A gardróbszoba – nem luxus

Sokáig azt gondoltuk, hogy luxus, pedig nem a mérete, hanem átgondoltsága teszi azzá, így akár egy panellakásban is kialakíthatjuk a gardróbot.

 

 

A gardrób kerülhet egy tusoló helyére, ha az mégsem olyan kihasználtságú, mint gondoltuk. Kialakíthatjuk egy ablaktalan kamrahelyiségben, de egy ventilátorral akkor is szellőztessük. Lehet a közlekedők oldalában, vagy a hálószobában faltól-falig szekrényekben, ilyenkor tolóajtót tegyünk rá, hogy helyet spóroljunk. Az álommegoldás persze az, ha külön gardróbszobát tudunk kialakítani, ekkor felesleges a szekrényekre ajtót szereltetni, így azonnal átlátható a komplett ruhatárunk, amint belépünk.

 

Csak polcok és oldalfal

Sokat spórolhatunk azzal, ha a „szekrényeknek“ csak polcai és oldalai vannak, az aljuk pedig a parketta, a tetejük a mennyezet, és a hátfaluk a fal, így tulajdonképpen csak a szereléshez minimálisan szükséges oldalakat, polcokat és akasztórudakat kell megvásárolnunk. Barkácsáruházakban kapunk készen élvédőzött polcokat különféle méretben és színben, de a legolcsóbb megoldás, ha egy lapszabászatban a magunk kívánta méretekre vágatjuk a nekünk tetsző színű és mintázatú bútorlapokat, asztalosipari vagy barkácsboltban megvesszük a polctartókat és az akasztórudakat, s ha igényünk van rá, a fiókvasalatokat. A fiókot amúgy könnyedén kiválthatjuk különböző dobozokkal, vagy rattankosarakkal is. Ezeket egyszerűen cserélhetjük vagy átrendezhetjük ha úgy tetszik, a fehérneműknek, zokniknak, sapkáknak, sálaknak, öveknek és pl. cipőtisztító kellékeknek kiváló tárhelyet adnak. Okos dolog, ha ezeket előbb szerezzük be – mint készre tervezzük a rendszert -, és akkor pontosan akkora polcokat szabathatunk, amiben elférnek, hogy szebb legyen az összhatás.

Mélység, magasság

Célszerű a férfi és női, valamint a gyerekholmikat elkülönítve tárolni, és a magunk ruháin belül is katalogizálva elhelyezni a dolgokat. A gardróbok átlagmélysége 60 cm, hiszen egy vállfán lógó ruha ennyi helyet igényel, hogy gyűrődésmentesen lóghasson. A padlótól kb. 180 cm magasan helyezzünk el akasztórudat a télikabátoknak, ill. a hosszú, alkalmi ruháknak. Ezeket az ünnepi és téli holmikat használaton kívül belehúzhatjuk ruhazsákba, hogy ne koszolódjanak. Az akasztórúd fölött maradó helyet még bepolcozhatjuk, ha mennyezetig ér a szekrény.
Az ingek, blúzok és nadrágok magassági helyigénye kb.100 cm, így a teljes belmagasságnál 100 és 205 cm-re elhelyezhetünk 1-1 akasztórudat, amin kényelmesen és átláthatóan lógnak a vasalt felsőneműk egymás fölött, s itt szintén marad még tér, hogy a fölül maradó helyre bekerüljön egy polc. Az ingsor szélére tehetünk kihajtható nyakkendőtartó rudat. A fölső akasztón tárolt holmik eléréséhez szereltethetünk ruhaliftet, ami egy oldalsó kar segítségével lejjebb hozza nekünk a ruhákat, de ennek olyan ára van, amit nem feltétlen szolgál meg, hiszen elég egy évben egyszer kicserélni a téli-nyári ruhákat, és máris nem kell felmásznunk egyes holmikért.
A pulóverek és hajtogatva tárolt pólók, trikók is 60 cm mély helyet kapnak, de a polcok szélessége – 2 oszlopnyi öszszehajtott ruha szélessége – kb. 80 cm legyen, magassága azonban ne haladja meg a 60 cm-t, mert leborul a ruhakupacunk. Itt a legegyszerűbb színek szerint rendezni a dolgokat, persze külön a nyáriakat és télieket, az épp használtakat középen és alul, a másik szezonbelieket fölül.

Cipők, kiegészítők

A kiegészítőknek és fehérneműknek szánjunk egy függőleges oszlopot. A fölösleges hajlongást elkerülendő, derékmagasságba kerüljenek a mindennap használt dolgok.
A cipőket elhelyezhetjük a szekrény alsó részében, ha oda tervezünk egy kb. 20 cm magas polcot a szandáloknak, lapos sarkú és félcipőknek, de akkor is kell egy magasabb oszlop a csizmáknak és bakancsoknak, így ideálisabb, ha a cipőink halmaza is függőlegesen helyezkedik el, úgy berendezve, hogy középen és alul legyenek a szezonális lábbelik, s felülre, akár dobozolva kerüljenek az épp nem használt darabok. Ehhez ismernünk kell cipőkészletünket, azaz, hogy mennyi magas és mennyi alacsony polcközt kell hagynunk, hogy mindegyik elférjen anélkül, hogy tönkremenne, megtörne, elhajlana.
A gadrób felső polcain sorakozhatnak a tartalék ágyneműk és huzataik, a vasalni- vagy varrnivalók, célszerűen átlátszó dobozokban, hogy ne kelljen mindet levenni ahhoz, hogy megtaláljuk, amit keresünk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop