt építeni, és e köré mesét fűzni, szellemi munka is. A kirakó és építő játékok elgondolkodtatják a gyerkőcöt, kiélik az alkotóvágyukat. Minden olyan fejlesztő játék, ami szórakoztatja a gyermeket, és az édesanyjával lehet, bizalmi kapcsolatot épít!

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop