Jelzálog alapon kötetlenül?

Komolyabb kölcsönt nem csak lakáshitelként, hanem szabad felhasználású kölcsönként is föl lehet venni, nem kell hozzá más, mint hitelképesség, és megfelelő ingatlanfedezet. Megnéztük, hogy ez esetben milyen lehetőségeink vannak az egyes bankoknál.

 

Bár az ingatlan fedezetű, szabad felhasználású hitelek teljes hiteldíj mutatója rendszerint magasabb, mint a lakásvásárlási hiteleké, érdemes ezen a fronton is körülnézni, ugyanis az ilyen típusú kölcsönöket ugyanúgy szabadon felhasználhatjuk, mint a személyi hiteleket, ám kamat tekintetében az előbbiekkel szinte biztosan jobban járunk, mint az utóbbiakkal. Ami pedig a kondíciókat illeti, az ingatlan fedezetű, szabad felhasználású kölcsönök feltételei még bankonként is elég széles skálán mozognak. Jól mutatja ezt az, hogy például az UniCredit Banknál szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a felvehető hitelösszeg nagysága 1 és 40 millió forint között mozog, a futamidő pedig 2 és 25 év között változhat. A kölcsön THM-e, azaz, teljes hiteldíj mutatója a futamidőtől és a pár 10 ezer forintos induló költségek, valamint a 30–150 ezer forintos folyósítási jutalék vállalásától vagy nem vállalásától függően – lévén van induló költségek nélküli konstrukció is – 10,78 és 12,68 százalék között ingadozhat. Hasonlóan széles a skála az MKB Banknál is, ahol a szabad felhasználású hitelek futamideje maximum 30 év lehet, THM-ük pedig 12,61 és 13,7 százalék között alakulhat – bár ha lakáshitel kiváltására szánják azokat, akkor a mutató 9,92 százalékig is csökkenhet.

Típusra szabva

A Budapest Banknak szintén többféle szabad felhasználású jelzáloghitele van – közös bennük, hogy futamidejük 30 évig, összegük pedig 2-től 60 millió forintig terjedhet. Van köztük olyan, amely szó szerint bármilyen célra felvehető, és olyan is, amely kifejezetten adósságrendezésre szolgál. Ezzel az úgynevezett adósságrendező kölcsönnel az ügyfelek meglévő banki tartozásaikat, hiteleiket cserélhetik le egyetlen hitelre, úgy, hogy közben akár havi terheik is csökkenhetnek, és a kiváltandó tartozások összegén felül plusz szabadon felhasználható hitelösszeget is igényelhetnek. Létezik náluk emellett lakásfelújító jelzálogkölcsön, és olyan jelzáloghitel is, amely bármilyen, nem építésiengedély-köteles felújítási munkálat munka- vagy anyagköltségének megfizetéséhez igényelhető. A THM tekintetében az előbbi hitelek közt nincs különbség: ez a mutató minden szabad felhasználású hitel esetében 11,52 százalékos. Az FHB Bank a Budapest Bankhoz hasonlóan ugyancsak 30 évben határozta meg a szabad felhasználású hitelek maximális futamidejét, ezek THM-e pedig 11,6 és 12,42 százalék között mozog.

Hiteles változatok

Az Erste Bank esetében a THM-ek 11,09 és 11,37 százalék között alakulnak, a futamidő viszont az UniCredit Bankhoz hasonlóan maximum csak 25 év lehet. Hasonló a helyzet a CIB Banknál, ahol a szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitel minimális összege 500 ezer forint, futamideje pedig 25 évig terjedhet. E kölcsönök THM-e forint alapon 16,89 százalék, euró alapon pedig 10,85 százalék. Az OTP Banknál már más a helyzet, ott a forint alapú szabad felhasználású jelzáloghitelének THM-e alakul 10,48 és 13,19 százalék között, euró alapon pedig nincs ilyen jellegű kölcsönük. A 25 éves maximális futamidő a Raiffeisen Banknál is bebetonozta magát, a hitelösszeg nagysága pedig 10,84 százalékos THM mellett 500 ezer forinttól 30 millió forintig terjed. A K&H Bank forint alapú szabad felhasználású jelzáloghiteleinek maximális futamideje szintén 25 év, THM-e pedig 11 és 15,5 százalékig változhat, attól függően, hogy pontosan mely termékről van szó.

Fedezetes kérdések

Nem csak a szabad felhasználású hitelek kondíciói változnak bankonként, hanem az is, hogy a pénzintézetek milyen ingatlant fogadnak el a kölcsön fedezeteként. Az UniCredit Bank fedezetként például kizárólag önállóan forgalomképes ingatlant fogad el. Ugyanez a helyzet az MKB Banknál, amely szintén csak önállóan is forgalomképes, magánszemély tulajdonában lévő belterületi lakóingatlanokat, illetve külterületi, de nem mezőgazdasági célú ingatlanokat és tanyákat, valamint építés alatt lévő lakásokat és házat, valamint építési telkeket, üdülőket, irodákat, kereskedelmi üzlethelyiséget fogad el fedezetként.
A Budapest Bank és a CIB Bank szintén önállóan forgalomképes lakás, családi ház, üdülő, nyaraló, valamint közművesített építési telkek esetén nyújt szabad felhasználású hitelt, bár a CIB a garázsokat is beveszi ebbe a körbe. Az FHB Banknál még ennél is szélesebb a kör: náluk a lakóingatlanok, üdülők és építési telkek és kereskedelmi ingatlanok és irodák mellett garázsokat, sőt termőföldet is elfogad a szabad felhasználású hitelek fedezetéül. Nem így az Erste Bank, amelynél a fedezet csak lakóingatlan lehet. A Raiffeisennél sem túl széles a kör, náluk a lakóingatlanok mellett a nyaralók kerülnek be a körbe. A K&H Banknál ugyancsak szűkítettek a lehetőségek: esetükben fedezetként a lakóingatlanok jöhetnek szóba, valamint azokhoz kapcsolva a garázsok.

Startra készen

A szabad felhasználású hiteleknél bankonként változik a folyósításkor fizetendő díjak összege is. A Raiffeisen Bank a szeptember 30-ig beadott hiteligénylések esetén például elengedi a hitelbírálati díjat, átvállalja az értékbecslés díját, valamint a közjegyzői okirat díját is visszatéríti legfeljebb 40 ezer forint értékben. Hasonló akciója az MKB Banknak is van, náluk nincs például hiteligénylési díj, ügyintézési díj és szerződéskötési díj, feltéve, hogy az ügyfél vállalja, hogy jövedelmét a banknál vezetett számlájára utaltatja. Részben induló költségektől mentes konstrukciót az UniCredit Bank is kínál, ahogyan az FHB Banknál is van ilyen opció. Esetükben a bank visszatéríti az ingatlan értékbecslésének díját, és a folyósítási jutalék felét is elengedi. Szeptember elején a K&H Bank is előrukkolt olyan kampánnyal, melynek keretében számos díjat átvállal az ügyfelektől.

Extrákkal domboríthatnak

Vannak olyan szabad felhasználású konstrukciók is, amelyeknél a bankok egészen egyedi feltételekkel rukkoltak elő. Ilyen például az, hogy például az UniCredit Banknál az ügyfelek választása szerint 1, 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódussal igényelhető a szabad felhasználású jelzáloghitel, ami egyben azt is jelenti, hogy a törlesztőrészlet nagysága 1, 3, 5 vagy akár 10 évre is rögzíthető. Hasonlóan egyedi ajánlat az is, hogy az FHB Banknak van olyan rugalmas kölcsöne, amelynél akár a futamidő első 3 évében – persze a bank által megadott maximális és minimális kereten belül – az ügyfél választhatja meg havi törlesztőrészlete nagyságát.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop