Építőipar: új játékszabályok

Korszakalkotó változásként is értékelhetők az építőipar szabályozására tavaly született intézkedések. A döntéshozók és a szakmai szervezetek végre összefogtak, és egy olyan átfogó rendszert alkottak, amelynek hatására az építőipar megszabadulhat évtizedes terheitől. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) előkészítésében született szabályok döntő többsége 2009. október 1-jén hatályba lépett, a teljes csomaghoz szükséges többi szabály pedig idén január elseje óta hatályos.

 

epitoipar

 

Jelentős lépés volt a tavaly júniusi egyhangú parlamenti döntés, amely az építési beruházások teljes körű felgyorsítását tette lehetővé.

A Gyorsítás I. csomag a recesszió legsúlyosabb következményeit enyhítette, a második pedig kiteljesítette az építőipar feltámasztására irányuló szabályrendszert. Az Gyorsítás II. jogszabálycsomag érinti a lánctartozások átfogó jogszabályi kezelését, az engedélyezési eljárások további egyszerűsítését állampolgári szinten is, és a hazai építkezések minőségének javítását, az építésfelügyelet megerősítésével.

Fedezet a beruházások mögött

Ez évtől valamennyi építőipari közbeszerzési eljárásra kiterjed a fedezetkezelő intézménye. Ez garantálja, hogy a beruházáshoz szükséges fedezet az építkezés megkezdésekor rendelkezésre álljon, ellenőrzi, hogy e biztosíték valóban az adott beruházáshoz kerül felhasználásra, egyben biztosítja az alvállalkozók szerződésszerű kifizetését. A fedezetkezelő intézményével az építtető minőségi munkához, míg a kivitelező a pénzéhez jut.
A lánctartozások lehető legteljesebb körű visszaszorítása érdekében a kormány további intézkedéseket is hozott. Így például csökkentette a teljesítési biztosítékokat, amely nagy könnyebbség az építőipari vállalkozások számára. A minőségi munkát végző becsületes vállalkozókat támogatva, a kormány bevezette az építőipari kivitelezők regisztrációját, és szabályozta a pótmunkát, valamint a többletmunkát.

Egyszerűbb engedélyeztetés

Az egyszerűsítéseknek köszönhetően 2009. október 1-je óta a kisebb építési munkálatok megkezdhetők az építésügyi hatósághoz történő bejelentéssel egyidejűleg. 2010. január 1-jével az integrált eljárás is igénybe vehető, amely a nagyobb beruházások engedélyezési idejét radikálisan tovább csökkenti. Az eljárás lényege, hogy az ügyfél egyetlen közreműködő hatósághoz nyújtja be valamennyi kérelmét, és az illetékes hatóságok a lehető leggyorsabb ügyintézés érdekében összehangolják munkájukat.

Kontármunka kizárva

Az egyszerűsítés persze nem jelenti azt, hogy az elmarad az ellenőrzés. A program utolsó eleme ugyanis a megerősített építésfelügyelet, amely a kontár kivitelezések és az építőipari feketemunka felszámolására irányul.
A szakszerűtlen, illegális munkavégzés rendszerint súlyos minőségi problémákhoz vezet. Ezért az építésfelügyeleti hatóság 2010. január 1-jétől mintegy száz fővel ellenőrzi az építkezés valamennyi vetületét, a fogyasztóvédelmi szempontok érvényesítésével.
A szakmai szervezetek és az építésügyért felelős szakemberek a Gyorsítás Programtól azt remélik, hogy az építésügy valamennyi problémás területének napi nehézségeit orvosolja átfogó módon, érdemi változásokkal. A gyakorlatban bármely szabályról kiderülhet, hogy azt némileg módosítani kell, ezért az NFGM a szakmai szövetségekkel folyamatos konstruktív kapcsolatban áll, a csomag finomhangolása érdekében.

Egyszerűbben építkezünk
Bejelentésköteles ugyan, de rögtön elkezdődhet az építkezés, ha 50 négyzetméternél kisebb, emberi tartózkodásra nem alkalmas építményt, kerti medencét tervezünk.
Engedélyköteles, és 45 munkanapon belül várhatjuk az engedélyt egy családi ház építéséhez, míg a gyors- és készházak leendő tulajdonosai 22 napon belül kapják kézhez azt.
Nem szükséges engedély és bejelentés kerti építmény, felvonulási épület munkálataihoz; ha kerítéssel nem védett területen építkezünk; ha napkollektort szereltetünk fel.

További részletek: www.nfgm.gov.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop