Tervezzünk konyhát…

Ha arra gondolok, hány konyhát láttam már, mennyit olvastam róla vagy terveztem, igen széles palettát látok magam előtt. Ez az egyik legmeghatározóbb pontja a lakásnak, s arrafelé tart, hogy minél emberközpontúbb, testre szabottabb legyen. A tervezésnél meganynyi szempontot kell figyelni. Egyedül vagy családban élünk – Gyakran fogadunk vendégeket, szeretünk-e egyáltalán főzni – Hagyományos magasságok között szeretünk dolgozni, vagy kényelmesebb, ha minden alacsonyabb vagy emeltebb – Bal- vagy jobbkezesek vagyunk – Ne feledjük, a konyha van értünk és nem fordítva.

 

 

ÖTZÓNÁS VIZSGÁLÓDÁS. Tekintsük át a leendő konyhát az úgynevezett ötzónás konyhamodellel.

 

1) Nézzük meg a vásárlási, főzési szokásainkat, hogy meghatározhassuk a raktározás zónáját. Tartós, fagyasztott vagy inkább friss élelmiszerekből szoktunk főzni –

 

2) A tárolás témakörében – edények, kisgépek, tisztítószerek, fűszerek, alapanyagok, étkészletek stb. -, nézzünk körbe, mennyi van belőlük, mit használunk gyakran –

 

3) A mosogatás, szemétgyűjtés területe a mosogató(gép), a vágódeszkás, gyümölcsmosós mosogatók, konyhamalac – van-e ilyen –

 

4) Az előkészítési zónában – vágás, klopfolás, keverés, kisgépek használata, gyúrás stb. – a szokások és a helyigény a meghatározók.

 

5) A sütés-főzés zónájában döntünk arról, hogy milyen típusú ételeket, mennyit, milyen főzőalkalmatosságon és technikával szeretünk elkészíteni.

 

 

LÁTVÁNYELEMEK. Ha csupán átmeneti otthont tervezünk, nem érdemes mindenből a legjobbat választani. Ha azonban hosszú távra tervezünk, a minőség megéri az árát. Ha modern és tartós anyagok felhasználásával képzeljük el a konyhánkat, a munkalap kiválasztásánál nemesacél, hőálló üveg vagy valódi kőfelületben is gondolkodhatunk. Persze a kő nehéz, így a 4-10 cm vastag munkalapnak csupán a felszínéből 1 cm a valódi kő, a többi könynyített szerkezetű megoldás. A munkalap nem csak vastagságában és színében változatos, a mélység is igényeink szerint változtatható, akár 70-75 cm-re.

 

Az önbehúzó fiókvasalat, a becsapódást gátló ajtószerkezet elegáns megoldás. Ha a fiók teljesen kihúzható, az a praktikusság szempontjából jelent sok jó pontot. Bár a fogók lehetnek a dekoráció részei, mégis elgondolkodtató a nyomásra nyíló szekrény és fiók.

 

 

VIZESBLOKK, VILÁGÍTÁS. Ne feledkezzünk meg a klasszikus hűtő-mosogató-tűzhely háromszögről, ezek távolsága sose haladja meg a 2-2 métert, s a kényelmes használathoz lehetőleg egy egyenlő szárú háromszöget zárjanak be. Jobbkezeseknek jobbról balra haladva javasolt az elhelyezés a következők szerint: a hűtő (ahonnan kivesszük), a mosogató (ahol mossuk), a pult (ahol előkészítjük) és a tűzhely (ahol elkészítjük az ételt). (Balkezeseknél a sorrend fordított). A két szekrénysor között 50-60 cm távolságot tartsunk, de ezt igazán az dönti el, hogy milyen magas a háziasszony, s hol verné be a fejét, illetve meddig ér fel a felső szekrényekbe. Ugyancsak megkönynyítheti a munkát, ha a tűzhelyet alacsonyabbra tesszük, mint a pultot, hogy belelássunk a fazékba, és egyszerűbb legyen a kevergetés.

HARMÓNIA. A konyha a lakás harmóniájának része, központi szereplő, státusszimbólum. Ma többnyire egyszerű formavilágú, de lehet klasszikusan elegáns, esetleg hagyományt kedvelő rusztikus, bár nem ritka a drága anyagokkal, élénk színekkel játszó, ám egyszerűen elegáns art deco vagy a vibráló op art. Stílustól függetlenül az anyagok meghatározzák a konyha sorsát. A választott stílus bennünket tükröz, legyen hát velünk harmóniában, hogy jól érezzük benne magunkat.

Öröm a részletekben

BÚTORFRONTOK A legdrágább frontok fából és furnérozott MDF lapból készülnek. Mivel a fa természetes, élő anyag, évek múltán az illesztéseknél megnyílhat, vagy a fa pácolásából adódó színeltérések merülhetnek fel. A selyemfényű lakkoknak hála a bútor évtizedekig nem sárgul be. A felületkezelő anyagok savtartalma meggátolja a baktériumok elszaporodását, de magába zárja a szagokat. AZ MDF lap népszerűsége a stabilitásában és ellenálló képességében rejlik.

A rozsdamentes acél az egyik leghigiénikusabb anyag, többnyire az ipari konyhákat is ezzel szerelik fel. Felülete kényes, de könnyen tisztítható. Elsősorban a jobban igénybe vett területek, mint például a mosogatógép vagy a tűzhely környékét burkoljuk vele. A fémburkolat lehet fényes, matt, sima vagy bordás, perforált vagy pontozott is. A rozsdamentes acélt imitáló laminált lemezt könnyebb tisztán tartani, mint eredetijét. Újdonság, hogy a korábbi keretbetétes megoldások után ma már teljes bútorfrontok készülnek üvegből.

MUNKALAPOK A konyhai munka nagy igénybevételt jelent a munkalapok számára, így annak magas teherbíró képességgel, ütés- és kopásállósággal, a vegyi anyagokkal szembeni ellenállással, illetve jó hő, víz- és nedvességállósággal kell rendelkeznie. A jó munkalap megszakítás nélkül fekszik fel a bútorra, ez nagyobb stabilitást is ad, és könnyen tisztítható. A megszakításokat, toldásokat ott alakítsunk ki, ahol a legkevesebb nedvesség érheti. Ehhez használjunk élzárókat, T idomokat. Máig a legnépszerűbb, legkönnyebben kezelhető és legolcsóbb változat a dekor réteggel borított faforgácslap lekerekített és sarkos változata. Ugyancsak divatosak az utóbbi években a fémek is. A valódi gránitlap drága, de a műgránitok – márvány, gránit, kvarc és kőgranulátum – versenyképesek, hiszen hőállók, nem eresztik át a vizet, kellemes tapintású felületet adnak, ütés- és karcállóak, könnyen tisztíthatók. Az épített konyhák munkafelületét csempével borítják, ez kopásálló, könnyen lemosható és barátságos.

KIEGÉSZÍTÕK A rusztikus konyhák elengedhetetlen kellékei a fa tányértartó polcok, a vörösréz csaptelepek, a fehérre meszelt szagelszívó kürtők, és a felsőszekrények alá szerelt bögreakasztók. A minimalista főzőhelyiségekből nem hiányozhatnak az inox háztartási gépek, a hatalmas teleszkópos csaptelep, a digitális üvegmérleg (akár pultba építve is), az üveg szagelszívó és a felhajtható ajtajú felsőszekrény. A retró munkafelületek színes műanyagból készülnek, a klasszikus stílus pedig ragaszkodik a tömörfához és a réz vagy porcelán fogantyúkhoz. Ez a stílus lopta be a konyhabútor-történelembe a hajlított szekrényfrontokat és a hengeres szekrényformát is.

EXTRÁK Az olyan extra felszerelések naprakésszé tehetik a konyhánkat, mint a konyhamalac, a pultba épített digitális mérleg, a gégecsöves és teleszkópos csaptelepek, a többfunkciós, modulos főzőlapok, vagy az extra alakú kerámia főzőlapok, a szakácskönyvtartók, a mosogató alá ültetett szelektív hulladéktárolók, a speciális tárolórekeszes fiókok, a reling-oszlop rendszer vagy a kihúzható kosárfiókok.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop