Panelfürdő

A panel szó sok emberben pejoratív érzést kelt, holott a panel ma is a legelérhetőbb lakásmegoldás. A ház összefogásával, megfelelő, energiatakarékos beruházásokkal a „panel“ életminőség közelíthető a más építészeti rendszerű lakásokban megszokottéhoz.

 

 

Mivel az iparszerű panelházépítés már jócskán a múlté, elérkezett az ideje a festésen felüli nagyobb felújításoknak. A felújítás legkritikusabb elemei a vizes helyiségek. Jellemzően minden panelben a lakás közös strangjáról indulnak a csövezések, amelyek falon kívül így-úgy eltakarva, de szabadon vezetnek a felhasználási helyre. Másik jellemző adottság az építéskori ostoba takarékosság miatt kitalált közös mosdó-kád-, vagy ahogy a szakmában nevezzük, KMT csaptelep. Legelső feladat ennek felszámolása.

 

Csőrejtés

Nincs mese: a csövek betonba vésése macerás és igen drága megoldás, a csövek elrejtésére szerelőfalakat kell építeni, jellemzően YTONG-ból. Ezzel viszont az amúgy is kis alapterület még kisebb lesz, amelyet csak jó fantáziával és gondos kialakítással lehet élhetővé tenni. Tehát a „projekt“ a rejtett csövezéssel kezdődik. Hogy a cső milyen rendszerű, szabadon választott, de a beépített kis mennyiség miatt ajánlatos a jobb vagy a legjobb minőségűt választani, hiszen nem ez a legnagyobb anyagtétel.

Kád vagy zuhany

Alapkérés: kád vagy zuhanytálca. A válasz családfüggő.
A kád is használható zuhanyozásra, de ehhez megfontolandó egy úgynevezett szettkád beszerzése, amelynek a lefolyóoldala vízszintesen kiképzett, hogy stabilan meg lehessen benne állni, s ha ez a kád kap még egy gyári csúszásmentesítő kiegészítést, garantált a kifogástalan mindennapi használat. A zuhanytálcák méretválasztéka ma már végtelen, léteznek akár kádméretű tálcák is, kérdés, hogy a mosógépnek a fürdőszobában lesz-e a helye.
Többen láthattak már őslakótelepi fürdőszobát, ahol a kád irdatlanul magasra van emelve, úgy kell átmászni a szélén, mint egy palánkon. Ennek oka egy eredendően elrontott lefolyóstrang-kiállás, amelyet túl magasan alakítottak ki. A kádak általában 41-45 cm mélyek, ha a kiállás így marad, a kényelmetlenség nem szűnik meg, sőt, zuhanytálcás átépítéskor a tálcára fel kell lépni. A megoldás egyszerű, le kell vésni a kiállást. Ezt minden jó mester gond nélkül meg tudja csinálni.
A kádak, zuhanytálcák anyaga acél vagy műanyag, mindkét megoldásnak megvan a maga „szurkolótábora“. De érdemes alaposan összevetni az előnyöket és a hátrányokat – az áron kívül. Végül is ezek a fürdőszobai berendezések a legnehezebben cserélhetők, vagyis a masszív stabilitás, a tartósság, az esetleg fellépő hőtágulás stb. is befolyásoló tényező. Amennyiben viszont zuhanykabin is lesz, fontos szabály, hogy az árak többé-kevésbé értékarányosak, vagyis az olcsó kabinok garantáltan „egyszer használatosak“.

Ötletek melegre

A panelfürdőszoba fűtése legcélszerűbben törülközőszárító radiátorral oldható meg, de létezik a piacon kádelőlap-radiátor is. Ilyenkor nem kell a kádat befalazni, az a falhoz erősítve megáll a saját lábán is, a radiátor pedig egyúttal a kád takaró előlapja is.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop