Nappali kontra étkező

Hol legyen az étkező – A nappaliban – Vagy mégsem – Szabó Otília, a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió lakberendezője szerint a kérdésre nem lehet általános érvényű választ adni. A tervezés egyik legfontosabb alapköve az egyéni igények figyelembevétele.

 

 

Amikor építkezésbe kezdünk, eleinte úgy érezzük, tele vagyunk ötletekkel, gondolatokkal. Biztosak vagyunk abban, hogy meg tudjuk fogalmazni igényeinket, és néhány magazin vagy könyv átlapozása után bátran várjuk az építész vagy a kivitelező kérdéseit. Ám hamar kiderül, hogy könnyű elveszni a részletekben, sőt, egyáltalán nem egyszerű feladat kitalálni pontosan, hogy melyik funkció hová kerüljön a lakásban. A magazinok stíluskínálata pedig olyan csábító, hogy nehéz dönteni, melyik is illene hozzánk igazán. Legtöbbünkben ilyenkor fogalmazódik meg az igény belsőépítész, lakberendező bevonására, hiszen ha egészségünket, gyermekeinket, frizuránkat is szakemberre bízzuk, miért pont a lakásunkkal tennénk kivételt.

 

 

Berendezési terv, az alapoktól
A rajzokon szereplő családi ház tulajdonosa időben ismerte fel, hogy egyedül nehezen oldja meg belsőépítészettel és lakberendezéssel kapcsolatos gondjait. Amikor megkeresett, még csak tervezőasztalon létezett a ház. Ez a lehető legjobb időpont volt, hiszen a válaszfalakon és a ház funkcionális felosztásán még könnyen változtathattunk.
Az alaprajzi szintű tervezés nagyon fontos része munkánknak. Talán kevésbé látványos és terjedelmes, mint a későbbi tervcsomag, ám nagyon sok lényegi kérdésben ekkor születik döntés. A lakás funkcionális felosztása korántsem magától értetődő, hiszen nem egyformán éljük hétköznapjainkat. Van, aki kedveli a nagy, egybenyitott tereket, és szívesen főz és étkezik a nappalival közös térben. De olyan is van, aki a világért sem tenné a konyhát a nappali közelébe. Hasonlóképpen különbözhetnek az igények a hálószoba és a fürdő elhelyezkedését illetően, és a sor itt nem ér véget.
A méretarányos alaprajz minden igényt figyelembe vevő átgondolása a vázlattervek segítségével történik, amelyek megkönnyítik a kommunikációt a tervező és a megbízó között. Segítségével könnyebben dönthetünk arról, hogy mi áll a legközelebb szívünkhöz, mintha csak beszélgetnénk róla. Az itt bemutatott alaprajz már a vázlattervek alapos kiértékelése után készült, összegyűjtve mindazokat az ötleteket és lehetőségeket, amelyek a vázlatokból a leginkább tetszettek a megrendelőnek. Az így kialakuló terv a „berendezési terv”, amely minden további tervezés alapját képezi.

Az elképzelés
Megbízóm elképzeléseihez az a változat állt legközelebb, amikor a konyha a nappalitól ajtóval elzárható, az étkező pedig a nappalival egy légtérben, de attól látványában kissé szeparáltan helyezkedik el. Az építészeti adottságok kedvezőek ehhez az elrendezéshez, kényelmes, társaság fogadására is alkalmas nappalit és étkezőt sikerült kialakítani.

Stílus, szín és hangulat
Az alaprajz kialakulása után következik a helyiség stílusának, színeinek, hangulatának a tervezése. Mivel e fogalmak körülírása szavakkal nehezebb, mint képekkel, ezért egy hangulati kollázst készítettem. A képen nem a leendő tervezett berendezési tárgyak szerepelnek, hanem amelyek színvilágukban, stílusukban közel állnak ahhoz, amit szeretnénk megvalósítani. Ha ebben egyetértünk a megbízóval, akkor a részletek tervezése és a bútorok, kiegészítők kiválasztása már könnyebb feladat.

Látvány- és metszeti terv
A részletek tervezése több rajzot igényel. Közöttük megtalálható a megbízó számára könnyen értelmezhető látványterv, és a kicsit speciálisabb metszeti vagy falnézeti terv. A speciális tervek a kivitelezők számára is tartalmaznak információkat. Ezek alapján készíti el az asztalos, a burkoló, a gipszkartonos-kőműves és a villanyszerelő is az adott belsőépítészeti elemet, vagy bútort. A látványterv a megbízó számára jeleníti meg a közösen megálmodott tereket, térkapcsolatokat, amelyet számítógéppel is lehet készíteni. A megbízó számára fontos különbség nincs a kézi és a gépi megjelenítés között, magam mégis a kézi munkát kedvelem, mert személyre szabottabb és részletgazdagabb a ceruzával és ecsettel készült kép.
Ideális esetben akkor kezdődik a kivitelezés, amikor minden terv elkészült. Tapasztalataim szerint ekkor még apróbb változtatások előfordulnak, például másfajta tapéta vagy egy másik lámpatest mellett döntünk, esetleg új színe lesz a kanapénak, de új rajzokra már nincs szükség. A lényeg, hogy a tervezővel megbeszéljük a változásokat.

Nevjegy
Szabó Otília lakberendező, stylist
Természettudományi diplomája után 2000-ben végezte el a Junior Art Center lakberendező kurzusát. Ugyanebben az évben alapította meg kolléganőivel – Szentesi Nórával és Uhrin Andreával – a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdiót. 2001-ben végzett a Tér és Rend magazin stylist tanfolyamán, és azóta dolgozik stylistként különböző magazinoknak. A lakberendezői tervezés mellett a kivitelezésben is járatos, ügyfelei között magánszemélyeken kívül cégek, vendéglátóhelyek is megtalálhatók.
Fontosnak tartja, hogy a pályakezdő lakberendezők is kellő tapasztalattal rendelkezzenek, ezért cégük lakberendezési gyakorlati kurzust szervez számukra. Munkájában a racionalitás és a dizájn harmonikus arányát keresi, hogy a végeredmény egyszerre lehessen élhető és esztétikus.

Tel.: 20/480 5312
E-mail: oti@flatart.hu
Honlap: www.flatart.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop