Felújítás - biztonsággal

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Új ingatlan vásárlása, építése helyett sokan meglévő otthonuk mindenre kiterjedő felújítása, korszerűsítése mellett döntenek. Ebbe a festés, mázolás, tapétázás, burkolás mellett beleértendő a nyílászárók cseréje, a szigetelés, a fűtési és elektromos hálózat felújítása, helyiségek funkciójának megváltoztatása is. Egy ilyen akció a kellemetlenségen túl rengeteg buktatóval is jár, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

felujitasbiztonsaggal 720


Akinek nincs gyakorlati tapasztalata az építőiparban, bizony megszenvedhet még egy egyszerű fürdőszoba-átalakítást is. Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének (ÉFE) tapasztalatai szerint a jogi szabályozás önmagában nem képes megvédeni a megrendelőket az anomáliákkal szemben. Mégis mit tanácsolhatunk azoknak, akik belevágnak egy nagyobb felújításba?

A segítség eszköztára
Ha úgy érezzük, nem tudnánk hatékonyan levezényelni otthonunkban egy nagyobb átalakítást, az építési műszaki ellenőrök honlapján könnyen találhatunk szakembert, aki képviseli érdekeinket a vállalkozóval szemben. Az ellenőr megbízási díja egy nagyobb beruházás alatt töredéke lehet annak, mint amennyi pénzt a szakember felügyelete nélkül kihúzhatnak a zsebünkből. Kisebb lakásfelújításnál, szűkebbre szabott keret mellett persze nem érdemes műszaki ellenőrt foglalkoztatni, ilyenkor élhetünk az ÉFE ingyenes civil fogyasztóvédelmi kezdeményezésével, az Építkezés Mentorációval, amely építéssel, felújítással, átépítéssel kapcsolatos jogi és építőipari kérdésekben biztosít a fogyasztóknak folyamatos tanácsadást a munkálatok teljes ideje alatt.

Mit tehetünk a trükköző szakik ellen? Olyan mesterrel dolgoztassunk, akiket mások jó szívvel ajánlottak, a biztonság kedvéért személyesen is győződjünk meg munkája minőségéről. Ha erre nem nyílik lehetőség, keressünk olyan kivitelezőt, aki Panaszmentességi Igazolvánnyal rendelkezik.
Nem mindig az a legjobb kivitelező, akinek a legszebb honlapja és a legmeggyőzőbb referenciája van. A fővárosban megérheti inkább távolabbi megyékből verbuválni, hiszen sok esetben még a szállás- és utazási költségeikkel is kedvezőbben kijövünk, mintha helyi munkásokat alkalmaznánk.

Minden esetben kössünk írásos munkaszerződést, s ha menet közben változás történik, azt is foglaljuk írásba. A felek még manapság is gyakran csak szóban állapodnak meg az elvégzendő munkálatokról, költségekről és határidőkről, kit terhel az építési hulladék elszállítása stb., ami később mindig gondot okoz, hiszen nem ismerjük jól a vállalkozó munkamorálját, teljesítését, nincs tanú a szóban elhangzottakról, hogy behajtsuk az ígéreteket.
Kérjünk tételes árajánlatot minél több mestertől ugyanazokra a munkálatokra! Ha ezek beérkeztek, kérjük ki szakértő véleményét, hiszen fontos, hogy ne munka közben derüljön ki, mi minden maradt ki „véletlenül” az árajánlatból. Bevett szokás ugyanis, hogy a kivitelező az árajánlatban jóval drágább segédanyagokat jelöl meg, mint amit később használ. Azt is nagyon nehéz ellenőrizni, hogy a mi otthonunkba épült-e be az összes kifizetett alapanyag. Szúrópróbaszerűen ellenőrizzük a munkavégzést, hogy az valóban az elvárásainknak megfelelően folyik-e. A minél részletesebb, tételes árajánlat azt a gyakori veszélyt is mérsékli, hogy a vállalkozó a munka megszerzése érdekében alulkalkulál, majd az árak kezdenek felfelé kúszni. Például a feltárás nyomán kideríti, hogy rosszabbak a feltételek, mint amire számított, újabb fatális körülmények adódnak, amelyek megdrágítják a munkadíjat, az alapanyagokat stb. Akár százezreket is megtakaríthatunk, ha már ezen a ponton minőségi ellenőr segít bennünket.

Ragaszkodjunk az elfogadott büdzséhez! Alkudjunk! Az építőiparban és manapság már a nagyobb építőipari áruházakban is megszokott dolog az alkudozás.
Mindig csak elvégzett munkát fizessünk ki! Ha a vállalkozó újabb előleget kér a munka megkezdése előtt, legyünk óvatosak. Megrendelőként könnyen zsarolhatóvá válunk, ha túl sok pénzt adunk át a vállalkozónak, még mielőtt megdolgozott volna érte. Az ilyen rossz munkakapcsolatból csak fájó veszteség árán léphetünk ki.
Végezetül ne feledjük: ha elégedetlenek vagyunk a kivitelező munkájával, megtagadhatjuk a fizetést, és szakértői vizsgálatot kezdeményezhetünk. Ehhez persze műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv szükséges. Ne feledkezzünk meg a szavatossági jogokról sem, a szakembernek az általa elvégzett munkára garanciát kell vállalnia, s probléma esetén ki kell javítania a hibákat, ki kell cserélni a beépített anyagokat. A munka átvételekor foglaljuk írásba e kötelezettségét, és feltétlenül írassuk is vele alá!

felujitasbiztonsaggal 1
Csináld magad vagy csináltasd?
Statisztikák szerint a lakosság több mint fele vállalkozott már lakásfelújításra a közelmúltban, jellemzően kisebb munkára. A gyakorlatias, ügyes kezű házigazdák sok pénzt takaríthatnak meg, ha a festést, tapétázást önerőből, esetleg kalákában végzik el, még ha több időbe kerül. Körülnézve a festékboltokban és barkácsáruházakban, a nem szakembereknek szánt festékek és festőeszközök igen széles skáláját találjuk kiváló minőségben, a tapétázáshoz pedig könnyen használható tapétázó gépeket 10–20 ezer forintos áron.
A padlóburkolás már nagyobb falatnak ígérkezik. A műanyag és szőnyegpadló beszabását ugyan bárki nyugodtan el tudja végezni, a hidegburkolat lefektetése azonban már szakértelmet, gyakorlatot és komolyabb felszerelést is igényel. A hibás kivitelezés ugyanis nagy pazarlás, hiába vásároljuk meg hozzá a legjobb minőségű méregdrága anyagokat. Egy rosszul megválasztott csemperagasztó például elszínezi a márványt. Hagyományos csaphornyos parketta, valamint hidegburkolási munkálatokhoz tehát mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét, jóllehet ez megduplázza a 3–5 ezer forintos négyzetméterenkénti anyagárat, de a hibátlan kivitel megéri a plusz költséget.
A hőszigetelőanyag-gyártók néhány terméket kimondottan a barkácsoló kedvűeknek fejlesztettek ki (leginkább födém szigeteléséhez), de a homlokzati hőszigetelést és vakolást is bízzuk szakemberre!

Mihez kell engedély, mihez nem?
A jelenleg hatályos jogszabály ugyan sokkal engedékenyebb, mint a korábbi, de még mindig építésiengedély-köteles tevékenységnek minősül, ha az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit alakítjuk át, bontjuk el, cseréljük ki vagy erősítjük meg. Nem kell engedély az utólagos hőszigeteléshez, a homlokzati nyílászáró – áthidalót nem érintő – cseréjéhez, a homlokzatfelület átszínezéséhez, valamint az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építéséhez és szellőző, klíma építéséhez, ha nem érintik az épület tartószerkezetét (kivéve műemléki épületeknél). Szerencsére a lakáson belüli ügyködésekbe nem szól bele a hatóság, így a szobák átalakításához vagy rendeltetésének megváltoztatásához nem kell engedély.
Maga az engedélyezési eljárás már elektronikus rendszeren keresztül történik, függetlenül attól, hogy az ügyfél elektronikusan vagy papíralapon nyújtja be a kérelmét (lásd www.e-epites.hu).

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Egyediség és praktikum a konyhában

Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Mivel továbbra is népszerű a nappalival egybenyitott amerikai stílusú elrendezés, sőt, a két helyiség még a pár évvel ezelőttinél is jobban egymásba ér a friss trendek szerint, rég nem „kiszolgáló helyiségről” van szó. A konyhának is egyedinek, stílusosnak, viszont továbbra is praktikusnak kell lennie. A nyitott elrendezés miatt a korábbinál is fontosabb szerepet kapnak a minőségi gépek. A szagelszívó elengedhetetlen, de fontos például az is, hogy milyen hangosan zúg a hűtő vagy a mosogatógép. A jól megválasztott gépek persze a hatékony munkát is segítik, nem utolsósorban pedig kevesebbet fogyasztanak. Bár a modern konyhát hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, hogy dugig van gépekkel, azonban tudatosabb döntés, ha csak azt telepítjük, amit tényleg használunk is. Ha nem ruházunk be speciális eszközökre, amiket azután be sem kapcsolunk, jobb minőségűt is választhatunk azokból, amelyeket megveszünk. Az energiatakarékos berendezések kiválasztásában az EU-ban a háztartási gépeken kötelezően megjelenített energiatanúsítvány segít. Ahogy mondani szokták, a legolcsóbb energia a fel nem használt energia, gondos tervezéssel pedig jóval kevesebbre lesz szükségünk. A konyhában a legtöbb világosságot a munkapult igényli, igyekezzünk ezt úgy elhelyezni, hogy a lehető legtöbb természetes fényt kapja. Jól tervezett szellőzéssel a szagelszívóra is kevesebbszer lesz szükség. A világítást érdemes LED-esre cserélni, ami ugyan nagyobb beruházást jelent, az izzók hosszú élettartama miatt viszont egyértelműen megtérül. Minden energiatakarékos és környezettudatos megoldás nagyon-nagyon divatos, tehát nem csak a pénztárcánknak és a környezetnek teszünk jót, ha energiatakarékos világítást, gépeket és például a különböző hulladékok elkülönítését lehetővé tévő szelektív kukát választunk, de még az ismerősök elismerő tekintetét is bezsebelhetjük ezekkel. Bármi is a trend, igazán szerethetővé a praktikus elrendezés teszi a konyhánkat. A cél, hogy a fő alkotóelemek – a hűtő, a tűzhely és a mosogató – között a lehető legkevesebb felesleges kilométert gyalogolva dolgozhassunk, és mindegyik mellett legyen elegendő pultfelület a pakoláshoz. A munkafolyamatokat figyelembe véve érdemes egy falon elhelyezni a hűtőt és a tűzhelyet – elég távol egymástól ahhoz, hogy a sütő hőjével ne kelljen a frizsidernek megküzdenie –, velük szemben pedig a mosogatót – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. Ez az úgynevezett munkaháromszög kétsoros, U vagy L alakú konyhákban egyaránt létrehozható. Az alapfelszerelés, a gépek és tároló helyek mellett a konyha közösségi térré válásával egyre hasznosabb lehet egy ide tervezett, a konyhaszigetbe vagy falba épített pihenőhely, ahol a szakácsot szórakoztató társaság is kényelmesen elhelyezkedhet. A harmonikus és trendi konyha kialakításának egyik kulcsfontosságú tényezője a burkolat. A végtelen sok lehetőség és stílus között nehéz választani, a trenddiktátorok szerint viszont most már nem is kell! Már nem a vegytiszta, tökéletesen egységes, „katalógusból kivágott” konyha a legtrendibb. A profik a valóban személyre szabott megoldásokra szavaznak – ha a végeredmény egyedi és kissé eklektikus, annál jobb! Így tehát a szeretett régi tálaló – talán némi felújítással, festéssel – kiválóan megfér majd az újonnan vásárolt minimál stílusú szekrények között, vagy éppen az ipari hangulatú, fémpolcon találhat a legjobb helyet a finom porcelán. A variációs lehetőségek bővítésében fontos szerepe van az egyre sokszínűbb kínálatnak is. Nem csak a bútorlapok vagy burkolatok színével, anyagával játszhatunk, ha tetszik, főszereplő lehet a letisztult alapok mellett egy látványos csaptelep, vagy épp egy ütős színű mosogató is – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. A modern konyhák eleganciáját nem a díszítés, hanem a minőségi anyagok és átgondolt formatervezés adják, illetve hódítanak a természetes – vagy azt idéző – anyagok és burkolatok. A tömörfa helyett arra megtévesztésig hasonlító, könnyen tisztítható kerámialapokkal játszatunk, és egyre nagyobb teret kapnak a korábban csak a funkcionális darabokon megjelenő fémek. Bár a természetes és pasztell árnyalatokkal továbbra sem nyúlhatunk mellé, egy kis csillogás minden helyiségnek jót tesz, a konyha sem kivétel. A konyhagépekről már jól ismert inox mellett a sárga- és vörösréz, az arany vagy a bronz árnyalat is megjelenhet akár burkolat, akár kiegészítők formájában.  

A Diego 2017-es trendjei

2017 áprilisában jelenik meg a DIEGO új, tavaszi-nyári katalógusa, mely ezúttal kibővített oldalszámmal, több mint 90 oldalon mutatja be a DIEGO termékpalettáját, illetve legújabb trendjeit. 2017 áprilisában jelenik meg a DIEGO új, tavaszi-nyári katalógusa, mely ezúttal kibővített oldalszámmal, több mint 90 oldalon mutatja be a DIEGO termékpalettáját, illetve legújabb trendjeit. A budaörsi laboráruházban kialakított mintaszobákat is ezekhez a trendekhez igazítottuk, melyekhez a termékeket különleges aprólékossággal, külföldi szakmai látogatások alkalmával választottuk ki, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő terméket találja meg áruházainkban. A DIEGO célja, hogy „magasabbra terjeszkedjen”, a padlótól a falon át az ablakig. Eddig ugyanis főként padlóburkolati áruházként tekintettek ránk, azonban a tapéta, a függöny és a karnis termékcsoportok lehetővé teszik a lakberendezési áruházként való kategorizálásunkat. Pasztell A visszafogott színek igazán népszerűek most, nemcsak a divatban, hanem a lakberendezésben is. A színek, mint tudjuk, különböző élettani hatással vannak ránk: az élénk, erőteljes színek serkentenek, élénkítenek, míg a pasztell- és a földszínek nyugtató hatással bírnak. A pasztellszínek, mint a babakék, púderrózsaszín, mentazöld, pasztellsárga amellett, hogy divatosak, nagyon jó választásnak bizonyulnak abban az esetben is, ha valaki nem szívesen alkalmaz élénk, erős árnyalatokat otthonában, vagy tart attól, hogy nem jól választja meg ezeket a színeket. Sokféle stílushoz illeszthetők, és egyszerűen nem lehet tévedni velük! Geometrikus Hódítanak a geometrikus mintázatok, divatosak a négyzet-, kör-, téglalapminták, melyeket alkalmazva izgalmas felületekben gyönyörködhetünk, legyen szó akár tapétáról, függönyről vagy szőnyegről. Világos színekkel kombinálva jó alapot teremthetünk, melyhez egy kiemelt árnyalatot, például – 2017 trendszínét – a lombzöldet használva igazán kellemes, otthonos környezetet hozhatunk létre. Photoprint Hihetetlenül látványos falfelületeket hozhatunk létre a fotóhatású tapéták segítségével. A fantáziánk bátran szárnyalhat: vágyhatunk könyvtárszobára, télikertre, dzsungelhangulatra, vagy akár egy virágokkal dekorált falra is, a Diego tapétáival mindez könnyedén kivitelezhető. Tapétát használva könnyedén és gyorsan, akár egy délután alatt létrehozhatunk olyan, az eredeti felületekhez megszólalásig hasonlító burkolatokat, falborításokat (pl. farakás, tégla), melyeket egyébként csak szakember segítségével tudnánk megvalósítani. Az óriási levelekkel, trópusi mintázatokkal dekorált felületek népszerű lakberendezési trendet követnek. Ha ennek a divatnak szeretnénk hódolni, akkor nemcsak trópusi mintás tapétát, hanem azonos mintázatú bútorszövetet, sötétítőfüggönyt is találhatunk a DIEGO kínálatában, így a mintázatokat könnyedén összehangolva saját otthonunk dizájnereivé válhatunk! Csillogás A csillogó termékek divatja örök! Csillogó szálakkal szőtt szőnyeg, fényes felületű laminált padló, apró glitterekkel dekorált tapéta, bársonyhatású bútorszövet, fényes függönyanyag, csillogó kövekkel díszített karnis – ezekkel, a DIEGO kínálatában megtalálható anyagokkal stílusos enteriőrt teremthet bárki a saját otthonában, ráadásul a fényes felületek optikailag is nagyobbnak láttatják a teret, így használatukkal nemcsak elegáns megjelenést, hanem akár nagyobbnak tűnő teret is kialakíthatunk. Az enteriőrök sokszínűségét az online térben is megtapasztalhatjuk a Stílusvarázsló használatával, amely a DIEGO weboldaláról elérhető. A Stílusvarázslóban három különböző mintaszobát (nappalit, hálószobát és gyerekszobát) öltöztethetünk fel a DIEGO termékeivel. A választott padló és tapéta azonnal megjelenik a látványterven, így könnyedén összehangolható azok színe és mintázata. A látványtervek alatt megtalálható a termékek ára, sőt, a kalkulátor segítségével, a szoba méretei alapján kiszámítható, hogy pontosan mennyi termékre lesz szükség a belső tér átalakításakor. A mennyiséget felvehetjük a bevásárlólistára, amit elküldhetünk egy választott áruháznak, vagy e-mailben emlékeztetőként magunk számára. A DIEGO célja, hogy a laminált padló és a tapéta mellett idén további termékcsoportokat (függöny, padló- és darabszőnyeg) integráljon a Stílusvarázslóba. www.diego.hu {igallery id=4799|cid=873|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

8 +1 érdekesség a Víz Világnapján

Várhatóan 350 ezer néző érkezik 2017. július 14-30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra, közülük közel 100 ezren külföldről. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd, egyben kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy az ide érkező turisták és vendégek megismerkedjenek hazánk talán legértékesebb természeti erőforrásával: a termál- és gyógyvizekkel. Várhatóan 350 ezer néző érkezik 2017. július 14-30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra, közülük közel 100 ezren külföldről. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd, egyben kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy az ide érkező turisták és vendégek megismerkedjenek hazánk talán legértékesebb természeti erőforrásával: a termál- és gyógyvizekkel. A Víz Világnapja alkalmából íme 8+1 érdekesség a „víz országáról” és a 17. FINA Világbajnokságról. 1. Magyarország területének 80 százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Hazánk – termálvízkészletét tekintve – világviszonylatban az 5. helyen áll, Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után. 2. A 17. FINA Világbajnokság fő helyszíne a Duna Aréna a fenntarthatóság jegyében épült, az első olyan hazai komplexum, amely a világversenyt követően visszabonthatóvá válik – 15 ezres befogadóképessége 6 ezresre csökken. 3. Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton mellett hazánkban található a világ legnagyobb természetes gyógytava, a Hévízi-tó is. A tó nevezetessége és egyben Hévíz város szimbóluma a vízililiom. A világbajnokság kabalái, Lili és Lali szintén az egész világon ismert, de Magyarországra kiemelten jellemző vízililiomok.  4. A szinkronúszóknak helyet adó, a Városligeti-tavon felépítendő helyszín lesz az első olyan mobilmedence a FINA világbajnokságok történetében, amely nem egy stadionban vagy arénában, hanem ezeken kívül, természetes környezetben várja majd a versenyzőket. 5. Budapest 1934 óta birtokolja a fürdőváros címet, ugyanis a világ fővárosai közül ez a város rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal. A városban közel 100 termálvizes és ásványvizes, valamint több mint 400 keserűvizes forrás található, hőfokuk 24 és 78 °C közötti. 6. Bár még el sem kezdődött a 17. FINA Világbajnokság, több rekorddal is büszkélkedhet majd: ez minden idők legrövidebb időn belül megszervezett vb-je, hiszen a 2017-es vizes világbajnokság rendezési jogát eredetileg Mexikó nyerte el, de 2015 februárjában visszaléptek a lehetőségtől. A hazai rendezésű világbajnokságon több nemzet vesz részt, mint eddig bármikor a vizes vb-k történetében: várhatóan 208 ország sportolói versenyeznek majd Budapesten és Balatonfüreden. 7. Budapesten jelenleg 15 gyógyfürdő áll a gyógyulni vagy éppen csak pihenni, kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. A leghíresebbek közülük a Széchenyi-, a Rudas-, a Gellért-, a Király- és a Lukács-gyógyfürdő. Tavaly rekordévet zártak a fővárosi fürdők: több mint négymillió vendég kereste fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat. 8. A Széchenyi Gyógyfürdő – becenevén a „Szecska” – Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is. A komplexum három kültéri és tizenöt beltéri medencével rendelkezik, különféle gyógykezelések is igénybe vehetők a létesítményben, ahol nappali kórház is működik. A budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 méter mély kútja (77°C). + 1. Magyarország büszkélkedhet a világ legjobb úszónőjével. Hosszú Katinkát zsinórban harmadszor (2014, 2015, 2016) választotta a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a világ legjobb női úszójának.