Energiatanúsítvány: 2012-től kötelező!

2012. január elsejétől minden magánépületre kötelező lesz az energiatanúsítvány, feltéve, ha adásvétel vagy bérleti szerződés tárgyát képezi. De mi is ez az oly sokat emlegetett energiapasszus? Kérdéseinkre dr. Pataki Szabolccsal, az Energiatanúsító Központ vezetőjével kerestük a választ.

 

energia

 

Az épületek energiatanúsításáról két, uniós jogharmonizációt szolgáló jogszabály rendelkezik: a 7/2006. TNM rendelet „Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról”, valamint a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet „Az energetikai jellemzők tanúsításáról”, végrehajtási rendeletek azonban mind a mai napig nem láttak napvilágot.

Előírták ugyan, hogy 2009. január elsejét követően nem szerezheti meg az épület a jogerős használatbavételi engedélyt, amíg az építtető az energiatanúsítványt nem készítteti el, az ellenőrzésről azonban elfelejtettek gondoskodni.

Mit is tanúsít pontosan?

Azt, hogy az épület energiafelhasználása milyen hatékonyságú, azaz a betáplált energiából mennyi hasznosul. Minden új háznak van engedélyezési terve (engterv), ill. rendelkezik gépészeti, elektromos tervekkel, kiviteli részlettervekkel és konszignációval is. Alapvetően ezen műszaki paraméterek alapján készül el az energiatanúsítvány, a tanúsító mérnök megállapítja, hogy az adottépület milyen energetikai besorolási osztályba kerül. Ehhez elengedhetetlenül fontos a felelős műszaki vezetői nyilatkozat, amely azt tanúsítja, hogy a ház valóban az adott terveknek megfelelő módon készült-e el.

Régebbi épületek esetén már nehezebb a helyzet. Pedig itt is szükség lehet tanúsítványra, pl. ha felújítási pályázatot adunk be. Ilyenkor a vizsgálatot többnyire kétszer is el kell végezni, egyszer a felújítás előtt, egyszer pedig utána, hogy láthatóvá váljon, a munka elérte-e a kívánt eredményt. A 70-es, 80-as években épült házaknál jellemzően nincs meg a felelős műszaki vezetői nyilatkozat. Ilyen esetben a mérnök a helyszínen méri fel az épületet (lézeres távmérővel, falhőmérővel, hőkamerával). Ha nem lehet meghatározni, hogy az adott szerkezet miből épült, akkor esetleg kisebb feltáró bontásokat is végezhet. Mindig az egész házat kell kiszámolni, tehát egy társasháznál, panellakásnál soha nem csak az adott lakást kell megvizsgálni, hanem a körülötte lévőket is!

A tanúsító garanciája

Központunk mindig ragaszkodik a helyszíni szemléhez, még akkor is, ha megvan a felelős műszaki vezetői nyilatkozat. A tanúsítványért ugyanis minden esetben az auditáló mérnök, azaz az aláíró természetes személy vállal felelősséget, még ha céges kötelékben dolgozik is. Az Energiatanúsító Központ a tanúsító mérnökökről adatbázist hozott létre, ill. a mérnökkamarák adnak felvilágosítást arról, hogy kinek van meg a jogosultsága.

A tanúsítás menete

A Tanúsító Központhoz a regisztráció e-mailen érkezik. Meg kell adni az ingatlan fő adatait: a lokációt, az alapterületet, az épület jellegét (családi ház, társasház, iroda stb.), és hogy milyen dokumentációk állnak rendelkezésre, van-e pl. felelős vezetői nyilatkozat. A megrendelő kap egy visszaigazoló e-mailt, ezt követi az árajánlat. Az energiatanúsítvány-árak 15-60 ezer forint között mozognak, egy átlagos családi ház kb. nettó 30 ezer forint, egy társasházi vagy panellakás jellemzően 15-25 ezer forint. Ez azonban sok mindentől függ: ha egy újépítésű háznál minden adat rendelkezésre áll, nyilvánvalóan olcsóbb a tanúsítvány. A helyszíni munka, a feltárás, a szerkezet-meghatározás a jelentősebb költség.

Jövőre kötelező lesz?

Magánépületeknél 2012. január 1-jétől a bérbeadásnál, továbbá minden tulajdonjog-változásnál kötelező lesz az energiatanúsítvány, kivéve az 50 m2 hasznos alapterületet nem meghaladó ingatlan bérbeadásánál, illetve az egy évnél rövidebb időre szóló bérleti szerződésnél. Az átírásnál a tulajdonjog-bejegyzési kérelem mellett az energiatanúsítványt is csatolni kell majd a földhivatalhoz. Jogászként úgy vélem, hogy jövő év január 1-jétől – amennyiben betartatják a jogszabályt – senki sem tudja átíratni az ingatlanát tanúsítvány nélkül. A magyar ingatlanpiac nagy valószínűséggel megtorpan, elképzelhető, hogy hónapokig elhúzódik majd egy-egy ingatlan átírása. A Tanúsító Központ felkészült a feladatra, kellő számú tanúsító mérnök/ partner áll a rendelkezésére, hogy a várható ostromot kiállja.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop