Csok és lakásáfa

Dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma a Családi Otthonteremtési Kedvezmény iránt. A benyújtott kérelmek száma az év első felében meghaladta az 50 ezret, a támogatási összeg pedig a 136 milliárd forintot. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg, a kormányzat pedig vizsgálja a csok további könnyítésének és az újépítésű lakások adásvételét érintő kedvezményes áfakulcs meghosszabbításának lehetőségét is.

csokeslakasafa 720

Az otthonteremtési kedvezmény bevezetésének kettős célja volt: egyrészt demográfiai, másrészt gazdasági, utóbbi cél két irányban bontható tovább. Rövidtávon azt várták, hogy a csok segíti a gazdasági növekedést az építőipar felfutásával, a beruházásokon keresztül, hosszútávon pedig a demográfiai változás által hat, azaz további munkaerő jelenik meg, emelkedhet a foglalkoztatottság.
A kormányzat a különadókból befolyó 500 milliárd forint döntő részét fordítja a családok támogatására, idén 211, jövőre 236 milliárd forint áll rendelkezésre családtámogatásra.
Jelenleg zajlik a CSOK teljes körű felülvizsgálata, szakmai egyeztetések folynak arról, milyen területeken kell hozzányúlni a rendszerhez annak érdekében, hogy a családpolitikai kedvezmény még szélesebb kör számára elérhetővé váljon, illetve a CSOK továbbra is elláthassa gazdaságélénkítő szerepét. Ennek kapcsán vizsgálják a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcs igénybevételének 2019 utáni időszakra szóló meghosszabbítását, és azt is, hogy eltöröljék-e a CSOK igénylésénél a 40 éves korhatárt. A szakmai vélemények összegzése, azok hatásainak egymással való összevetése után alakul majd ki az a reformcsomag, amelyről a kormány a későbbiekben dönt, bízva abban, hogy az otthonteremtési programban jelenleg tapasztalt dinamika a jövőben is megmarad.

Forrás: MTI

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop