Polgári erények, polgári enteriőrök

Újonnan induló sorozatunk válogatásokat ad a KREA Művészeti Iskola lakberendező és enteriőrtervező szakos hallgatóinak munkáiból. A hallgatóknak egy nagypolgári lakásban kellett lakóteret és otthoni ügyvédi irodát kialakítani, az art-decora koncentrálva.

 

 

Napjainkban ismét nagy az igény a polgári enteriőrök újraértelmezésére, különösen a nagyvárosokban, ahol egyre gyakoribb a nagypolgári lakások felújítása, korszerűsítése.

 

A kortárs eklektika közkedvelt iránya, hogy az art-decót és a szecessziót kortárs minimál stílussal keverje.

 

Egy II. éves hallgató által készített kollázson már első látásra átsüt a kor egyik jellegzetes színharmóniája: a vörös, az arany, a fekete és a csontszín. Az általuk sugárzott erő és elegancia az organikus és geometrikus mintavilág sajátos keveredésében ölt testet. Pontos stílusismeret és a vizuális kultúrában való jártasság szükséges ahhoz, hogy a kortárs minimál világ hogyan képes kapcsolódni az art-deco bútorokhoz, a tapéták vagy textilek motívumaihoz.

 

Először is ismernünk kell az anyagok tulajdonságait. Nem mindegy, hogy a szóban forgó enteriőrben fényes, vagy matt, puha, bolyhos, vagy éppen feszes és sima felületek jelennek meg, és az sem mindegy, hogy milyenek a felületek arányai. Mindezek jelenlétét gyakran csak összhatásként érzékeljük, pedig a belső tér használatát és az abban jelenlévő komfortérzetet is jelentősen befolyásolják.

 

Feltűnik az a klasszikus art-deco tapéta, amely függőlegesen sávos kompozícióját cikk-cakk minták törik meg. Játékos motívumrendszere ezúttal főszerepet kapott a minimál terekben. Míg egy korabeli enteriőrben csupán egyetlen látványelem volt, most kiemelik a tiszta vonalú kortárs dizájnbútorok.

 

A színek fény-árnyék kontrasztja – legyen az a bordó, fehér, sötétbarna vagy fekete-fehér összeállítás – ritmikusan tagolja a teret, és kiemel bizonyos tárgyakat. Tanulás és jókora tapasztalat kell ahhoz, hogy a tervező pontosan azt a metrumot játssza, ami egy korabeli és egy mai tárgy együttesét képes harmonikusan összekapcsolni.
A hallgatók munkáin érdemes megfigyelni, hogy milyen arányban oldják a lazán odavetett állatbőrök organikus mintázatai a berendezés elemeinek pontosan szerkesztett geometriáját.
A teríték fontos látványeleme az ebédlőnek, amely nemcsak funkcionál, hanem dekorál is. A sötét tónusú, ovális asztalon domináns a II. éves hallgató által tervezett hosszú, keskeny futó. Az art-deco figurális motívumának átírásával kialakított kompozíció lüktető ritmusa nyugalmat ébreszt. A zebra mintás fekete-fehér hullámrendszer nemcsak az evőeszközök nyelén, de a tányéralátéteken is ismétlődik.
A különböző anyagokon és struktúrákon, változatos felületű tárgyakon más és más a fény megjelenítése, aminek igen nagy szerepe van az atmoszféra megteremtésében.
A tervlapok, a műszaki rajz, a szín- és anyagkonszignációs tervek és a látványrajzok együttesen értelmezik a megvalósítandó belső tereket és berendezésüket.
Természetesen minden tervezési feladat tükrözi a tervező személyiségét és a megrendelő igényeit, ettől válik minden enteriőr egyedivé. A mellékelt illusztrációk több hallgató teljes tervdokumentációjának egy-egy kiemelt darabját mutatják be.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop