Felújítás - biztonsággal

Felújítás - biztonsággal

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Új ingatlan vásárlása, építése helyett sokan meglévő otthonuk mindenre kiterjedő felújítása, korszerűsítése mellett döntenek. Ebbe a festés, mázolás, tapétázás, burkolás mellett beleértendő a nyílászárók cseréje, a szigetelés, a fűtési és elektromos hálózat felújítása, helyiségek funkciójának megváltoztatása is. Egy ilyen akció a kellemetlenségen túl rengeteg buktatóval is jár, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

felujitasbiztonsaggal 720


Akinek nincs gyakorlati tapasztalata az építőiparban, bizony megszenvedhet még egy egyszerű fürdőszoba-átalakítást is. Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének (ÉFE) tapasztalatai szerint a jogi szabályozás önmagában nem képes megvédeni a megrendelőket az anomáliákkal szemben. Mégis mit tanácsolhatunk azoknak, akik belevágnak egy nagyobb felújításba?

A segítség eszköztára
Ha úgy érezzük, nem tudnánk hatékonyan levezényelni otthonunkban egy nagyobb átalakítást, az építési műszaki ellenőrök honlapján könnyen találhatunk szakembert, aki képviseli érdekeinket a vállalkozóval szemben. Az ellenőr megbízási díja egy nagyobb beruházás alatt töredéke lehet annak, mint amennyi pénzt a szakember felügyelete nélkül kihúzhatnak a zsebünkből. Kisebb lakásfelújításnál, szűkebbre szabott keret mellett persze nem érdemes műszaki ellenőrt foglalkoztatni, ilyenkor élhetünk az ÉFE ingyenes civil fogyasztóvédelmi kezdeményezésével, az Építkezés Mentorációval, amely építéssel, felújítással, átépítéssel kapcsolatos jogi és építőipari kérdésekben biztosít a fogyasztóknak folyamatos tanácsadást a munkálatok teljes ideje alatt.

Mit tehetünk a trükköző szakik ellen? Olyan mesterrel dolgoztassunk, akiket mások jó szívvel ajánlottak, a biztonság kedvéért személyesen is győződjünk meg munkája minőségéről. Ha erre nem nyílik lehetőség, keressünk olyan kivitelezőt, aki Panaszmentességi Igazolvánnyal rendelkezik.
Nem mindig az a legjobb kivitelező, akinek a legszebb honlapja és a legmeggyőzőbb referenciája van. A fővárosban megérheti inkább távolabbi megyékből verbuválni, hiszen sok esetben még a szállás- és utazási költségeikkel is kedvezőbben kijövünk, mintha helyi munkásokat alkalmaznánk.

Minden esetben kössünk írásos munkaszerződést, s ha menet közben változás történik, azt is foglaljuk írásba. A felek még manapság is gyakran csak szóban állapodnak meg az elvégzendő munkálatokról, költségekről és határidőkről, kit terhel az építési hulladék elszállítása stb., ami később mindig gondot okoz, hiszen nem ismerjük jól a vállalkozó munkamorálját, teljesítését, nincs tanú a szóban elhangzottakról, hogy behajtsuk az ígéreteket.
Kérjünk tételes árajánlatot minél több mestertől ugyanazokra a munkálatokra! Ha ezek beérkeztek, kérjük ki szakértő véleményét, hiszen fontos, hogy ne munka közben derüljön ki, mi minden maradt ki „véletlenül” az árajánlatból. Bevett szokás ugyanis, hogy a kivitelező az árajánlatban jóval drágább segédanyagokat jelöl meg, mint amit később használ. Azt is nagyon nehéz ellenőrizni, hogy a mi otthonunkba épült-e be az összes kifizetett alapanyag. Szúrópróbaszerűen ellenőrizzük a munkavégzést, hogy az valóban az elvárásainknak megfelelően folyik-e. A minél részletesebb, tételes árajánlat azt a gyakori veszélyt is mérsékli, hogy a vállalkozó a munka megszerzése érdekében alulkalkulál, majd az árak kezdenek felfelé kúszni. Például a feltárás nyomán kideríti, hogy rosszabbak a feltételek, mint amire számított, újabb fatális körülmények adódnak, amelyek megdrágítják a munkadíjat, az alapanyagokat stb. Akár százezreket is megtakaríthatunk, ha már ezen a ponton minőségi ellenőr segít bennünket.

Ragaszkodjunk az elfogadott büdzséhez! Alkudjunk! Az építőiparban és manapság már a nagyobb építőipari áruházakban is megszokott dolog az alkudozás.
Mindig csak elvégzett munkát fizessünk ki! Ha a vállalkozó újabb előleget kér a munka megkezdése előtt, legyünk óvatosak. Megrendelőként könnyen zsarolhatóvá válunk, ha túl sok pénzt adunk át a vállalkozónak, még mielőtt megdolgozott volna érte. Az ilyen rossz munkakapcsolatból csak fájó veszteség árán léphetünk ki.
Végezetül ne feledjük: ha elégedetlenek vagyunk a kivitelező munkájával, megtagadhatjuk a fizetést, és szakértői vizsgálatot kezdeményezhetünk. Ehhez persze műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv szükséges. Ne feledkezzünk meg a szavatossági jogokról sem, a szakembernek az általa elvégzett munkára garanciát kell vállalnia, s probléma esetén ki kell javítania a hibákat, ki kell cserélni a beépített anyagokat. A munka átvételekor foglaljuk írásba e kötelezettségét, és feltétlenül írassuk is vele alá!

felujitasbiztonsaggal 1
Csináld magad vagy csináltasd?
Statisztikák szerint a lakosság több mint fele vállalkozott már lakásfelújításra a közelmúltban, jellemzően kisebb munkára. A gyakorlatias, ügyes kezű házigazdák sok pénzt takaríthatnak meg, ha a festést, tapétázást önerőből, esetleg kalákában végzik el, még ha több időbe kerül. Körülnézve a festékboltokban és barkácsáruházakban, a nem szakembereknek szánt festékek és festőeszközök igen széles skáláját találjuk kiváló minőségben, a tapétázáshoz pedig könnyen használható tapétázó gépeket 10–20 ezer forintos áron.
A padlóburkolás már nagyobb falatnak ígérkezik. A műanyag és szőnyegpadló beszabását ugyan bárki nyugodtan el tudja végezni, a hidegburkolat lefektetése azonban már szakértelmet, gyakorlatot és komolyabb felszerelést is igényel. A hibás kivitelezés ugyanis nagy pazarlás, hiába vásároljuk meg hozzá a legjobb minőségű méregdrága anyagokat. Egy rosszul megválasztott csemperagasztó például elszínezi a márványt. Hagyományos csaphornyos parketta, valamint hidegburkolási munkálatokhoz tehát mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét, jóllehet ez megduplázza a 3–5 ezer forintos négyzetméterenkénti anyagárat, de a hibátlan kivitel megéri a plusz költséget.
A hőszigetelőanyag-gyártók néhány terméket kimondottan a barkácsoló kedvűeknek fejlesztettek ki (leginkább födém szigeteléséhez), de a homlokzati hőszigetelést és vakolást is bízzuk szakemberre!

Mihez kell engedély, mihez nem?
A jelenleg hatályos jogszabály ugyan sokkal engedékenyebb, mint a korábbi, de még mindig építésiengedély-köteles tevékenységnek minősül, ha az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit alakítjuk át, bontjuk el, cseréljük ki vagy erősítjük meg. Nem kell engedély az utólagos hőszigeteléshez, a homlokzati nyílászáró – áthidalót nem érintő – cseréjéhez, a homlokzatfelület átszínezéséhez, valamint az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építéséhez és szellőző, klíma építéséhez, ha nem érintik az épület tartószerkezetét (kivéve műemléki épületeknél). Szerencsére a lakáson belüli ügyködésekbe nem szól bele a hatóság, így a szobák átalakításához vagy rendeltetésének megváltoztatásához nem kell engedély.
Maga az engedélyezési eljárás már elektronikus rendszeren keresztül történik, függetlenül attól, hogy az ügyfél elektronikusan vagy papíralapon nyújtja be a kérelmét (lásd www.e-epites.hu).

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.