Nappali a télikertben

Nappali a télikertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Zámborszky Éva lakberendezőt egy kedves, kedélyes, de kicsinek bizonyuló családi ház lakói keresték meg: baráti összejöveteleikhez szűknek bizonyult a ház, és a nagy kert egyre gyarapodó növényeinek téli tárolására sem ideális a kisablakos pince. Mindez arra inspirálta a lakókat, hogy bővítsék a házat egy tágas télikerttel.

 

 

A sokáig élvezhető, szép és praktikus télikertet érdemes alaposan átgondolni, és gondosan megtervezni. E télikert esetében is végiggondoltuk az alábbiakat, nemcsak azért, mert önmagában sem kis beruházás, hanem hogy ünnep legyen minden ott töltött perc.

 

 

BURKOLAT. Jót tesz a térnek, ha játszunk a lapokkal. Lehet ugyanannak a lapnak kisebb-nagyobb változatait variálni. Színei lehetőleg legyenek semlegesek, hagyjuk érvényesülni a növények és a kert színeit. Ha különleges látványra vágyunk, annak megtervezését jobb szakemberre bízni, mert a sokféle különböző elemet harmonikus egésszé komponálni - a fantázián kívül - speciális tudást is feltételez. Érdekessé tehetjük a teret, ha hangsúlyozunk egy funkciót - itt például az ülőgarnitúrával berendezett részletet eltérő színű burkolattal emeltük ki. Magától értetődik, hogy csúszásmentes, de nem „rücskös”, könnyen takarítható lap az ideális megoldás.

 

 

TIPP

 

A fehér, csillogó vagy világos járólapok a napsütésben kápráztatják a szemet, ezért sötétebb tónusokat és selyemfényű vagy matt felületeket vásároljunk. Legjobbak a kemény gres vagy gránit lapok, a mázas agyag könnyen sérül. A széles fuga könnyen piszkolódik, ha mégis így burkoltatunk, legalább víztaszító anyagból legyen (és természetesen fagyálló - az alatta lévő ragasztó is -, hogy jól bírják a hőingadozást).

 


ÁRNYÉKOLÁS. Többféle anyagból készülhet, fő, hogy színei és textúrája passzoljon a berendezéshez. Ha megtehetjük, motoros mozgatószerkezetet alkalmazzunk, lehetőség szerint automatizálva a nap járásának megfelelően.

TÁROLÁS. A növényápolás szerszámait, anyagait, télen pedig a gumókat, virágtöveket jól szellőző, rácsbetétes/matt üvegajtós (esetleg nyitott tetejű vagy mutatós mintájú dróthálós) szekrényekben is tarthatjuk, hogy elkerüljék a nedvesedést, és a növények valamennyi fényhez is jussanak.

BÚTORZAT. A legoptimálisabb, ha kerti bútort választunk, amelynek nem árt a napfény és pára, és könnyen tisztán tartható. A párnákat, esetleg az asztalterítőket is ilyen szempontok szerint válasszuk ki. Mivel a lakáshoz tartozó térről beszélünk, a bútorok is inkább fából és más természetes anyagokból legyenek. Ha mégis a műanyag mellett döntünk, húzzunk rá pamuthuzatot, amelyet akár évszakonként is cserélgethetünk.

TIPP
Képzeljük el a karácsonyt a télikertben - a fa jobban érzi magát, ha elég helyünk van a számára, és az ünnepi hangulatot a csillagok fénye csak fokozza.

VILÁGÍTÁS. A télikert szerkezetétől függően akár a gerendákról is belógathatunk általános világítást adó, odaillő csillárt, akár fénytömlőkkel vagy fényfüzérekkel is körberajzolhatjuk a kontúrokat. A rejtett fények, gyertyák, lampionok igazi kerti hangulatot teremtenek.

TIPP
A szép növényeket alulról, hátulról megvilágítva igazi drámai hatásokat érhetünk el.

DEKORÁCIÓ. Legyen a télikertnek is stílusa, kissé hasonlítson a lakáséhoz, így harmóniát teremtünk a kettő között, szerves egésszé olvasztva össze a tereket.
Nyáron kivihetjük a madárkalitkát, így csicsergő kedvencünk is közelebb kerül a természethez. Persze gondosan válasszuk meg a helyét, állandó félárnyékba kerüljön. Egy míves, ízléses kalitka kellemes látványt nyújt. Télikertbe szőnyeg - Igen, például szizál vagy gyékény. Kedves agyagszobrocskákkal, drótvázra futtatott növényekkel, szép virágcserepekkel, mutatós dézsákkal is dekorálhatunk. Jobb, ha kevés, de hangsúlyos elemet alkalmazunk, melyek vonzzák a tekintetet, de nem tolakodóak. A jobb virágboltokban rengeteg ötletet gyűjthetünk.
Nincsen (téli)kert víz nélkül, ezért akár egyszerű csobogót, akár akváriumot is elhelyezünk benne.

TIPP
Időnként átcsoportosíthatjuk a dekorációkat, növényeket, ha nincs elég türelmünk vagy pénzünk újak után szaladgálni. Az átrendezéssel gyakran egészen új látványt teremthetünk a télikertben.

Ha van elég helyünk, a télikertben kint is alhatunk, amikor a hőmérséklet ezt megengedi. Egymásra rakható székekkel könnyű helyet csinálnunk a nyugágynak, lábon álló függőágynak.
Mi lehet annál varázslatosabb, mint a csillagokat bámulva elaludni a szeretett növények között, és aranyat lelni a kelő nap fényében. Ilyenkor télen, a hűvös, borús nappalokon különösen jólesik erről ábrándozni. Ha most elkezdünk tervezni, az álomból valósággá is válik a télikert.

Névjegy
Zámborszky Éva okleveles lakberendező már tanulmányai idején is arra koncentrált, hogy egészséges embereknek és fogyatékkal élőknek egyaránt ideálisan használható, szép lakókörnyezetet teremtsen. Kerüli a sablonos, bevált módszereket, és minden nehézsége ellenére élvezi a kivitelezésben való közreműködést. E munkában remek csapatra támaszkodik, akik megvalósítják a terveit, hozzátéve saját szaktudásukat. Kitűnő nyelvtudása miatt külföldiek megbízásának is eleget tud tenni.
Elérhetőségek:
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 29/ 517 040, 70/451 7574 20/ 968 8175


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}