Szoba a szabadban

A hosszú tél után alig vártuk, hogy végre kitárhassuk ablakainkat, és bejöjjön a természet a lakásba. Bizony ellustultunk, és a kirándulás helyett már csak kilépést tervezünk. inkább azt szeretjük, ha a natura jön házhoz. Így erkélyeink és teraszaink inkább tűnnek a lakás meghosszabbításának, tele minden földi kényelmet szolgáló kiegészítővel.

 

 

Trendek

 

Szoba a kertben. Ez a legegyszerűbb öszszefoglalása a teraszainkat érintő divathullámnak. Mert a trend afelé tart, hogy úgy vágyunk a szabadba, hogy szívünk szerint mégis magunkkal vinnénk a civilizáció minden vívmányát, a tévétől a hűtőszekrényig, hogy a párnás ágyról már szó se essék.

 

Teraszaink padlóját a rideg kőburkolatok után lassan felváltja a melegebb, lábkímélőbb, és kétségtelenül kényelmesebb fapadló, annak táblásított vagy folyóméterben kapható válfajai. Aki mégsem áldozhat a padlócserére, az is beszerezhet néhány kókuszrost vagy tengerifű szőnyeget, amelyek könnyedén ellenállnak a víznek.

 

A szobaszerűséget erősítik a bútorok is, hiszen az egyszerű ülőalkalmatosságokat felváltják a karfás, pozicionálható, dúsan párnázott karosszékek, fonott fotelek, napozók és kanapék. A fiatalos szelleműek kedvelik a függőágyakat és -fotelokat, ezek állványos vagy fatörzsre szerelhető fajtáit. Kedveltek a növényi alapanyagú puffok és ülőkék, ezek nemritkán igen élénk színekben tarkállanak, kiemelkedve a zöld környezetből. A vízálló egzóták mellett divatosak a valódi kovácsoltvas bútorok, természetesen lágy vonalakkal

 

és kellő mennyiségű párnával.

 

 

Fények, árnyak, vizek

 

A világítási fronton a kültéri lámpák mellett hangulatteremtő lámpások, lampionok, ezernyi színes mécses és a szúnyogriasztásra, vagy pusztán fényteremtésre szolgáló fáklyák derítenek jókedvre.

 

 

Az árnyékolást a hagyományos napellenzők mellett bambuszrolókkal, római rolókkal, színes függönyökkel is pótolhatjuk, de sok esetben elegendő az ablakfólia is. Kert híján létrehozhatunk kis dézsatavakat, hogy közelünkbe kerüljön a víz is, de választhatunk keleti hatású minicsobogót és szökőkutat is, ami ha a tenger

 

moraját nem is, de egy kis patak csörgedezését belecsilingeli a fülünkbe.
Burkolatok
Évek óta nagy a kereslet a betontérkő iránt. Nem igényel különösebb gondozást, hosszú évekig megőrzi minőségét. A természetes anyagok között megjelent a porcelánkerámia, azaz greslap, de vásárolhatunk természetes kő, illetve kőőrlemény felületű burkolólapot is. Mindez kapható fahatású kivitelben is.
A hagyományos égetett tégla divatja változatlanul töretlen. Kerti utakhoz használhatunk antik téglát. A hasított mészkövet esztétikus megjelenése, fagyállósága, könnyű megmunkálhatósága és nagy szilárdsága teszi kedveltté járdák, gépkocsibejárók burkolásakor. A hasított
homokkő fagytűrése, szilárdsága, széles színválasztéka, jó megmunkálhatósága alkalmas arra, hogy díszítő burkolatként is megállja a helyét. Használhatunk még kvarcitot, amelyet a természet gazdag színskálában kínál.
Természetesen egyre elterjedtebbek az egzótákból készülő trópusi fa padlóburkolatok is, így a teak, de megfelelő felületkezeléssel az európai fafajok is kiválóak lehetnek, így a vörösfenyő vagy a duglászfenyő.

Szigetelés és burkolás
Az eredményes teraszburkoláshoz elengedhetetlen, hogy a felület kellően szilárd, száraz, portól és szennyeződéstől mentes legyen. Kizárólag fagyálló, illetve flexibilis ragasztóval dolgozhatunk, ehhez igazodva flexibilis fugázóval.
A teraszburkoló lapok mérete a hőmérséklet hatására változik. A hőtágulásból adódó mozgásokat a fagyálló ragasztó nem képes elviselni, csak a flexibilis. Fugázásra flexibilis hézagkitöltő anyagot használjunk. Kültéri teraszoknál 10-15 négyzetméterenként kell a felületet diletálni.
Ez történhet diletációs profil beépítésével, illetve a diletációs hézag rugalmas tömítőanyaggal való kitöltésével.
A burkolaton esetlegesen keletkező repedéseken bejutó nedvesség is komoly károkat okozhat. Az egyik megoldás, ha a
ragasztóval az aljzatot is és a burkolólap hátoldalát is megkenjük (kétoldalas ragasztás). A másik megoldás a folyékonyágyas ragasztó alkalmazása, amely a speciális műgyanta adalékok miatt hígabb konzisztenciájú, terülésre hajlamos, és 100 százalékos fedettséget biztosít a lapok
hátoldalán.

Az alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Ezt megakadályozni egy alternatív szigetelés beépítésével tudjuk. A szigetelést a burkolás feltételeinek megfelelő aljzatra kell felhordani az előírások szerint, és a bitumenes szigetelésekkel ellentétben közvetlenül ragasztható rá a burkolat. A szigetelés repedésáthidaló képessége 2 mm-es rétegvastagságnál, de a csatlakozószerkezeteknél az élekben várható intenzívebb mozgások áthidalására javasolt hajlaterősítő szalag beépítése.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop