Indul a levendulaszezon

A levendula napjaink sztárja, finom illatán túl felfedezte a konyha is, kékes virágja számtalan finomság forrása. A levendulavirágzás szezonjában összeszedtünk néhány fontosabb tudnivaló, ha otthon a kertben vagy akár a teraszon virágzik egy-két bokornyi. Mikor „arassunk”, hogy szép színű, illatozó csokrot köthessünk belőle, hogyan formázzuk szép kerek bokorrá?

indulalevendulaszezon 720

A levendula a száraz, napos helyet szereti, kártevői nincsenek, permetezésére sincs szüksége, kertben a természetes csapadék is elegendő, de teraszokon és balkonokon csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg, és ott rendszeres öntözést is igényel. A levendula szép lila virágú bokrai rendszeres gondozás és metszés mellett 20-25 évig is elélnek, kertben célszerű rózsabokor mellé ültetni, mert távol tartja a kártevőket.

indulalevendulaszezon 1
Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor kell levágni a virágokat, amikor az első két virág kinyílt, és a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok lepotyognak, ezeket szárítás után ételbe, italba vagy potpourri-ban használhatjuk fel. A levágott szárakból készített csokrot szorosan kössük össze, fejjel lefelé lógatva szárítsuk meg fedett teraszon vagy lakásban, száraz melegben egy hét szükséges hozzá ( arra számítsunk, hogy közben potyog a virágja). A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot legalább a kétharmadára, de akár a felére is. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot hoz minden évben. Ha sövényt szeretnénk kialakítani, a tövek közti távolság maximum 50 cm legyen, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80-100 cm-re távolságra ültessük egymástól. Ha az elnyílt virágokat időben levágjuk, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk.

indulalevendulaszezon 2
A bokor első három évében kell odafigyelni a metszésre, később már csak gömbre kell nyírni. A fás szárba soha ne vágjunk bele, erős metszés esetén is jó 5 cm távolságot tartsunk el, és kopaszra se vágjuk a növényt, levélzete híján elpusztulhat. Ha magunk nevelünk bokrokat, amikor elérik a 12-15 centimétert, 8-10 centiméterre csípjük vissza, ezt a második évben is ismételjük meg, így lesz levendulánk dús, szétágazó bokor.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop